Dåtiden förklarar nutiden. Varför är Scotch så dominerande? Det var förbudstiden i USA som ritade om världskartan för whisky. Irish pot still-whiskey försvann och blended Scotch tog dess plats. Nu får vi veta varför, Irish Distillers arkivarie har svaret.
Scotch fick förstås en smakstart i England i slutet av 1800-talet tack vare vinlusen som slog ut Cognacs vingårdar. Fortfarande finns pre-phylloxera-flaskor att köpa början av 1800-talet. I veckan testar vi också gammal 39-årig rom från Colombia. Gammal och trött men ändå bra, konstaterar Henrik Aflodal i direktsändning.
Och så har redaktionen blindat Distillers Edition – alltså Classic Malts i starkvinsfat. Vi förundras över hur tajta buteljeringarna är. De skriker inte starkvin utan blendern låter destillaten tala. Genomgående hög kvalitet.
I veckan som gick kom nyheten att Suntory köper 10% av Edrington. Podden tror att man är ute efter hela Macallan-bolaget. Affären stinker ’world domination’.
Till sist: Whisky ABC blir en del av The Spirits News. Vad nytt bär ABC-gänget med sig?
Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: RSS