fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 4 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Rom & Brandy Reviews

Sherryfatslagrad rom lysande idé

av Henrik Aflodal Esq
27 februari 2019

 Reviews    Att lägga rom (som ju per definition är über-söt) på ett sherryfat kan ju låta overkill. Sött på sött skulle bli ohemult sött. Men sherryns idé är inte sötma (vilket blir effekten ihop med whiskyns estrar) utan syrlighet. Kombon är med andra ord genial, Foursquare slår verkligen huvudet på spiken. Den här 9-åriga romen flyttades redan som 3-åring från bourbonfat till ett gäng sherrytunnor där den vistats i 6 år.

Stor klistrig arom nyhälld (styrkan är ändå 62%). Här finns kvistig arrak och karamellsås som är jordig. Gommen är explosiv. Sherry som blir skarp med mineraler, sockerlag mildrar, därpå krydda och oloroso som rullar in i eftersmaken och byts mot karamell för att stanna i solvarm båtbrygga, alltså allehanda trätoner. Måste vattnas för att bli social och konverserbar.
Oj vilken spännande doft. Jag får direkt knallpulver (svavel och salpeter) innan rund sherry och furu tar över, bakom körsbär och läder. Rik och belönande, bästa läget för doften, och även smaken. Arrak och sherry i starten, halvtorr fortsättning med stram ek (sandelträ), mot slutet syrligare med espresso och enbär. Eftersmaken är rätt krävande nu när eken exponeras alltmer. Långa efterdyningar av mörk choklad och sherry med eneträ som bär, läder faller in tillsammans med korinter. Vill nog ha det lättare än så här, eftersmaken satt bättre vid 62%.
En andra vattningsomgång slår fel, smaken är rik och lång men också aggressiv. Det börjar bra med sherry och granatäpple men utgången är hetlevrad och syrlig på svartvinbärsvis. Smaken är ljuvlig enkelvattnad men stentuff med dubbla skvättar. Oj vad smart att använda sherryfat i en rom som ju behöver all syra den kan få. Imponerad, mer sånt här!

Foursquare Distillery ligger på Barbados, denna Västindiens östligaste utpost med gott rykte i romvärlden. Här angjorde de europeiska handelsskeppen bekvämast. Sjömännen kom i kontakt med den lokala spriten ”kill-devil”, som var invånarnas namn på den rom som såldes på barerna i Bridgetown. Handeln kom igång vilket gör att några av dagens destillerier är mer än 300 år gamla. Foursquare är ett av Barbados mest omtalade destillerier och utsågs 2016 till bästa romproducent vid International Wine and Spirits Competition samt International Spirits Challenge.

2015 inledde destillerichefen Richard Seale ett samarbete med buteljeraren Velier. Principia är en Single Blended Rum i brittisk stil, alltså både potstill- och kolonndestillerad. Systembolaget arrangerar webblansering imorgon 28 februari kl 10. Passa på innan söndag då webbluckan stängs.

Foursquare Principia 9 år 62%

 92p   Doft 23, Smak 23, Exit 23, Balans 23  Utgiven i serien Habitation Velier. Gjord på melass på Barbados, destillerad i double retort pot stills samt kolonnbaserade coffey-pannor. Lagrad på bourbon barrels i 3 år, sedan flyttad till sherryfat för ytterligare 6 års lagring. Totalt 5400 flaskor varav 120 kommer till SE. SB-nr 40367, 1375 kr

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.