fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 24 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter

“Ska vi ha öppet eller stängt?”

Öppet brev från restaurangbranschen till regeringen

av Henrik Aflodal Esq
3 april 2020

 Krisande krogar    Myndigheternas och i förlängningen regeringens öppna hållning till corona-pandemin är tvetydlig och skadlig, menar restaurangbranschen i ett upprop som leds av TV-kocken Tareq Taylor:

– Regeringens dubbla budskap till branschen måste upphöra: Håll öppet och samtidigt till folket – ta ert ansvar och stanna hemma! Som stöd har regeringen kommit ut med ett antal stödpaket som på ytan ser fina och kraftfulla ut. Tyvärr stannar det där. För i praktiken är de tämligen verkningslösa för de allra flesta inom restaurangnäringen.

Uppropet i sin helhet:

Under den rådande Corona-pandemin är det ingen hemlighet eller överraskning att många människor och verksamheter har det mycket svårt och lider kraftigt. Det är en svår tid då både människoliv och företags framtid står på spel.

Precis som tidigare lyfts fram av flertalet krögare i media, så är läget otroligt allvarligt och vi slåss nu för att restaurangnäringen överhuvudtaget ska kunna överleva.

Gör vi inte det riskerar vi att grundtryggheten och möjligheten till försörjning för hundratusentals människor försvinner. De negativa konsekvenserna är oändliga och kommer att påverka oss långt in i framtiden.

Restaurangnäringen i Sverige är i nuläget, näst vården, den kanske mest ansatta branschen i landet och vi befinner oss i en aldrig tidigare skådad krissituation. Varje dag går restauranger och hotell i graven och med dem mängder av arbetstillfällen, livsverk och drömmar.

Som en följdeffekt av detta så berörs och drabbas också en mängd underentreprenörer och leverantörer negativt, för att inte tala om stora statliga förluster i form av skatteintäkter.

Detta upprop riktar sig till vår regering och våra medmänniskor

Allt eftersom epidemin växer sig starkare i vårt land så minskar möjligheten för allmänheten att känna sig trygg i offentliga rum såsom restauranger, kaféer, barer och pubar. Med ständigt nya restriktioner som dessutom begränsar allmänhetens rörelsefrihet så ökar känslan av oro, och rädsla för smittspridning konstant.

Trots detta har inget annat sagts från regeringen än att vi ska vara öppna som vanligt, och anpassa våra verksamheter till omständigheterna med take-away eller dylikt. Detta är en omöjlig situation!

Regeringens dubbla budskap till branschen måste upphöra: Håll öppet och samtidigt till folket – ta ert ansvar och stanna hemma!

Som stöd har regeringen kommit ut med ett antal stödpaket som på ytan ser fina och kraftfulla ut. Tyvärr stannar det där. För i praktiken är de tämligen verkningslösa för de allra flesta inom restaurangnärningen.

Åtgärd nr 1: Låna dina inbetalda skatter i 1 år. Sätt dig i skuld hos Skatteverket med personlig borgen. Stöd? Nej. Risk? Ja.

Åtgärd nr 2: Permitteringslönerna – regeringen presenterar förslaget att företagen skall få reducerat ansvar för lönekostnaderna ner till 40 %. Det låter inledningsvis bra men först skall 100 % av lönen utbetalas. Därefter skall företagen ansöka om återbetalning av 52 %. En procedur som sannolikt lär ta tid med hänsyn till antalet handläggare på Tillväxtverket. Det tog väldigt lång tid för Jordbruksverket för några år sedan att utbetala stöd till bönderna.

Åtgärd nr 3: Hyresreduktion på 50 % låter bra, men det bygger på att fastighetsägaren själv står för 25 % av reduktionen. Än så länge har väldigt få fastighetsägare agerat tillmötesgående och de allra flesta restauratörer har fått ett blankt nej som svar på förfrågan. Kommunala och statliga fastighetsförvaltare har dessutom meddelat att de inte kan reducera hyran eftersom det skulle anses som otillåtet gynnande av kommersiell verksamhet, och går emot deras stadgar.

Åtgärd nr 4: Sjuklönen betalas av staten. Återigen skall företaget betala 100 % så som tidigare för att i nästa steg ansöka om återbetalning. Samma sak för karensdagen fast här är det den enskilde som ansöker om återbetalning. En process som sannolikt kostar mer att administrera än att bara stryka den?!

