Maltwhisky-VM ”Nya världen” kallas whisky i diasporan, alltså destillerier utanför de traditionella whiskyländerna. Begreppet rymmer nya idéer och tankesätt kring hur man framställer maltwhisky.
Vilket påverkar smakerna, destillaten är annorlunda i grunden jämfört med det som kokas fram i framförallt Skottland.
Men lika mycket, om inte mer, styr omloppstiden i ekfat. Nya världen-whisky är per definition relativt korttidslagrad. Från minimum 3 år till 6-8 år.
Än så länge finns fåtalet +10-åringar till salu. Förmodligen har ingen av de nya tänkt sig att marknadsföra en 12-årig whisky som flaggskepp framöver.
Whisky-VM:s första egentliga Nya världen-test har synat whisky från Sverige, Skottland och Irland. Vilket kan läsas som den nya tiden mot gamla traditionella destillerier. Men utlänningarna är en mix av nybyggda destillerier och ung innovativ whisky.
Gissa vem som vann drabbningen i Åmål? Jo, skotten Loch Lomond knep förstaplatsen med liten marginal. Så typiskt, kan man tycka. Men Spearhead är den mest otypiska bland skottar.
En whisky gjord på 100% maltkorn kokad i kolonnpanna (istället för pot still) och sedan lagrad på amerikanska bourbon barrels, som delvis rostats inuti med infravärme istället för öppen eld vilket ger sötare smakextraktion ur faten i form av honung, karamell, toffee, choklad.
I en provning som handlade om publikfriande fruktig whisky stod Spearhead för den godaste smaken, nästan motstångslös i sin inställsamhet, förklarar juryordförande Henrik Aflodal:
– Doften var den bästa för kvällen. Överlastad av estrar som peach melba och fruktsoda/päronsoda. I munnen tropiska frukter på en bas av marängsviss och mot slutet tablettask. I eftersmaken långa estrar och gräddig sötma med en eterisk ekton i botten.
Med tre svenskar på startlinjen var det upplagt för minst en svensk i semifinal. Veteranen Mackmyra övertygade juryn med sin specialare Limousine, fullpackad av franska ektoner.
En whisky som visar att Sverige mognat som whiskynation och levererar en kvalitet som knappt går att skilja ut från den skotska förlagan, anser Henrik Aflodal:
– Mackmyras elegant-recept rymmer en armada av tropisk frukt som här bäddas ner i eklager. Här är den tropiska ådran mer mogen och djuplodande än någonsin förr med frisk mynta-ek en bit in. En avancerad whisky som upplevs som +10 år.
Agitator är det mest nyskapande destilleriet i Sverige och faktiskt också i världen. Smaken står i fokus och tekniken har man ”uppfunnit” på vägen.
Vacuum-destilleringen är banbrytande i whiskybranschen ihop med temperaturkontrollerade lagerhus och lägre styrka på destillatet när det läggs på fat. Alltsammans borgar för snabblagrad whisky med tydlig smakbild.
Agitator Single Malt heter standardwhiskyn som fansen samlas kring. I smakprofilen finns lite rök vilket ökar kontrasterna mot frukten och sötman i karaktären. Rökslingorna räckte inte riktigt för att besegra de nyss nämnda malterna:
– Agitator stack ut i denna lättsamma fruktiga miljö. Aromen är ju häftig med sina smutsiga estrar med smaskiga karamelltoner. Smaken är härligt långsam med tobaksrökiga fenoler och vingummi-estrar. Juryn tog dock fasta på frukt och följsam ek. Den här whiskyn agiterar en aning för mycket!
Tredje svensk i gänget var High Coast vars Älv visar hur rent destillatet är i sin naturliga form. Tappningen hyser framförallt malttoner som spricker upp i tablettask och frukt i munnen men blir väldigt ’clean’ i eftersmaken.
– En positiv överraskning som också kokar ett bra destillat är nya skotska destilleriet Nc’Nean som bjuder på saftiga malttoner i smaken med kontrollerad tangerine småcitrus och en sorts ekröka a la tobak som växer till allteftersom. Helt klart en whisky att hålla ögonen på framöver, tycker Henrik Aflodal.
Avslutningsvis tog irländska Glendalough ut svängarna lite för mycket. Spritkoket är en smula egensinnigt och med tillsatsen av japansk mizunara-ek blev resultatet en rätt bråkig whisky med kvistiga ektoner och kaffe/choklad-smak.
MALTY style | Åmål 10 september
1. Spearhead 43% = 29+2 poäng
2. Mackmyra Limousine 46,1% = 22+6
———————————–
3. Agitator Single Malt 43% = 25
4. Glendalough 7 år Mizunara Finish 46% = 22
5. Nc’Nean 46% = 11
6. High Coast Älv 46% = 7
Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).