
Drinkar Auchentoshan är en trippeldestillerad singelmalt. Destilleriet ligger i en av Glasgows förorter. Destillatet är raffinerat och kokas till en styrka på 81% istället för dubbeldestillerad maltwhisky som når ca 70%. Den lätta kroppen och krispiga torrheten i stilen är som gjord för att sätta tonen i en drink.
Ägaren Beam Suntory har sedan 2014 satsat målmedvetet för att etablera sig i barlivet. Man har tillochmed stajlat sin standard-lina för att funka i drinkar, vilket aldrig tidigare har gjorts i maltwhiskysammanhang. Ett rätt vågat drag med tanke på hur konservativ just maltwhisky är, en ’stand-alone’-dryck som man tar i provarglas på fot, och inget annat.
Vägen in i cocktailsvängen för maltwhiskyhusen har istället gått via nya blandmaltvarianter som Monkey Shoulder från Glenfiddich. Man har inte vågat gå med sin singelmalt. Står ordet ”blended” på etiketten är det fritt fram att dumpa malten i en shaker.

När firman 2017 drog igång cocktail-tävlingen New Malt Order var agendan uttalad. De tolv innovativa vinnarna bjöds in i lagerhuset där man fick botanisera fritt och laborera med blandningar. Mixen blev till slut produkten Bartender’s Malt. Den perfekta mixer-malten.
Etiketten har inget ’age statement’ men spriten kommer från fem decennier, yngsta ingrediens är 6 år. Spriten är lagrad i tysk vinek, ett refillfat som en gång innehöll rökig Laphroaig-whisky, ett par ex-romfat, samt mer konventionella bourbon- och sherryfat. Första batchen sålde slut direkt så nu ges whiskyn ut årligen.
Tokyo Shoga
- 5 cl Auchentoshan Three Wood
- 1 cl Heering Cherry Liqueur
- Ginger beer
Bygg upp iskuber i kylt collins-glas och rör ner ingredienserna. Dekorera med två glacerade cherries.
Midnight in Mexico City
- 2 cl mezcal
- 2,5 cl Auchentoshan Bartender’s Malt
- 2 cl Monin orgeat
- 2,5 cl ananasjos
- 20 droppar äppelsyrelösning
- fyra stänk Grapefruit Bitters
Skakas med is och dubbelsilas i kylt Nick & Nora-glas. Tillsätt några stänk Angostura bitter.

Glasgow R&R
- 6 cl Auchentoshan American Oak
- 2 cl nypressad limejos
- 2 cl kokosvatten-syrup
- 10 droppar Grapefruit Bitters
- fem droppar saltlösning (20%-ig enligt nedan)
Skakas med is och dubbelsilas i kylt Nick & Nora-glas. Vrid apelsinskal över och släpp i.
Om ingredienserna
Auchentoshan American Oak 40% (finns utomlands). Enbart lagrad på 1st fill bourbon barrels. En lättsam sötaktig whisky med toner av vanilj och kokos.
Auchentoshan Three Wood 43% (SB-nr 70902, 609 kr) är klassikern och den whisky som säljer bäst worldwide. En mix av fat som 2st fill barrels, spanska oloroso sherryfat och även Pedro Ximenéz sherryfat.
Auchentoshan Bartender’s Malt 47% (finns i UK). Whisky från fem olika decennier och bourbon- samt sherryfat men också tysk vinek.
Mezcal. Om Mexico var Skottland skulle somliga säga att Oaxaca var Islay med tanke på den ruffa agave-sprit man kokar där. I sydvästra hörnet av landet görs en sur och rökfragrant mezcal med toner av bränt gummi, jod, grönpeppar och lijlor. Skaffa QuiQuiRiQui 45% (finns utomlands).
Heering Cherry Liqueur 24% (SB-nr 77688, 280 kr). Danskarnas körsbärslikör är världsstandard. Nyckelingrediens i originalet till Singapore Sling som mixades på Raffles Hotel år 1915.
Saltlösning. Saltvatten är en viktig ingrediens som reglerar smaken i en cocktail. Grundreceptet föreskriver en del salt och fyra delar kokande vatten. Låt kallna. Detta recept ska ha en svagare 20%-ig lösning så tillsätt ytterligare fyra delar vatten.
Äppelsyrelösning. Används för att efterlikna den syra man finner i gröna äpplen eller krispigt vitt vin. Äppelsyra är inte lika aggressiv som citronsyra som ju används för att imitera citronsmak. Lös upp 10g äppelsyrepulver i 100ml vatten.
Kokosvatten-syrup. Mixa två delar socker med en del kokosvatten på låg värme. Låt kallna.