Åtgärd nr 5: 300 miljarder – 500 miljarder i räntefria lån! Det låter ju rejält och fantastiskt. Det som inte sades högt var att Riksbanken gjorde bankerna 100 % återbetalningsskyldiga för allt de valde att låna ut av denna pott. Så bankerna lånar ut med hög ränta efter sedvanlig kreditprövning. Vilket innebär att ett företag i en krisbransch utan intäkter inte får några lån.

Hur kan det komma sig att regeringarna i våra grannländer Danmark, Norge och Finland samt övriga Europa inser branschens betydelse och tar kostnaderna för 75-100% av företagens förluster på grund av att de stängs ner?

För om någon inbillar sig att det inte gör så mycket att den lilla kvarterskrogen på hörnet försvinner, så lär de snabbt bli varse när konkurserna fortsätter inom leverantörsleden och vidare ut i hela samhället när dominobrickorna börjar falla i en allt högre takt.

Vi som fortfarande envisas med att hålla våra restauranger öppna gör det inte för att vi är pengahungriga, giriga eller ignoranta inför den pandemi som sprider sig över världen och Sverige:

  • Vi gör det för att rädda våra verksamheter som vi under många år byggt upp.
  • Vi gör det för att rädda de arbetstillfällen som de har skapat.
  • Vi gör det för att överleva.

Om vi på ett hållbart sätt ska kunna dra ner på våra verksamheter, eller rent av försätta dem i ”dvala” tills folkhälsomyndigheten och regeringen säger – Faran över! – så behöver vi hjälp!

Vi kräver att regeringen tar sitt ansvar och agerar så som de har gjort i våra grannländer så att vi kan överleva och ta det samhällsansvar som vi och allmänheten kräver.

Med möjlighet till en kontrollerad nedstängning kan vi rädda tusentals företag och hundratusentals existerande jobb. Allt annat vore gravt tjänstefel av vår regering.

Flera av de föreslagna åtgärderna behöver breddas och omfatta även större företag. Dessutom behövs ett utökat system för korttidspermitteringar där staten tar hela lönekostnaden. Vidare är de företag som direkt drabbas av beslut som staten fattar, till exempel vad avser mötesrestriktioner, i behov av stöd för de intäktsbortfall man de facto upplever.

Detta är inte minst viktigt eftersom företag inte får ersättning av sina försäkringsbolag. Staten behöver således inrätta ett system liknande det danska så att företag kan ansöka om sådant stöd. Dessa åtgärder, tillsammans med att påverka i hyresfrågan så att fler fastighetsägare tar sitt ansvar, är nu prioriterat.

Så vi ställer frågan igen: Ska vi ha öppet eller ha stängt?

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Gordon & MacPhail skapar turistattraktion i Elgin

Nyheter
ons 12:04

“Den vita whiskeyn erövrar västvärlden”

Features
ons 5:32

Mackmyra får ny design

Nyheter
tis 11:31

Här är svenskarnas favorit-whisky!

Nyheter
tis 5:05

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW – Agitator går dit andra aldrig gått. För vem har hört talas om en helrågwhisky doppad i lönsirapsfat!? Ett helylleamerikanskt grepp som skulle flyga till månen i mellanvästern – bourbonbranschen gör ju pengar på honungssötad whisky. Den här doftar sötare än den smakar. Kraftiga ektoner ihop med en skön syrlighet gör smaken vuxen och lagom fodrande. Äppeltemat förundrar. Kort sagt, whiskyn måste provas...

https://spiritsnews.se/livligt-spritsig-ragwhisky/
  • NYA SLÄPP – Tobermory som totalrenoverat sitt destilleri på Isle of Mull under 24 månader passade på att uppgradera sin 10-åring till 12 år inför omstarten. Singelmalten bjuder på rik smak av citrus med kryddiga vaniljtoner. Har du provat whiskyn? Finns att beställa på Systembolaget...

https://spiritsnews.se/tobermory-firar-nyrenoverat-destilleri/
  • SPRITTRENDER 2023 – De etablerade varumärkena kommer att få medvind bland konsumenterna. Whiskydestillerierna breddar smakpaletten med nya metoder. Smaksatt vodka fortsätter att skörda framgångar. Annan mexikansk sprit än tequila är på gång. Och äntligen får Japans nationalsprit shōchū sitt genombrott...

https://spiritsnews.se/sprittrender-2023/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.