Skatter & Handel Scotch drabbas hårt av pågående pandemi och de tulltariffer USA infört. Scotch Whisky Association (SWA) rapporterar en samlad förlust på £1,1 miljarder under 2020. Exporten föll med -23% till £3,8 miljarder. Räknar man flaskor skeppades ifjol 1,14 miljarder vilket är 13% färre än 2019.
En tioårig exporttillväxt har raderats ut på grund av de inskränkningar som coronaviruset och handelskriget påfört. USA är fortfarande den mest värdefulla exportmarknaden. Även om man tappat -32% under 2020 från £1 miljard till £729 miljoner.
– Siffrorna är en dyster påminnelse om de utmaningar som destillerier har mött under 2020, säger Karen Betts, VD för SWA. Exporten har avstannat i spåren av corona-pandemi och USA-tariffer. Vi har som industri förlorat 10 års tillväxt som kommer att ta tid att återta.
– I dessa utmanande tider med en pandemi som lamslår världen är det extra trist att handelskriget fortgår utan åtgärd. USA har under flera årtionden varit Scotch starkaste marknad där vi tjänat mest pengar men nu är det i staterna vi förlorar mest.
Amerikanska Distilled Spirits Council (DSC) noterar att en 10-årig importuppgång på +94% av Scotch till USA är på att raderas ut. På 1 år har importen rasat från knappa $1,5 till $0,9 miljarder. För 11 år sedan var siffran $770 miljoner.
Bakgrunden är handelskriget som egentligen handlar om flygplanssubsidier och stålindustri men där vin och sprit dragits in. I januari införde Trump-administrationen 25%-iga tullar mot fransk och tysk brandy.
Beslutet är väl förankrat i systemet, Biden-administrationen har aviserat att de står bakom politiken. Inga sprittullar lär avskaffas om inte huvudfrågorna får en lösning. Å andra sidan tillhör ju inte UK EU längre så för britterna finns ett halmstrå till räddning.
Bråket började 2018 med 25% EU-tull på amerikansk whiskey. Amerikanerna svarade året därpå med 25%-ig tull på skotsk och irländsk singelmaltwhisky samt likörer från Tyskland, Irland, Italien, Spanien och UK.
2020 kontrade EU med 25% tull på rom, brandy, vodka, vermouth. Och nu i januari levererade Trump sin avskedspresent i form av tariffer á 25% på cognac samt annan druv-brandy från Frankrike och Tyskland.
EU svarar med att höja tullen för amerikansk whiskey till 50% (!) i juni 2021. Oroväckande nyheter för bourbon-industrin som innan alla dessa motgångar verkligen var på väg mot export-succé världen över.
I Kentucky med omnejd ligger fler whiskeyfat än någonsin och väntar på att få drickas ur. En ”whiskey-lake” byggs nu upp som kan bli rekordstor när exporten kommit av sig.
DSC presenterar dystra siffror. Under 2020 gick mer än hälften av all export av amerikansk whiskey till EU. 2018 omsatte amerikanerna allt-time-high $700 miljoner. Sedan dess har man tappat -53% (!) och är nu nere på $430 miljoner.
När tulltariffen skruvas upp till 50% kommer bourbon och Tennessee whiskey på allvar att bli allt mer sällsynt i Europa. Samtidigt noterar DSC att kommersen med tequila, mezcal, cognac och amerikansk whiskey har gått bra i USA så allt är inte nattsvart.
Från SWA:s sida är man upprörda över den egna regeringens behandling av whiskyindustrin som behöver stöttning, hävdar Karen Betts:
– Scotch-industrin har nu betalat över en halv miljard pund i tariffer, som är en sorts skatt, på grund av regeringens beslut att ge subsidier till flygplansindustrin vilket var ett brott mot WHO:s handelsregler. Kanslern bör reducera skattetrycket för att kompensera vår bransch redan i nästa månads budget.
Även exporten till EU:s 27 medlemsländer föll ifjol med 15%. Den överlägset starkaste exportmarknaden i Europa är Frankrike där man dricker med Scotch än cognac. Omsättningen backade med -13% till £375 miljoner. Tyskland föll med -25% till £139 miljoner och Spanien med -40% (!) till £109 miljoner.
Här i Europa är det corona-viruset som är problemet med nedstängningar av restauranger och barer i kombination med reserestriktioner som påverkat duty free-handeln på flygplatser och på båtar. Travel retail globalt backade med enorma -70% jämfört med 2019 då resandet pågick oförminskat.
En ljusglimt är Lettland som är femte största marknad för Scotch i världen. Där ökade exporten med +24% till £176 miljoner. Men så är baltstaten en transithamn för spritexport till Ryssland. Den målmedvetna satsningen på Kina ger också frukt. Bjässen i öst kvalar för första gången in på topp-10 med en ökning på +20% till £107 miljoner.
Exporten av billig bulk-Scotch har också drabbats. Indien som 2019 var andra största importör (efter Frankrike) i volym räknat rasade med -28% till 95 miljoner flaskor. Japan tappade -26% och ligger nu på samma nivå som Brasilien (+6%) med 45 miljoner flaskor.
Och värre kan det bli framtiden med tanke på att den japanska whiskyindustrin efter mångårig kritik nu enats om ett regelverk och en definition av japansk whisky. Nu redogör man öppet för innehållet i sina flaskor. Både Nikka och Suntory blandar fortfarande i en hel del Scotch i sina produkter.
När japanska konsumenter gradvis blir medvetna om förfarandet kan det påverka sammansättningen av produkter och på sikt lär japansk whisky bli renlärig utan utländsk sprit.