Reviews Att lägga rom (som ju per definition är über-söt) på ett sherryfat kan ju låta overkill. Sött på sött skulle bli ohemult sött. Men sherryns idé är inte sötma (vilket blir effekten ihop med whiskyns estrar) utan syrlighet. Kombon är med andra ord genial, Foursquare slår verkligen huvudet på spiken. Den här 9-åriga romen flyttades redan som 3-åring från bourbonfat till ett gäng sherrytunnor där den vistats i 6 år.
Stor klistrig arom nyhälld (styrkan är ändå 62%). Här finns kvistig arrak och karamellsås som är jordig. Gommen är explosiv. Sherry som blir skarp med mineraler, sockerlag mildrar, därpå krydda och oloroso som rullar in i eftersmaken och byts mot karamell för att stanna i solvarm båtbrygga, alltså allehanda trätoner. Måste vattnas för att bli social och konverserbar.
Oj vilken spännande doft. Jag får direkt knallpulver (svavel och salpeter) innan rund sherry och furu tar över, bakom körsbär och läder. Rik och belönande, bästa läget för doften, och även smaken. Arrak och sherry i starten, halvtorr fortsättning med stram ek (sandelträ), mot slutet syrligare med espresso och enbär. Eftersmaken är rätt krävande nu när eken exponeras alltmer. Långa efterdyningar av mörk choklad och sherry med eneträ som bär, läder faller in tillsammans med korinter. Vill nog ha det lättare än så här, eftersmaken satt bättre vid 62%.
En andra vattningsomgång slår fel, smaken är rik och lång men också aggressiv. Det börjar bra med sherry och granatäpple men utgången är hetlevrad och syrlig på svartvinbärsvis. Smaken är ljuvlig enkelvattnad men stentuff med dubbla skvättar. Oj vad smart att använda sherryfat i en rom som ju behöver all syra den kan få. Imponerad, mer sånt här!
Foursquare Distillery ligger på Barbados, denna Västindiens östligaste utpost med gott rykte i romvärlden. Här angjorde de europeiska handelsskeppen bekvämast. Sjömännen kom i kontakt med den lokala spriten ”kill-devil”, som var invånarnas namn på den rom som såldes på barerna i Bridgetown. Handeln kom igång vilket gör att några av dagens destillerier är mer än 300 år gamla. Foursquare är ett av Barbados mest omtalade destillerier och utsågs 2016 till bästa romproducent vid International Wine and Spirits Competition samt International Spirits Challenge.
2015 inledde destillerichefen Richard Seale ett samarbete med buteljeraren Velier. Principia är en Single Blended Rum i brittisk stil, alltså både potstill- och kolonndestillerad. Systembolaget arrangerar webblansering imorgon 28 februari kl 10. Passa på innan söndag då webbluckan stängs.
Foursquare Principia 9 år 62%
92p Doft 23, Smak 23, Exit 23, Balans 23 Utgiven i serien Habitation Velier. Gjord på melass på Barbados, destillerad i double retort pot stills samt kolonnbaserade coffey-pannor. Lagrad på bourbon barrels i 3 år, sedan flyttad till sherryfat för ytterligare 6 års lagring. Totalt 5400 flaskor varav 120 kommer till SE. SB-nr 40367, 1375 kr