Skatter & Handel Amerikanska lagstiftare har nu erkänt det japanska brännvinet shōchū som en distinkt produkt från Japan. Tidigare i år fick amerikansk bourbon och Tennessee whiskey ursprungsskydd i Japan.
På bordet ligger frågan om att ge japansk whisky skydd i USA. Något som låter självklart men vore konstigt eftersom japanska myndigheter inte orkat sätta ner foten i frågan ännu. Japanska destillerier har dock tagit fram en kod de de största aktörerna och många mindre destillerier har anslutit sig till.
Det som nu har hänt är att delstaten New York har skrivit under en lag som ger shōchū ursprungsskydd. Drycken får max ha en alkoholstyrka på 24%. Tidigare kategoriserades drycken som soju vilket är en koreansk spritsort men kan nu säljas under sitt eget namn.
Förändringen välkomnas av bartenders i delstaten som länge använt drycken i Martini- och Negroni-cocktails där den funkar väldigt bra tack vare sin lägre alkoholstyrka och annorlunda smak jämfört med gin.