Reviews Exceptional Casks kallar Dewar sin exklusiva singelmaltserie på travel retail. En kollektion av ”extremt sällsynt superlativ-whisky,” som firman uttrycker det. Ett bra exempel är Aultmores 17-åring som man hittar på flygplatser samt Finlandsbåtar som Viking Cinderella.
Master blender Stephanie Macleod är särskilt förtjust i destilleriet på norra Speyside:
– Ofta insvept i dimma har Aultmore utvecklat en speciell luftkvalitet sedan starten 1897 som påverkar lagringen. Den mystiska Foggie-mossen hyser den urgamla vattenkällan vars vatten filtreras av undervegetationen på sin väg till destilleriet vilket är startpunkten för den förfinade karaktär av renhet som är destillatets kännetecken.
17-åringen är en mix av olika sherryfat från palo cortado och oloroso till refill-fat. Whiskyn har ett komplext variationsrikt omfång av aromer. Sherry-whisky när den är som bäst, faten höjer utan att märkas alltför mycket. Ljus frukteuforisk arom av syrén och tutti frutti. Söt godis-gom som växer ut med färskare tropisk frukt och syra, halvvägs ekfanér och kanel, mot slutet stor beska samt fragrant rök (?). Lång skalbesk avslutning över fenoler och bottnar i tropiska underströmmar.
“Sherry-whisky när den är som bäst, faten höjer utan att märkas alltför mycket.”
Att det handlar om 17-årig ek märks och gör hela whiskyn. Stor respekt till Mrs Macleod som inte viker undan för mörka moln men så gillar hon verkligen ek:
– Fatlagringen är min favoritdel av whiskymakningsprocessen. Så fort man tar upp en whisky ur ett bourbon- eller sherryfat vet man vad som borde komma ut men det väntar alltid ett par överraskningar runt hörnet. För mig som blender handlar det om att jobba med destillatet och påverkan i faten för att åstadkomma bästa möjliga resultat i flaskan.
Men kanske är den lite väl tung i gumpen? Jag skvätter i lite vatten i glaset. Nosen blir fetare med kokos i fruktkorgen. Fruktmunnen blir mer eterisk när eken aktiveras tidigare, avslutet kryddigare och tydligare fragrant. Eftersmaken blir rundare när eken mattas av (yes), sherry mjukar upp samtidigt som en rivig torrhet återstår av eken. Allting landar i en aningen bränd knäckig ton. Exceptionell, helt enkelt.