En av Skottlands mest unika privata fatsamlingar ska sättas i flaska. Varumärket blir Finn Thomson och man börjar med en 50-årig Glenlivet.
Äldst & Dyrast & Bäst Kollektionen heter Finn Thomson Whisky och firar familjen Thomsons 300-åriga anknytning till skotsk whisky. Bakom satsningen står nionde generationen i form av Finn Thomson.
Finns farfars farfar Peter Thomson startade grossistverksamhet i Perth 1908 och började handla med whiskyfat i konkurrens med mer namnkunniga giganter som Dewar’s, Bell’s och Gloag.
När verksamheten avyttrades på 1980-talet började farfar Michael Thomson lägga ner ung malt- och grainwhisky i fat för att göra blended-whiskyn Beneagles. Whiskyn har legat stilla sedan dess.
– I över 300 år har mina förfäder varit involverade i whisky, säger Finn Thomson. De har destillerat, blandat och handlat med fat. När jag växte upp fascinerades jag av min farfars berättelser från sin tid i branschen. Hans hågkomster har inspirerat mig att ta upp familjeföretagandet och skapa nya smakupplevelser och innovationer som independent bottler.
Finns farfar Michael spenderade 1980- och 90-talen med att välja ut fat från olika destillerier för att göra blenden Beneagles enligt ett hemligt recept. Resultatet blev en av Skottlands största privata fatsamlingar.
– Det är en ära att få vidarebefordra hans gärning till nya generationer av whiskyälskare. Varje fat har en egen individuell personlighet. Varje Finn Thomson-whisky är en one-off som aldrig kommer att upprepas.
Portföljen delas upp i serierna Crown, Rare och Core. Mycket är gammalt men det finns även yngre whisky. Det är i Crown de äldsta exemplaren kommer att ges ut från Skottlands mest eftertraktade destillerier.
Rare innehåller whisky som är minst 30 år gammal från mindre kända fabriker. Här finns tre sorter ute än så länge. Från Lowlands Aushentoshan destillerad 1989, från Dufftown på Speyside ett fat nedlagt 1987 och en grainwhisky från North British som fyllt 34 år.
Core är enstaka buteljeringar i form av enskilda singelfat. Så här i starten har man givit ut en 15-årig Caol Ila, 14-årig Mannochmore, 9-årig Blair Athol samt en Inchgower från 2009 som slutlagrats på ett spanskt rödvinsfat.
Premiärwhiskyn i Crown-serien är en 50-årig Glenlivet. Lagrad på 1st fill sherry hogshead nr 2366 med en styrka på 49,8%. På 1970-talet innan spanjorerna lagreglerade att all sherry måste buteljeras i Jerez var det vanligt att sherryfat togs till Skottland för buteljeras, förklarar Finn Thomson:
– Glenlivet-fatet räckte till 127 flaskor och whiskyn har en doft av torkad frukt och sherry och en smak som initialt är sötaktig med drag av salt karamell innan torkade frukter breder ut sig.
Whiskyn kommer att säljas främst i UK och finns i affärer som Woodwinters, Villeneuve Wines, Freds Drinks, Oban Whisky and Fine Wine, Malts and Spirits samt Aberdeen Whisky Shop. Viss export sker till länder som Italien, Belgien och Nederländerna. Priset är offentligt så man får kontakta butikerna direkt och göra en förfrågan.