Sean Eden är Sveriges bästa bartender! Haymarkets barchef vann den svenska upplagan av World Class Bartender of the Year som avgjordes på baren Coquetel Social i Stockholm. Sean Edens whisky-highball ”Läskeblask” med egengjord syrup på havtorn, rökta äpplen och björksav föll juryn i smaken. Den internationella finalen äger rum i juli och för första gången blir tävlingen helt digital.

Äldst & Dyrast & Bäst World Class Bartender of the Year är världens största och mest respekterade bartending-tävling. Diageo ligger bakom och arrangemanget lockar tusentals bartenders varje år.
Sedan starten 2009 har World Class växt till en global folkrörelse där över 350 000 bartenders har utmanats, tränat och inspirerats. Det är här nya trender skapas. En kreativ verkstad som saknar motstycke.
Ifjol blev det inget tävlande på grund av pandemin. Men i år har man laddat om och tänker genomföra hela tävlingen som är corona-säkrad.
Finalarrangemanget som förlagts till Sydney flyttades till Madrid dit det var tänkt att Sean Eden skulle åka 5-8 juli för att jaga trofén men nu blir det en helt digital övning på nätet.
– Jag tror att online-formatet passar mig. Jag får ju tävla på hemmaplan här på Haymarket. Målet är att göra något ingen svensk bartender tidigare lyckats med och nå podiet.
Förra gången 2019 var det Bannie Kang från Singapore som segrade. Då kuskande man Europa runt för de olika delmomenten. Med start på Ketel One Distillery i Nederländerna till Talisker i Skottland och slutligen den stora galan i Glasgow.
Sveriges representant var Josephine Sondlo. 2018 åkte Emil Hed till finalen i Berlin. 2017 var det Josephine som vann och tävlade vidare i Mexico City där hon tog sig till slutomgången och blev sjua. 2016 representerade Johan Ewers Sverige.

I årets nationella upplaga av World Class skulle de tävlande skapa en highball-cocktail på Johnnie Walker Black Label, och dessutom väva in nostalgi eller historiskt arv.
Sean Eden charmade juryn med sin hemmagjorda ”Läskeblask” gjord på havtorn, rökta äpplen, apelsinzest och björksav som han sedan blandade med Johnnie Walker Black Label. En hyllning till svensk läsktradition med röda backar och glasflaskor.
Sedan tre år tillbaka är Sean Eden barchef på Haymarket by Scandic vid Hötorget i Stockholm. Innan det jobbade han 10 år inom Tures-koncernen med att utveckla deras barkoncept.
Sean Eden förutsåg tidigt G&T-boomen och började ta in Fever-Tree tonic redan 2010. Han är dessutom med i The Spirits News testpanel för Gin & Tonic.
– Jag tillbringade mina nio första år i Storbritannien och min skotska morfar introducerade mig tidigt till Scotch och blended whisky, förklarar Sean Eden. Kanske visste han att jag en dag skulle stå i en bartending-final med Johnnie Walker-tema. Det ska bli otroligt kul att få tävla i stora finalen även om jag redan är väldigt stolt och glad över vinsten här i Sverige.
Utöver att deltagarna ska blanda cocktails enligt särskilda ramar ingår moment av storytelling samt kunskaps- och smaktester. Den svenska juryn bestod utav tidigare vinnaren Josephine Sondlo, Leo Lathi som är barchef på Tjoget och Johan Sjödin från Diageo.
– Det ska bli så spännande att se den internationella finalen i år, kommenterar säger Charlotte Halzius, Diageo Brand Ambassador Sweden & Norway. Jag tror att det kan bli mer fokus än någonsin på storytelling, kreativitet och konceptuellt tänk nu när tävlingen avgörs i ett digitalt format. Vilket känns helt rätt eftersom bartenderyrket i grunden handlar om underhållning och social förmåga, inte bara cocktails.
Så här lyder juryns motivering: “Sean Eden presenterade sin Johnnie Walker Heritage Highball på ett professionellt och personligt sätt samtidigt som han bjöd på en intressant berättelse kopplad till sin cocktail ”Läskeblask”. Han blandade en utomordentlig cocktail som lyfte fram smaken av Johnny Walker på ett enkelt och elegant sätt. Han visade verkligen prov på hårt jobb, kunskap, själ och äkta hantverk.”
– Jag har ju inte tävlat på 8 år, konstaterar Sean Eden. Men med pandemin och den stiltje som varit tänkte jag att det var dags igen. Efter segern har det inte varit en lugn stund, telefonen ringer hela tiden. Det här är stort. Att vinna en World Class-titel betyder mycket i branschen.
LÄS MER: Världens bästa bartender heter Bannie Kang!
“Läskeblask”
- Trocadero-inspirerad läsk
- Johnnie Walker Black Label
Blanda ingredienserna till önskad smak i ett highball-glas med is.
Trocaderoinspirerad läsk
- 5 cl Trocadero-syrup
- 20 cl kallpressad äppeljuice
- 10 cl sodavatten
- 0,5 g äppelsyra
Se till att alla ingredienser är kalla. Kolsyra läsken i två omgångar. Använd en kolsyrepatron och låt sedan drycken vila i kylen 15 min. Tillsätt sedan en till patron och lägg i kylen 30 min. Häll sedan upp läsken i en glasflaska och sätt på kapsyl.
Trocadero-syrup
- 250 g björksocker (xylitol)
- 20 cl kallpressad äppeljuice
- 100 g havtorn
- 0,7 g citronsyra
- zest från en hel apelsin
- tre rökta torkade klyftor rött äpple
Lägg allt i en vacuumpåse och töm på luft. Tillaga sous vide på 58 grader i 12 timmar, finsila och låt kallna i kylen.