Skagerrak designades av ett gäng nordiska bartenders som ville skapa den perfekta ginen för klassiska drinken Dry Martini. Stjärnbartender Emil Åreng gästar The Spirits News och bjuder på tidernas ’drajja’-upplevelse. Och berättar från insidan varför Skagerrak är så kul att jobba med bakom baren.

Drinktipset Skagerrak är innanhavet som länkar samman Sverige och Danmark med Norge. Det är också namnet på en gin som togs fram av norska Arcus år 2020.
Målsättningen var att formulera en kryddblandning som skulle känna sig hemma i de tre ländernas olika flora. Samtidigt som designen på flaskan skulle ha ett nordiskt formspråk, förklarar bartender Emil Åreng, som är brand ambassador för ginmärket:
– Att kombinera Sverige, Danmark och Norge i både design och smak visar att vi hade en tydlig målbild från början, att hitta en treenighet som sätter sig på minnet för alla som dricker den.
Det uttalade målet med Skagerrak var att konstruera en gin som skulle funka i den mest klassiska gin-drinken Dry Martini.
När Arcus vände sig till tongivande bartenders i Norden handlade det inte bara om att skapa en gin med genuin nordisk profil där växterna plockas regionalt i de olika länderna. Det uttalade målet var att konstruera en gin som skulle funka i den mest klassiska gin-drinken Dry Martini.
Det betyder att grundsmakerna i ginen måste sitta perfekt. I en riktigt torr ’drajja’ står ju ginen mer eller mindre på egen hand, insatsen av vermouthen överskuggas med råge av gin-karaktären. Det betyder också att för puritanen som helst dricker sin gin solo, lätt kyld, är Skagerrak en gåva, menar Emil Åreng:
– Jag skulle vilja påstå att det är en av världens bästa gin att blanda cocktails på för att den har en sån tydlig karaktär. Enbär är såklart stjärnan, men både nypon, fläder och sjögräs gör Skagerrak unik på ett sätt man kanske inte är van vid om man gillar gin.
Karaktären är annorlunda och kräver lite tillvänjning, men sedan är man fast, intygar Emil Åreng:
– Skagerrak sticker ut helt klart och ger något annat än vad man är van vid. Men detta är också en gin man gärna vänjer sig att ha som referens.
Vad ska man då göra för cocktails på den nordiska ginen? Emil Åreng rycker på axlarna som om frågan är överflödig. ’Drajjan’ är startpunkt och närapå slutpunkt. Förutom att sippa på ginen rent i aromkupa förstås, även om det kan framstå som lite nördigt.
– I en Dry Martini gör den sig helt orimligt bra på grund av sältan, det finns få gin som verkligen kan ta sig an en sådan cocktail utan att skämmas.
“I en Dry Martini gör sig Skagerrak helt orimligt bra på grund av sältan, det finns få gin som verkligen kan ta sig an en sådan cocktail utan att skämmas.” -Emil Åreng
Men det finns ju oändligt många drinkar att välja på för den som fastnat för gin. Just gin är väl den spritbas som är lättast att lyckas med.
Enbärskryddningen sticker ut jämfört med den ”osynliga” vodkan och man slipper all eftersmak i whisky och lagrad rom som kan störa harmonin i en cocktail. Emil Åreng har en uppsjö av drinkrecept på tungan:
– Den är jävligt rolig i cocktails med syra i, allt från en French 75 till en Red Snapper gör sig gott med Skagerrak. Det man bör tänka på är att Skagerrak gärna behöver lite extra sötma ibland så den inte dränker andra smaker likt ett sjömonster i just Skagerrak.
Men tillbaka till ikoniska Dry Martini. Emil Åreng stökar runt i baren för att bereda den perfekta ’drajjan’. Alltså den ultimata versionen av Skagerrak Dry Martini.
Here goes: 6/7-delar gin ska det vara. Den internationella standarden som branschorganisation International Bartenders Association (IBA) rekommenderar.
Har man i mer vermouth klipps edgen av på ginen. Tillochmed en så distinkt gin som Skagerrak påverkas. Cocktailen blir sötare när vermouthen tar mer plats och smaken dimmas en aning.
Men superknepet som man inte får missa är att pudra ’drajjan’ med en nypa salt. De knastrande saltkornen sätter drinken på rätt spår och Skagerrak känner sig som hemma 100%.
Den eviga frågan är vilken dekoration som passar bäst?
– En citron-zest är ju det moderna klassiska garnityret men våga gå old-school med gröna oliver för att hamra ut sältan ordentligt.
Jag sniffar försiktigt först. Kylan stiger ur glaset. Som en arktisk vinterpust. Det luktar saltlakrits och nyponbuske med kakao! Jag tar en sipp på skapelsen.
Bitarna faller på plats direkt. Det är såklart gin-aromer åt alla håll, fylligt värre. Ur startblocken bräckt saltvatten. Direkt oljig sötma av fläder. Sedan nypon och en härlig aromatisk vermouth-beska.
Efterhand växer enbären till ihop med saltskvalp av tång. Eftersmaken är lång och oljig. Kylningen gör kroppen tjockare. Efter en stund landar smaken i enbär och torra flädertoner.
Oj vilken Dry Martini det blev. Så ospritig trots att det är vit sprit i glaset. Underbart rund och mogen i stilen med en tyngd och ett djup som sticker ut.
“Oj vilken Dry Martini det blev. Så ospritig trots att det är vit sprit i glaset. Underbart rund och mogen i stilen med en tyngd och ett djup som sticker ut.” -Henrik Aflodal
Det gäller att välja en vermouth som har lite kropp med egen karaktär, förklarar Emil Åreng.
– Skagerrak gillar en god match. Ändå får man inte överdosera eftersom ju mer vermouth man har desto mindre Skagerrak blir det kvar i glaset. I en Dry Martini är det ginen som är den enda stjärnan.
Så är det, ’drajjan’ är den divigaste gin-drinken i världen. Och med Skagerrak når man skyarna, en nordisk gin som gjord för uppgiften!
The Ultimate Nordic Dry Martini
- 6 cl Skagerrak Gin
- 1 cl torr vermouth
- nypa salt
Fyll ett mixerglas med is, tillsätt alla ingredienser. Rör kraftfullt i 10 sek för att kyla till perfektion. Drinken ska vara iskall men inte för utspädd. Garnera med citronzest eller oliv!