Drinktipset Om man nämner nyårsafton och dryck i samma mening är det nästan alltid champagne det handlar om, men det finns ju så otroligt mycket mer roligt i dryckesväg än bara det. Här kommer ett riktigt bra tips på en nyårscocktail som kommer imponera på sällskapet. Det är Josephine Sondlo, Sveriges ledande tävlingsbartender, som tagit fram denna drink i samarbete med Diageo. Den heter Fizz. Enkelt, kort och gott!
Det behövs lite enklare förberedelser för att göra Fizz men det är det väl värt. Det du behöver är:
- 3 cl päroninfuserad Bulleit Rye
- 2 cl fikonsyrup
- 2 cl citron
- skumpa att toppa med
Päroninfuserad Bulleit Rye: Skär sju päron i mindre tärningar. Häll en flaska Bulleit Rye i valfritt kärl, tillsätt päronen och förslut. Låt stå i ett dygn eller längre beroende på hur stark päronsmak du vill ha. Päronen går sedan att använda i dessert eller till ost. OBS: Päronen kommer att innehålla sprit.
Fikonsyrup: Börja med lika delar torkade fikon, vatten och socker. Dela fikonen på hälften, blanda med socker och vatten i en kastrull över låg värme. Låt sjuda i 15 minuter, sila och buteljera i en ren flaska. Låt stå kylt. Håller i ca två veckor. Fikonen kan du spara till desserter, ha i granola eller till ost.
• Bulleit Straight Rye whiskey 45% | SB-nr 495, 399 kr