fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
onsdag 29 november 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Nyheter
  • Nya släpp
  • Tips/tester
  • Play
  • Spriten
    • Whisky
    • Rom & Brandy & Tequila
    • Gin & Vodka
    • Cigarr & Snus
  • Nyheter
  • Nya släpp
  • Tips/tester
  • Play
  • Spriten
    • Whisky
    • Rom & Brandy & Tequila
    • Gin & Vodka
    • Cigarr & Snus
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Features

50-årig premiär-Glenlivet från Skottlands största privata fatsamling

av Henrik Aflodal Esq
20 juli 2022

En av Skottlands mest unika privata fatsamlingar ska sättas i flaska. Varumärket blir Finn Thomson och man börjar med en 50-årig Glenlivet.

 Äldst & Dyrast & Bäst    Kollektionen heter Finn Thomson Whisky och firar familjen Thomsons 300-åriga anknytning till skotsk whisky. Bakom satsningen står nionde generationen i form av Finn Thomson.

Finns farfars farfar Peter Thomson startade grossistverksamhet i Perth 1908 och började handla med whiskyfat i konkurrens med mer namnkunniga giganter som Dewar’s, Bell’s och Gloag.

När verksamheten avyttrades på 1980-talet började farfar Michael Thomson lägga ner ung malt- och grainwhisky i fat för att göra blended-whiskyn Beneagles. Whiskyn har legat stilla sedan dess.

– I över 300 år har mina förfäder varit involverade i whisky, säger Finn Thomson. De har destillerat, blandat och handlat med fat. När jag växte upp fascinerades jag av min farfars berättelser från sin tid i branschen. Hans hågkomster har inspirerat mig att ta upp familjeföretagandet och skapa nya smakupplevelser och innovationer som independent bottler.

Finn Thomson hämtar vatten ur en skotsk loch med en valinch för att ”blöta upp” sin 50-årig Glenlivet!

Finns farfar Michael spenderade 1980- och 90-talen med att välja ut fat från olika destillerier för att göra blenden Beneagles enligt ett hemligt recept. Resultatet blev en av Skottlands största privata fatsamlingar.

– Det är en ära att få vidarebefordra hans gärning till nya generationer av whiskyälskare. Varje fat har en egen individuell personlighet. Varje Finn Thomson-whisky är en one-off som aldrig kommer att upprepas.

Portföljen delas upp i serierna Crown, Rare och Core. Mycket är gammalt men det finns även yngre whisky. Det är i Crown de äldsta exemplaren kommer att ges ut från Skottlands mest eftertraktade destillerier.

Rare innehåller whisky som är minst 30 år gammal från mindre kända fabriker. Här finns tre sorter ute än så länge. Från Lowlands Aushentoshan destillerad 1989, från Dufftown på Speyside ett fat nedlagt 1987 och en grainwhisky från North British som fyllt 34 år.

Core är enstaka buteljeringar i form av enskilda singelfat. Så här i starten har man givit ut en 15-årig Caol Ila, 14-årig Mannochmore, 9-årig Blair Athol samt en Inchgower från 2009 som slutlagrats på ett spanskt rödvinsfat.

Premiärwhiskyn i Crown-serien är en 50-årig Glenlivet. Lagrad på 1st fill sherry hogshead nr 2366 med en styrka på 49,8%. På 1970-talet innan spanjorerna lagreglerade att all sherry måste buteljeras i Jerez var det vanligt att sherryfat togs till Skottland för buteljeras, förklarar Finn Thomson:

– Glenlivet-fatet räckte till 127 flaskor och whiskyn har en doft av torkad frukt och sherry och en smak som initialt är sötaktig med drag av salt karamell innan torkade frukter breder ut sig.

Whiskyn kommer att säljas främst i UK och finns i affärer som Woodwinters, Villeneuve Wines, Freds Drinks, Oban Whisky and Fine Wine, Malts and Spirits samt Aberdeen Whisky Shop. Viss export sker till länder som Italien, Belgien och Nederländerna. Priset är offentligt så man får kontakta butikerna direkt och göra en förfrågan.

Nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram

  • Nya släpp: Isle of Harris må vara världskänt för sin ikoniska tweed-tillverkning. 23 november landar den första singelmalten från ön i de yttre Hebriderna i Sverige – The Hearach.

LÄNK i BIO
  • Whiskymakande: High Coasts nya lagerhus kommer att öka lagerkapaciteten med +68%. Satsningen kostar drygt 15 miljoner kr.

LÄNK i BIO
  • Drinktipset: Rom och björnbär är en fantastisk kombo i en drink. BLACK BEAR är en suverän cocktail där Cane Islands El Salvador-rom slår igenom med sin nötiga arrakston. Stilen är frisk och läskande. Rena himmelriket för drinkälskare...

LÄNK i BIO
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Nyheter
  • Nya släpp
  • Tips/tester
  • Play
  • Spriten
    • Whisky
    • Rom & Brandy & Tequila
    • Gin & Vodka
    • Cigarr & Snus

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.