fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 28 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Barliv Nyheter

Sean Eden på Haymarket Sveriges bästa bartender

Läskeblask möter Johnnie Walker Black!

av Henrik Aflodal Esq
18 maj 2021

Sean Eden är Sveriges bästa bartender! Haymarkets barchef vann den svenska upplagan av World Class Bartender of the Year som avgjordes på baren Coquetel Social i Stockholm. Sean Edens whisky-highball ”Läskeblask” med egengjord syrup på havtorn, rökta äpplen och björksav föll juryn i smaken. Den internationella finalen äger rum i juli och för första gången blir tävlingen helt digital.

Sean Eden på Haymarket by Scandic.

 Äldst & Dyrast & Bäst    World Class Bartender of the Year är världens största och mest respekterade bartending-tävling. Diageo ligger bakom och arrangemanget lockar tusentals bartenders varje år.

Sedan starten 2009 har World Class växt till en global folkrörelse där över 350 000 bartenders har utmanats, tränat och inspirerats. Det är här nya trender skapas. En kreativ verkstad som saknar motstycke.

Ifjol blev det inget tävlande på grund av pandemin. Men i år har man laddat om och tänker genomföra hela tävlingen som är corona-säkrad.

Finalarrangemanget som förlagts till Sydney flyttades till Madrid dit det var tänkt att Sean Eden skulle åka 5-8 juli för att jaga trofén men nu blir det en helt digital övning på nätet.

– Jag tror att online-formatet passar mig. Jag får ju tävla på hemmaplan här på Haymarket. Målet är att göra något ingen svensk bartender tidigare lyckats med och nå podiet.

Förra gången 2019 var det Bannie Kang från Singapore som segrade. Då kuskande man Europa runt för de olika delmomenten. Med start på Ketel One Distillery i Nederländerna till Talisker i Skottland och slutligen den stora galan i Glasgow.

Sveriges representant var Josephine Sondlo. 2018 åkte Emil Hed till finalen i Berlin. 2017 var det Josephine som vann och tävlade vidare i Mexico City där hon tog sig till slutomgången och blev sjua. 2016 representerade Johan Ewers Sverige.

Vinnardrinken ”Läskeblask” väcker nostalgiska känslor med sina referenser till både Kalle Anka och allas vår barndoms trocadero-läsk.

I årets nationella upplaga av World Class skulle de tävlande skapa en highball-cocktail på Johnnie Walker Black Label, och dessutom väva in nostalgi eller historiskt arv.

Sean Eden charmade juryn med sin hemmagjorda ”Läskeblask” gjord på havtorn, rökta äpplen, apelsinzest och björksav som han sedan blandade med Johnnie Walker Black Label. En hyllning till svensk läsktradition med röda backar och glasflaskor.

Sedan tre år tillbaka är Sean Eden barchef på Haymarket by Scandic vid Hötorget i Stockholm. Innan det jobbade han 10 år inom Tures-koncernen med att utveckla deras barkoncept.

Sean Eden förutsåg tidigt G&T-boomen och började ta in Fever-Tree tonic redan 2010. Han är dessutom med i The Spirits News testpanel för Gin & Tonic.

– Jag tillbringade mina nio första år i Storbritannien och min skotska morfar introducerade mig tidigt till Scotch och blended whisky, förklarar Sean Eden. Kanske visste han att jag en dag skulle stå i en bartending-final med Johnnie Walker-tema. Det ska bli otroligt kul att få tävla i stora finalen även om jag redan är väldigt stolt och glad över vinsten här i Sverige.

Utöver att deltagarna ska blanda cocktails enligt särskilda ramar ingår moment av storytelling samt kunskaps- och smaktester. Den svenska juryn bestod utav tidigare vinnaren Josephine Sondlo, Leo Lathi som är barchef på Tjoget och Johan Sjödin från Diageo.

– Det ska bli så spännande att se den internationella finalen i år, kommenterar säger Charlotte Halzius, Diageo Brand Ambassador Sweden & Norway. Jag tror att det kan bli mer fokus än någonsin på storytelling, kreativitet och konceptuellt tänk nu när tävlingen avgörs i ett digitalt format. Vilket känns helt rätt eftersom bartenderyrket i grunden handlar om underhållning och social förmåga, inte bara cocktails.

Så här lyder juryns motivering: “Sean Eden presenterade sin Johnnie Walker Heritage Highball på ett professionellt och personligt sätt samtidigt som han bjöd på en intressant berättelse kopplad till sin cocktail ”Läskeblask”. Han blandade en utomordentlig cocktail som lyfte fram smaken av Johnny Walker på ett enkelt och elegant sätt. Han visade verkligen prov på hårt jobb, kunskap, själ och äkta hantverk.”

– Jag har ju inte tävlat på 8 år, konstaterar Sean Eden. Men med pandemin och den stiltje som varit tänkte jag att det var dags igen. Efter segern har det inte varit en lugn stund, telefonen ringer hela tiden. Det här är stort. Att vinna en World Class-titel betyder mycket i branschen.

LÄS MER: Världens bästa bartender heter Bannie Kang!

“Läskeblask”

  • Trocadero-inspirerad läsk
  • Johnnie Walker Black Label

Blanda ingredienserna till önskad smak i ett highball-glas med is.

Trocaderoinspirerad läsk

  • 5 cl Trocadero-syrup
  • 20 cl kallpressad äppeljuice
  • 10 cl sodavatten
  • 0,5 g äppelsyra

Se till att alla ingredienser är kalla. Kolsyra läsken i två omgångar. Använd en kolsyrepatron och låt sedan drycken vila i kylen 15 min. Tillsätt sedan en till patron och lägg i kylen 30 min. Häll sedan upp läsken i en glasflaska och sätt på kapsyl.

Trocadero-syrup

  • 250 g björksocker (xylitol)
  • 20 cl kallpressad äppeljuice
  • 100 g havtorn
  • 0,7 g citronsyra
  • zest från en hel apelsin
  • tre rökta torkade klyftor rött äpple

Lägg allt i en vacuumpåse och töm på luft. Tillaga sous vide på 58 grader i 12 timmar, finsila och låt kallna i kylen.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • LÄSVÄRT — Lagavulin är öarnas kungadestilleri. Fordom snarare ett lönnbränneri som på 1990-talet upphöjdes till åldersman på Islay när 16-åringen föddes. En whisky som sticker ut ännu mer idag när rökwhisky föryngras alltmer. Smaken är old-school-rökig på ett sätt som är svårt att beskriva. Henrik Aflodal har varit på destilleriet och är legendens hemlighet på spåren. Här är hans kärleksförklaring till den kära "laggan" man aldrig kan släppa taget om.

https://spiritsnews.se/lagavulin-ar-oarnas-kungawhisky/
  • NYA SLÄPP – I dagarna lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish. Det sker i ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit. Den limiterade upplagan består av totalt 4320 numrerade flaskor.

https://spiritsnews.se/boulard-och-o-p-gor-calvados/
  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.