fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
torsdag 7 juli 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Barliv

Singelmalt designad för att funka i cocktails

Auchentoshan Bartender's Malt

av Henrik Aflodal Esq
18 november 2019
Midnight in Mexico City med Auchentoshan Bartender’s Malt 47%.

 Drinkar    Auchentoshan är en trippeldestillerad singelmalt. Destilleriet ligger i en av Glasgows förorter. Destillatet är raffinerat och kokas till en styrka på 81% istället för dubbeldestillerad maltwhisky som når ca 70%. Den lätta kroppen och krispiga torrheten i stilen är som gjord för att sätta tonen i en drink.

Ägaren Beam Suntory har sedan 2014 satsat målmedvetet för att etablera sig i barlivet. Man har tillochmed stajlat sin standard-lina för att funka i drinkar, vilket aldrig tidigare har gjorts i maltwhiskysammanhang. Ett rätt vågat drag med tanke på hur konservativ just maltwhisky är, en ’stand-alone’-dryck som man tar i provarglas på fot, och inget annat.

Vägen in i cocktailsvängen för maltwhiskyhusen har istället gått via nya blandmaltvarianter som Monkey Shoulder från Glenfiddich. Man har inte vågat gå med sin singelmalt. Står ordet ”blended” på etiketten är det fritt fram att dumpa malten i en shaker.

Tokyo Shoga med Auchentoshan Three Wood 43%.

När firman 2017 drog igång cocktail-tävlingen New Malt Order var agendan uttalad. De tolv innovativa vinnarna bjöds in i lagerhuset där man fick botanisera fritt och laborera med blandningar. Mixen blev till slut produkten Bartender’s Malt. Den perfekta mixer-malten.

Etiketten har inget ’age statement’ men spriten kommer från fem decennier, yngsta ingrediens är 6 år. Spriten är lagrad i tysk vinek, ett refillfat som en gång innehöll rökig Laphroaig-whisky, ett par ex-romfat, samt mer konventionella bourbon- och sherryfat. Första batchen sålde slut direkt så nu ges whiskyn ut årligen.

Tokyo Shoga

  • 5 cl Auchentoshan Three Wood
  • 1 cl Heering Cherry Liqueur
  • Ginger beer

Bygg upp iskuber i kylt collins-glas och rör ner ingredienserna. Dekorera med två glacerade cherries.

Midnight in Mexico City

  • 2 cl mezcal
  • 2,5 cl Auchentoshan Bartender’s Malt
  • 2 cl Monin orgeat
  • 2,5 cl ananasjos
  • 20 droppar äppelsyrelösning
  • fyra stänk Grapefruit Bitters

Skakas med is och dubbelsilas i kylt Nick & Nora-glas. Tillsätt några stänk Angostura bitter.

Glasgow R&R med Auchentoshan American Oak 40%.

Glasgow R&R

  • 6 cl Auchentoshan American Oak
  • 2 cl nypressad limejos
  • 2 cl kokosvatten-syrup
  • 10 droppar Grapefruit Bitters
  • fem droppar saltlösning (20%-ig enligt nedan)

Skakas med is och dubbelsilas i kylt Nick & Nora-glas. Vrid apelsinskal över och släpp i.

Om ingredienserna

Auchentoshan American Oak 40% (finns utomlands). Enbart lagrad på 1st fill bourbon barrels. En lättsam sötaktig whisky med toner av vanilj och kokos.

Auchentoshan Three Wood 43% (SB-nr 70902, 609 kr) är klassikern och den whisky som säljer bäst worldwide. En mix av fat som 2st fill barrels, spanska oloroso sherryfat och även Pedro Ximenéz sherryfat.

Auchentoshan Bartender’s Malt 47% (finns i UK). Whisky från fem olika decennier och bourbon- samt sherryfat men också tysk vinek.

Mezcal. Om Mexico var Skottland skulle somliga säga att Oaxaca var Islay med tanke på den ruffa agave-sprit man kokar där. I sydvästra hörnet av landet görs en sur och rökfragrant mezcal med toner av bränt gummi, jod, grönpeppar och lijlor. Skaffa QuiQuiRiQui 45% (finns utomlands).

Heering Cherry Liqueur 24% (SB-nr 77688, 280 kr). Danskarnas körsbärslikör är världsstandard. Nyckelingrediens i originalet till Singapore Sling som mixades på Raffles Hotel år 1915.

Saltlösning. Saltvatten är en viktig ingrediens som reglerar smaken i en cocktail. Grundreceptet föreskriver en del salt och fyra delar kokande vatten. Låt kallna. Detta recept ska ha en svagare 20%-ig lösning så tillsätt ytterligare fyra delar vatten.

Äppelsyrelösning. Används för att efterlikna den syra man finner i gröna äpplen eller krispigt vitt vin. Äppelsyra är inte lika aggressiv som citronsyra som ju används för att imitera citronsmak. Lös upp 10g äppelsyrepulver i 100ml vatten.

Kokosvatten-syrup. Mixa två delar socker med en del kokosvatten på låg värme. Låt kallna.

LÄS MER: Lågländarens nya look!
LÄS MER: Cocktail-malten Auchentoshans nya travel retail-utgåvor

Senaste nytt

Första tequilan i pappflaska heter Buen Vato

Nyheter
ons 5:00

Whisky Weekly Podcast: Irländsk uppstickare!

Podcast
mån 15:30

Flädersnaps i praktisk PET-flaska

Nya släpp
mån 5:57

Systembolagsnytt Juli 2022

Systembolagsnytt
fre 5:34

Svensk whisky för Ukraina

Nya släpp
tor 9:27

G&T-test: Bästa tonic till Ben Lomond Scottish Gin

Blindtestet
tor 0:47

Somriga drinkar på alkoholfri snaps

Drinkar
ons 5:46

Stort intresse för Gin & Tonic-festival 1-2 juli

Nyheter
tis 10:10

81-årig Macallan världens äldsta whisky!

Nyheter
tis 5:04

Alex ska göra Port Ellen-whisky 2023

Nyheter
mån 5:31

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.