Drinkar Den torra vinbaserade aperitifen Lillet introducerar fyra friska drinkar då du försöker krama ur det sista av sensommaren. Den svalkande franska klassikern kan avnjutas som aperitif, till AW:n eller som bas i mer avancerade cocktails.
Bartender Björn Kjellberg har valt ut fyra olika drinkrecept som framhäver karaktär och smak hos Lillet Blanc och Lillet Rosé.
– Lillet är en fransk vegansk klassiker som du kan använda i en rad olika drinkar som passar allas smaklökar. Enkelt, gott och friskt till sensommarens festligheter, säger Sophie Linnusaar, Brand Manager för Lillet.
Lillet är en torr och elegant aperitif skapad 1872 av bröderna Paul och Raymond Lillet. Lillet tillverkas genom att blanda utvalda bordeauxdruvvin med hantverksmässigt tillverkad fruktlikör. Lillet Blanc får sedan mogna på ekfat i 6 till 12 månader, medan Lillet Rosé tappas direkt för att behålla sin fräschör.
Precis som vid champagnetillverkning blandas äldre och yngre årgångar för att få en perfekt balans. Resultatet blir en sofistikerad aperitif med tydliga noter av kanderade apelsiner, honung och exotiska frukter, vars subtila sötma passar perfekt som aperitif innan maten tillsammans med jordgubbar, bär och mynta i en Lillet Vive. Och med rikligt med is är Lillet ett läskande alternativ för varma sensommarkvällar.
• Lillet Blanc 17% | SB-nr 76158, 179 kr
• Lillet Rosé 17% | SB-nr 76634, 179 kr

Lillet Vive
- 5 cl Lillet Blanc
- 10 cl tonic
- gurkskivor, jordgubbar, mynta
Fyll ett glas med is. Häll över Lillet Blanc, och toppa med tonic, jordgubbar, gurka och mynta.
Lillet Hugo
- 5 cl Lillet Blanc
- 10 cl fläderlemonad/läsk eller flädertonic
- lime, mynta
Fyll ett glas rikligt med is. Häll över Lillet Blanc och toppa med fläderlemonad/läsk eller flädertonic, lime och mynta. Saknar du fläderdryck så häll i 2-3 cl outspädd flädersaft och fyll upp med sodavatten eller tonic.
Lillet Berry
- 5 cl Lillet Blanc
- 10 cl Russchian
- hallon, blåbär
Lägg några hallon och blåbär i glaset. Fyll glaset rikligt med is. Häll över Lillet Blanc, och toppa med Russchian.
Lillet Jolie
- 5 cl Lillet Rosé
- 10 cl Grapefruktlemonad/läsk eller grapefrukts tonic
- lime
Fyll ett glas rikligt med is. Häll över Lillet Rosé, och toppa med grapefruktlemonad/läsk eller grapefrukts tonic, limeskiva och en liten nypa flingsalt alt. Glöm inte saltkant på halva glaset!