Singleton of Dufftown känner de flesta whiskysvenskar till. Sedan 2012 står 12-åringen på Systembolagshyllor över hela landet. Och i september hamnade 18-åringen där också (som vi nyligen recenserade). 17 november lanseras den exklusiva 17-åringen från serien Special Releases i Sverige. Och det är två helt olika smaker som serveras.
Reviews Dufftown är en lättsamt destillat, blommigt och gräsigt till stilen. Doften slår ofta smaken. Men hur en whisky kommer ut beror ändå mest på de beslut blendern fattar. Den person som slutligen väljer ut vilka fat som ska ingå i produkten.
Malt Master för hela Dufftown-rangen är Craig Wilson. Han har gjort ovanstående produkter och det är förmodligen i samband med den urvalsprocessen han hittat denna fatficka som krävde särbehandling.
“Urvalsprocessen för att ta sig in i Special Releases är rigorös.”
Urvalsprocessen för att ta sig in i Special Releases är nämligen rigorös. Dussinet Master Blenders inom Diageo ägnar ju hela dagarna åt att analysera fatprover för hela sitt whiskyproram.
Och när man hittar något som faller ur ramen och inte kan användas i till exempel Johnnie Walker Blue Label flaggas dessa fat i systemet. Inte för att fatet är dåligt utan för att karaktären är egenartad och whiskyn är värd att stå på egen hand som singelmalt.
Alla tips sammanställs av ansvarig för Special Releases-programmet. Dessa fat är sålunda gräddan av vad världens mäktigaste blender-kollegium kan åstadkomma. Ofta sticker faten ut på något sätt och framställer destilleriet i ny dager. Wilson med kollegor gillar att överraska fansen med nya tolkningar.
– Det här är första gången vi gör en Singleton of Dufftown med bara refill-fat, säger Craig Wilson. Syftet är att visa upp destillatets friska vårlika natur. Husstilen är gräsig med fruktiga aromer. Denna Special Release av Dufftown är lite kryddigare och tuffare än standardutgåvan, vilket vi kan tacka refill-eken för. Med lite vatten ökar gräsigheten och man känner igen sig mer!
Cask strength-whisky kan ibland vara lite svår att lukta på. Inte på grund av den höga styrkan utan för att aromerna är så koncentrerade att de stockar sig. Denna 17-åriga Dufftown-whisky från slitna refill-fat är sålunda lite tillknäppt.
Med lite oren doft av borstat stål och vaniljstång. En sorts kokt sandig karaktär. På djupet skarp citrus och parfym-ek. Lite vatten rensar upp och aromen växer. Nu sandig sötma och lite parfym, överlag renare och i största allmänhet trevlig.
Gillar du Dufftown men tycker att sniffandet är upplevelsens höjdpunkt är detta fel whisky för dig. Den vanliga 18-åringen har en synnerligen attraktiv blommig tropisk bouquet som är finstilt men avancerad. Men de flesta skattar nog smaken högre och då levererar 17-åringen mer bang-for-the-buck.
För som ofta är fallet med Special Releases är det i munnen det stora händer. Anledningen till att aromen ofta kommer till korta är det återkommande bruket av sliten ek, det krävs spänstigt trä för att utveckla estrarna som ger nosen sting, istället växer de tråkigare aldehyderna i styrka. På smaksidan är det annorlunda, där tilltar de goda frukterna i takt med att ekpåverkan inte dominerar.
“Denna Singleton är kanske den godaste av alla åtta av årets Special Releases.”
Denna Singleton är kanske den godaste av alla åtta av årets Special Releases. Tät smak som hämtad ur en fruktskål där tropiska exotiska frukter rullar runt i munnen. Tobak masserar gomseglet och anammar en smörig ton av rostade kastanjer. Mitt i härligheten dyker söt nektarin upp!
Eftersmaken vänder på klacken. Eterisk lättsam ek blandas med kokta grönsaker, sötman försvaras av nektar samtidigt som hälsoblom-beska lugnar. Blom- och grönsaksreferenserna är dessa aldehyder som gör allt för att bekämpa estrarna.
18-åringen dansar väl i stort sett samma dans men är mer ytlig i sitt anslag. Bedårande estrar i första halvan som fångas in av fet ek och läggs till vila. Intensiteten är inte densamma vilket såklart beror på styrkan. 40% är inget mot de 55,1% man får i cask-varianten.
Lite vatten förhöjer smakupplevelsen hos 17-åringen flera snäpp. Smaken blir lång och sträv. Persikonektar bryts upp i ljusare melontoner. Eterisk ek driver på. Alldeles sagolikt vacker smak som inte längre begränsas av feta ektoner.
Eftersmaken känns mjölkigt oljig i starten men här finns också förföriska exotiska toner som kanderad ananas. Vattnet aktiverar eken som värmer på, de där ”hälsosamma” aldehyderna märks inte alls. Ankan förvandlas till en svan.
“Jag älskar verkligen smaken. Det är den som gör whiskyn.”
Jag älskar verkligen smaken. Det är den som gör whiskyn. Den här sortens smaker finns inte att köpa till det här priset längre. För 1349 kr inte mycket för en premium-åldrad cask strength-utgåva. Som jämförelse kostar Macallans sherryfatlagrade 18-åring över 2500 kr. Och då handlar det om reguljär utgivning a la 43% och inte en begränsad one-off som detta.
Så ska du bara köpa en flaska i årets Special Releases är detta din chans. Till Sverige kommer 259 stycken. Visst är doften trist men vilken gloriös fruktsmak man får – värd 24 poäng. Nämnda fruktforcering är också Dufftowns signum när man träffar rätt. Mitt i prick Craig Wilson, touché!