Maltwhisky-VM Nordmarken ligger naturskönt i de värmländska skogarna. Här puittrar de forna Grythyttan-pannorna stillsamt och skapar små mirakel för framtida whiskydrickare.
Men litegrann är redan klart. Med besked dessutom. För whiskyhusets sherryutgåva vann en storseger när Årjängsbor och tillresande fick chansen att blindprova fram två semifinalister i Maltwhisky-VM.
Exspecto har lagrats i 5 år på 250-liters oloroso sherryfat för att sedan flyttas till små sherrykaggar på 50 liter för ytterligare fyra månaders slutlagring.
Styrkan på 50% har koncentrerat smakuttrycket och whiskyn stod verkligen ut i sammanhanget med en intensiv tät smak av sherry samt kryddigt pådrag av kryddnejlika och en sorts avgas-feeling åt rom-hållet mot slutet. VM-general Henrik Aflodal förklarar:
– Jamaica- och Barbados-rom har ibland en smutsig dimension som kan associeras till avgaser eller gummi-odör. En kontrast till de annars söta tonerna i rom. Jag har aldrig stött på det i maltwhisky på det här sättet. Förmodligen en effekt av sherryfaten i kombination med Nordmarkens speciella destillat. Fascinerande och vägvinnande!
Värmlandsjuryn var i alla fall övertygad och pekade ut svenskwhiskyn som vinnare i testet. Lika oomtvistlig tvåa var enda skotten i gänget. Glenfiddich hade ju åldern på sin sida. Bland idel NAS-whisky stod de 15 åren på fat ut, fortsätter Henrik Aflodal:
– 15-åringen bjuder på en balanserad mogen whiskystil med lagom mycket sherry-ek i sin makeup. Anslaget i munnen är milt och lätt med blommiga toner där parfymig ek vinner kraft. I eftersmaken pirrar ekträet så fint ovanpå sherrytonerna.
Men VM-juryns ordförande hade en annan whisky som favorit. Kamet görs av Piccadilly Distillery i södra Indien. Designad av två stjärnblenders, indiern Surrinder Kumar och amerikanskan Nancy Fraley.
Förutom bourbon- och sherryfat nyttjas rödvinsek från franska Bordeaux. Resultatet är en sofistikerad och rätt överlägsen whiskystil som är svårfunnen i västvärlden med tanke på den accelererande lagringen i varmt fuktigt klimat som speed-producerar estrar.
– Whiskyn stack ut redan på doften som har en druvig parfymerad air. Smaken är saftig med syrlig frukt och mineraler som ger ett enastående eteriskt lyft en bit in i smaken. De strama ektonerna vibrerar lustfyllt i en djupsinnigt estrig final. Whiskyn stack ut i uppställningen eftersom den handlar mer om destillatet och inte är så sherrydominant som de andra malterna.
Spanska Liber är ett exempel på en whisky som stånkar av vinfatstoner. Lagrad som den är på fat som innehållit den sötaste sherrystilen Pedro Ximénez. Smaken är sötsimmig med en oljigt rå feeling av destillatet i botten.
Även andre svensk på startlinjen ”kämpade mot” sherrydominans, också lagrad på PX-fat. Gotlands Kyllaj har en sherryfyllig smak men med gröna toner av selleri en bit in. Fast de söta faten dämpar och kortar avslutningen.
En av de mer eleganta whiskysorterna som hamnade i skymundan på grund av de andras sherrydimmor var Glen Morays whisky lagrad på vitvinsfat av Chardonnay-typ, konstaterar Henrik Aflodal.
– Dagens bästa doft av bubbelgum med blommiga tropiska övertoner samt en air av svartvinsbärsblad. Smaken är härligt fruktig med fruktkaramell och blommor en bit in. Syrlig sötsmäktande finish. Lättdrucken och charmig men för lättviktig för att kunna hävda sig bland sherry-bomberna.
MALTY style | Årjäng 10 september
1. Nordmarken Expecto 50% = 38 poäng
2. Glenfiddich 15 år 40% = 25+2
———————————–
3. Kamet Single Malt 46% = 11+6
4. Isle of Lime Kyllaj 46,2% = 11
4. Liber 13 år 45% = 11
6. Glen Moray Chardonnay Cask 40% = 10
Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).