fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 9 mars 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter

Skånsk singelmalt destillerad i Frankrike orsakade folkstorm

av Henrik Aflodal
27 november 2019

 Nya släpp    När Skånska Spritfabriken idag släppte sin nya whisky blev folk fly förbannade i sociala medier. Spriten är nämligen kokad i Frankrike men lagrad i Sverige. Helt i enlighet med gällande lagstiftning som säger att tillverkningsort är ”den plats eller region där den fas i framställningen av den färdiga produkten ägde rum som gav spritdrycken dess karaktär och väsentliga, slutliga egenskaper.”

En whisky skapas i faten, den vita spriten tar färg och smak och ju längre tid spriten ligger desto mer dominant blir fatkaraktären. Uppskattningar i Skottland säger att 65-80% av karaktären hos en whisky kommer från fatet beroende på hur länge whiskyn lagrats.

“Undanhållande av information ses inte med blida ögon av whiskyälskare som vill veta vad det är man dricker.”

Skåningarna har inte gjort något fel formellt sett utan följt de lagar som gäller inom EU. Tvärtom har man bemödat sig att göra allt så svenskt som möjligt. Från kornet som växt på skånska åkrar till ölet som bryggts av Lundabryggeriet och faten som lagrats på svensk-skånsk mark. Den felande länken i kedjan är spriten som kokats av Distillerie de Bercloux i en 600-liters alambic-panna på fransk mark.

Underlåtenhet att berätta den detaljen fick kommentarsfälten i sociala medier att gå varma. Folk kände sig lurade och bedragna. Med all rätt eftersom transparens i marknadsföringen är mycket i viktigt i whiskybranschen där konsumenterna är pålästa. Undanhållande av information ses inte med blida ögon av whiskyälskare som vill veta vad det är man dricker.

Skånska Spritfabrikens ägare Jan Rothman är medtagen efter stormen i sociala medier:
– Jag kommer ju från vinvärlden och där är proveniens viktigt. Alltså att man använder lokala råvaror. För mig var det viktigt att göra whiskyn på korn som vuxit på åkrarna här omkring. Men vår panna där all sprit tillverkas står än så länge i Frankrike, vi har inte kunnat ta hit den eftersom vi saknar en lokal som är godkänd av myndigheterna. Pengar saknas men nu måste vi ta tag i det.

Allt har sin förklaring alltså. Men problemet är att Skånska Spritfabriken i förstone inte förklarade allt detta utan lät allmänheten underförstått tro att hela produktionskedjan skedde på svensk mark. I vilken annan dryckeskategori som helst hade ingen heller haft något att anmärka på. Men i whiskykretsar är man noga med detaljerna, rätt ska vara rätt.

“Skotsk whisky görs till del regelmässigt på utländskt korn, inte bara engelskt utan svenskt och tyskt.”

Svensken är välinformerad men också väldigt Scotch-orienterad och många utgår ifrån att samma regler gäller här hemma som i Skottland. Spriten ska göras och lagras i Skottland, samma förhållande bör med automatik råda i Sverige. Men skottarna är inte så fundamentalistiska som man tror.

Faktum är att varifrån råvaran kommer spelar mindre roll där borta. Skotsk whisky görs till del regelmässigt på utländskt korn, inte bara engelskt utan svenskt och tyskt. Jästen är generisk och det spelar heller ingen roll vem som kultiverat den eller var det gjorts. Precis de detaljer som är viktiga för vinmannen Jan Rothman. Det avgörande för skottarna är förvandlingen som sker i faten och då krävs lagring på skotsk mark i minst 3 år.

Sedan exporterar man gärna vätskan. Kutym i Japan är att köpa färdig bulkwhisky från Skottland och sedan skriva att det är japansk whisky på etiketten. Skottarna bryr sig inte och japansk lagstiftning säger inte emot.

Riktigt så enkelt är det inte inom EU. Bearbetningen ska ske inom landets gränser. Men när det gäller vodka kan man enkelt köpa billig råsprit från Tyskland och ge ut den som svensk vodka. Samma förhållande gäller för gin eller kryddat brännvin där det är helt okej att använda utländsk sprit. Bara bearbetning/förädling sker på svensk mark.

Skånska Spritfabriken har med detta perspektiv ansträngt sig genom att använda lokalt korn. Var pannan står har ingen praktisk betydelse eftersom karaktären som formas av faten har legat i Sverige. Men ”brottet” som rivit upp så mycket känslor i sociala medier är att man inte varit transparent i sin kommunikation. När förhållandet uppdagades svarade Skånska Spritfabriken dessutom undvikande på frågor i sociala medier tills trycket blev så stort att man valde att lämna ut detaljerad information om hela produktionskedjan.

På Systembolagets hemsida står sedan några timmar inte bara Skånska Spritfabrikens G-Whisky Stout Cask utan titeln har kompletterats med ”Destillerad i Frankrike hos Distillerie de Bercloux”. Produktionsland är fortfarande Sverige eftersom lagen säger så, oavsett hur mycket harm det väcker på Facebook.

Att man (tanklöst?) haft uppsåt märks på etiketten där det inte står ett ord om Frankrike. Däremot blandas svenska och engelska fraser som ”Handcrafted & Distilled in Small Batches” (helt korrekt) med ”Skånsk Single Malt Whisky” (korrekt enligt lagen men missvisande) samt ”Handgjord i Sverige” (vilket är dubiöst, det låter ju som whiskyn tillverkats helt och hållet inom landets gränser). Formuleringarna är såklart inte lämpliga eftersom man utelämnar detaljen att pannan står i Frankrike, vilket man i sin marknadskommunikation borde ha klargjort.

“Att man haft uppsåt märks på etiketten där det inte står ett ord om Frankrike. ”

Annars verkar det vara kvalitet i flaskan. Destillatet har lagts på en mix av nya franska ekfat, återanvända rödvinsfat, oloroso sherryfat och stoutfat. Åldern är respektabla 4,5 år.

Slutet på den här historien är att Skånska Spritfabriken väldigt gärna vill koka sin maltsprit i Sverige men inte har pengar nog att få hit pannan. Det är där skon klämmer. Kanske förbättras situationen om man säljer slut på sin whisky. På nästa etikett kommer det inte stå något om Sverige i alla fall. och Jan Rothman lovar att lösa frågan med pannan, den ska hit till varje pris!

• Skånska Spritfabrikens G-Whisky Stout Cask 50,1% | SB-nr 82194, 977 kr

Senaste nytt

Alt-sprit här för att stanna

Nyheter
mån 14:04

USA-tullar på skotsk maltwhisky tas bort

Nyheter
mån 5:50

Barracuda släpper vaniljkryddad rom

Nya släpp
fre 14:00

Ha-begärets gåta…

Nyheter
tor 14:55

Sveriges mest sålda maltwhisky 2020

Nyheter
tor 5:03

Modet att våga bryta ny whiskymark

Nyheter
tis 13:25

“För många utrop i årets första dryckesauktion!”

Nyheter
tis 5:23

En 50-årig Macallan för en halvmiljon…

Nya släpp
fre 10:42

Starka värderingar framgångsfaktor i whiskybranschen

Nyheter
fre 5:14

Världens äldsta bryggeri är över 5000 år

Nyheter
tor 11:24

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.