fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
onsdag 22 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nya släpp

Sherry-smarrig Glen Elgin smälter i mun

av Henrik Aflodal
20 november 2017

Glen Elgin ligger i ett stillsamt villaområde i lilla byn Whitewater. Svärmar av svalor häckar i området och rör sig hemtamt i destillerimiljön. Från utsidan kan man beundra pannornas stora worm tub-kar som kondenserar alkoholångorna. En anledning till varför destillatet har mer karaktär än många andra i gruppen. Blender-kollegiet talar varmt om whiskyn och jag håller med men doften får man aldrig till. En ocean av instängd frukt som bara väntar på att få komma ut. Den officiella premiären skedde 2002 med en 12-åring. En liten vattendroppe förstorar allt i gommen. Rik frukt, nektar och tangerine ihop med pirrande krydda, sent sött gräs. Lång luftig eftersmak, nektarlik och lättsam men fet mandelmasse-ek ger en oerhört läskande smakupplevelse, mild värme bär. Så här ska whisky presenteras!

Glen Elgin smälldes upp i all hast under whisky-boomen 1898, men byggandet avbröts av whisky-kraschen som utlöstes av att störste malt-uppköparen Pattison ställde in betalningarna. Glen Elgin färdigställdes i mindre skala än det var tänkt, arkitekt Charles Doig, expert på ‘compact living’ i whiskysammanhang, slutförde uppdraget. Doig förutspådde att destilleriet skulle bli det sista i Skottland på 60 år. Han fick rätt, nästa maltfabrik, Glen Keith, började byggas 1957. Den trassliga starten reddes ut först när en av destilleriets kunder, blenden White Horse, köpte Glen Elgin via moderbolaget Scottish Malt Distillers (dagens Diageo). Fabriken gick på vattenkraft fram till 1950. Expansion följde 1964 då väggarna slogs ut för att få plats med två pannor till, utöver de ursprungliga två. Singelmalten hette förr White Horse Glen Elgin och såldes på destilleriet samt i Japan.
I Special Releases är den 18 år och med för tredje gången. En sherry-diktad utgåva spännande nog hämtad ur två skilda batcher från 1998. I den ena har man använt Pombe-jäst vilket frammanat destillatets gröna äpplen som därpå berikas i 1st fill sherry butts. Den andra nyttjade vanlig cerevisiae bryggjäst som lades i refill sherry-ek.

Jag doppar nosen i glaset och får en djup sötaktig odör av ketchup och spaghetti, sädig unken sötma – typiskt! Men vilken gom. Sherrypulserande med konfekt-pitchar. Ostkantsexotism som vattnad sväljs av oloroso-sherryn. Efter mer vatten rent sherry-sjungande. Ek-värmen kommer i eftersmaken där kaffeek hotar men oftare blir det mer praliner. Sherryn leder rallyt och allt ändar i syrligt äpple, mums. Man kan liksom se hur Keith Law har valt fat och balanserat de mer oförblommerade sherry-bomberna med återhållsam sherryek där Glen Elgin själv kommer ut. All den där underbara citrusfrukten som börjar med småpilsk tangerine alstrad under den långsamma jäsprocessen. Vi snackar 23-24 smakpoäng vilket är ett formidabelt betyg. Keith som älskar estrar måste haft kul när han valde fat till den här desserten.

Glen Elgin 18 år 1998-2017 54,8%

 Reviews    Djup sötaktig odör av ketchup och spaghetti med kaffestick och fenoler, under farin/syrup. Mörknar med vatten, syrlig sherry och rödvin, praliner med mjuk toffee. Med mer vatten renare, svarta vinbär och sherry med oljig tobak under.
Sherry och körsbär i munnen, strax hallonkonfekt, därpå nougat-fetma och ekpirr. Lång lugn avslutning, halvtorra 85%-iga praliner med dämpad sherry under. Utvecklas med vatten, sherryn färgas av ostkant (!), strax sötare körsbär (bra), mot slutet typisk oloroso. Crescendo av sherry och ekkrydda i eftersmaken, bitig svartvinbär och fylligare brödtoner, lite kaffe ansluter, hetpustar efteråt.

3rd Special Release 5352 flaskor; 1st & refill sherry European oak. SB-nr 40074, 3799 SEK.

90/100p 20 24 23 22

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Gordon & MacPhail skapar turistattraktion i Elgin

Nyheter
ons 12:04

“Den vita whiskeyn erövrar västvärlden”

Features
ons 5:32

Mackmyra får ny design

Nyheter
tis 11:31

Här är svenskarnas favorit-whisky!

Nyheter
tis 5:05

Vilka varumärken är dåliga på hållbarhet?

Nyheter
mån 5:09

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • NYA SLÄPP – Tobermory som totalrenoverat sitt destilleri på Isle of Mull under 24 månader passade på att uppgradera sin 10-åring till 12 år inför omstarten. Singelmalten bjuder på rik smak av citrus med kryddiga vaniljtoner. Har du provat whiskyn? Finns att beställa på Systembolaget...

https://spiritsnews.se/tobermory-firar-nyrenoverat-destilleri/
  • SPRITTRENDER 2023 – De etablerade varumärkena kommer att få medvind bland konsumenterna. Whiskydestillerierna breddar smakpaletten med nya metoder. Smaksatt vodka fortsätter att skörda framgångar. Annan mexikansk sprit än tequila är på gång. Och äntligen får Japans nationalsprit shōchū sitt genombrott...

https://spiritsnews.se/sprittrender-2023/
  • ÄLDST & DYRAST & BÄST – Hernö Gin Cocktail Awards är Skandinaviens största tävling för gincocktails. Tre svenska bartenders är nu klara för den internationella finalen som hålls senare i år: Joacim Röhrl på Grand Hôtel Cadierbaren (Stockholm), Aron Larsson på Rumble/Sway (Stockholm), Samuel Falck på Facit Bar (Umeå).

https://spiritsnews.se/final-svenskarna-herno-cocktail-awards/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.