fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
torsdag 7 juli 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nya släpp

Sista 12-åriga japanska maltwhiskyn på länge

av Henrik Aflodal Esq
30 oktober 2020

Kurayoshi är ett av få japanska whiskyhus som säljer vällagrad maltwhisky. Åldersbestämd japansk whisky är idag en bristvara. Kurayoshis lager räcker i några år, sedan är det slut. Ett litet parti av Kurayoshi 12 år finns att beställa på Systembolaget.

  
 Nya släpp    Alltfler nya japanska whiskydestillerier dyker upp. Oftast är det anrika saké- och shochu-hus som hakar på whiskytrenden och bygger ut till en whiskydel. Kurayoshi Distillery som fick sina whiskypannor 2015 har rötterna i Matsui Shuzo grundat 1910.

Matsui är Tottori-prefekturens äldsta företag med över 100 års erfarenhet av dryckesproduktion. Destilleriet ligger mittemellan Japans kulturhuvudstad Kyoto och Hiroshima.

Grundaren Kauro Matsui har planerat sin whiskysatsning i flera år. Maltsprit har köpts från andra destillerier i Japan och lagrats på egna bourbonfat inköpta från USA. Sedan har man väntat på att det egna destilleriet ska komma igång.

I samband med destilleriets öppnande började man sälja whisky från fatlagret. Det är ju kostsamt att tillverka whisky, därför är det viktigt med inkomster.

– Vi säljer nu ut det gamla fatlagret under staden Kurayoshis namn, säger Kauro Matsui. Singelmalten vi gör själva har familjenamnet Matsui. Och så har vi en blended whisky som heter Tottori efter prefekturen.

Nybyggda Kurayoshi öppnade 2015 och maltwhiskyn härifrån säljs under namnet Matsui.

För den som vill uppleva 12-årig japansk maltwhisky finns nu chansen men lagret är inte obegränsat.
– Beroende på hur försäljningen går kommer den 12-åriga maltwhiskyn att räcka 2-3 år till, förklarar Kauro Matsui. Sedan är det slut.

Kurayoshi 12 år har en mousserande doft av äpplen. Smaken är mild och vinig med örtiga toner och äppliga estrar. Eftersmaken är läskande lättsam. Väldigt frisk och trevlig i stilen, hälsar Kauro Matsui.

• Kurayoshi 12 år 43% | SB-nr 40547, 974 kr

 

Senaste nytt

Första tequilan i pappflaska heter Buen Vato

Nyheter
ons 5:00

Whisky Weekly Podcast: Irländsk uppstickare!

Podcast
mån 15:30

Flädersnaps i praktisk PET-flaska

Nya släpp
mån 5:57

Systembolagsnytt Juli 2022

Systembolagsnytt
fre 5:34

Svensk whisky för Ukraina

Nya släpp
tor 9:27

G&T-test: Bästa tonic till Ben Lomond Scottish Gin

Blindtestet
tor 0:47

Somriga drinkar på alkoholfri snaps

Drinkar
ons 5:46

Stort intresse för Gin & Tonic-festival 1-2 juli

Nyheter
tis 10:10

81-årig Macallan världens äldsta whisky!

Nyheter
tis 5:04

Alex ska göra Port Ellen-whisky 2023

Nyheter
mån 5:31

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.