Äldst & Dyrast & Bäst Världens största whiskybar ligger i San Diego och heter The Whiskey House. De 2467 flaskor man har till salu bräcker tidigare svenska världsrekordinnehavarens 1179. Det är nämligen Hotell Skansen på Öland som varit värst fram till nu. Svenskarna tog i sin tur över facklan efter en skotsk bar som ”bara” hade 1031 kommersiellt tillgängliga flaskor, så utvecklingen tar stora kliv framåt.
Jänkarna kallade in en kontrollant från Guinness rekordbok för att få bedriften bekräftad. Kravet var att varje flaska skulle ha gått att beställa i minst 6 månader. Lite snopet, eftersom man nyligen köpt in 300 extra flaskor för att verkligen göra intryck på inspektören! Det tog 7 timmar att räkna alla dessa flaskor men till slut kunde Guinness-representanten signera certifikatet.
Om du är typen som har svårt att bestämma dig, håll dig borta från The Whiskey House. Det där med många flaskor är ingen fördel när det kommer till säljandet. Hur ska kunden kunna välja? Menyn är som en telefonkatalog, 61 sidor tjock.
Men har du massor av tid är det bara att bläddra på. Lusläsning lär ta minst en vecka! Här finns alla möjliga skottar men också whisk(e)y från 26 andra nationer som Finland, Sverige, Japan, Australien och Mexico. Man kan förstås undra om allt är whisky, definitionsmässigt.
Bourbon-märkena kommer från 45 delstater. Dyrast är Michter’s Celebration som 2016 gavs ut i en upplaga om 256 flaskor. En shot kostar $1100. Mest populär är Angel’s Envy (från Bob Dylan) för $13 glaset.
Baren öppnade för fem år sedan och i början hade man 150 sorter. Ägaren Alex Minaev ville ha mer och började jaga udda sorter världen över. Totalt finns här ca 2800 whiskyflaskor.
– Det har utvecklats till en hobby, medger Alex Minaev. Man bara fortsätter köpa flaskor, det går inte att låta bli. Det är inte precis smart för affärsrörelsen eftersom nästan alla flaskor bara sitter där utan att någon beställer.
Frågan är hur familjen Norén på Öland ska svara. Handsken är så att säga kastad. Kommer de att ta upp jakten?
– Ta upp jakten vet jag inte, men vi uppdaterar och förädlar vårt sortiment på samma sätt som vi jobbat de senaste 20 åren, säger VD Fredrik Norén. Just nu är fem av våra egna fat på väg hem från Skottland och även ett gäng av alla de fat som finns i vårt warehouse här på Öland kommer buteljeras under året.
Och det är just det man säljer mest av, sina egna fat som ges ut under varumärket The Long Island Whisky. Folk beställer ofta på rekommendation nämligen. Här på Öland viftar man inte med en tjock katalog det första som händer. På borden finns visserligen ett 20-tal inbundna menyer utlagda men det slutar oftast med att gästerna söker sig till bardisken för att få hjälp…
– Vi har ett par hundra whiskies i baren här uppe så gästen skannar hyllan med ögonen. Oftast väljer man månadens malt för enkelhetens skull. Vår ”whiskysnurra” är också poppis, en liten provning med utvalda sorter. Andra har redan bestämt sig genom att kolla på webbmenyn och kommer med en lista som ska provsmakas.
Skansen har totalt 12 000 whiskyflaskor fördelat på ca 1200 olika sorter. Så mycket som 40% av sortimentet serverar man ofta. Den riktiga dyrgripen är en Bowmore från 1966 som kostar 19 999 kr per cl. Andra rekordsorter är en 52-årig Macallan i Lalique kristallkaraff för 2555 kr hutten.
Spelkortserien från japanska Ichiro är en fin samling där Ace of Spades kostar 1250 kr. Och en Karuizawa från 1979 kostar lika många kronor (såklart). Mest udda är en kinesisk flaska från Diaoyutai som man får ge 9999 kr för att smutta på. Men den mest upphetsande flaskan på Skansen är vrakwhiskyrariteten från 1800-talet:
– Robert Brown Speciality buteljerades på licens för Prinsen av Wales 1895, berättar Fredrik Norén. Den är mycket sällsynt och gick till havets botten för snart 110 år sedan för att senare bärgas och så småningom hamna här.