fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 3 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Gin & Vodka Nyheter

Smaksätt julmaten med kryddat brännvin

av Gustav Aflodal
19 december 2022

Att dricka kryddat brännvin till julbordet är en tradition med anor från 1700-talet. Vad som ofta glöms bort är att julspriten är minst lika god som smaksättning i maten. Alkohol är en smakförstärkare som binder ihop kryddornas smak och gör dem tydligare och intensivare. Vi bjuder på två klassiska recept i ny tappning. Rånäs ger spjällen extra skjuts, och det brynta Östgöta Sädes-smöret lyfter rödkålen till nya höjder!

Brynt smörvinägrett på Östgöta Sädesbrännvin får sätta smak på rödkålen.

 Mat & Brännvin    Vårt moderna julbord härstammar både från vikingatidens midvinterblot och 1700-talets brännvinsbord med sina smårätter. Tillsammans har de genererat en festmåltid med varma och kalla rätter där brännvinet har en given plats. Det kryddade brännvinet passar dock lika bra som smaksättare i maten som till måltiden.

Sveriges äldsta kryddade brännvin till försäljning idag skapades på Rånäs Bruk i Uppland under slutet av 1700-talet. Receptet hade, för tiden, mycket dyrbara ingredienser såsom pomerans, kanel och cognac.

Som smaksättning i julmaten ger Rånäs Brännvin en perfekt touch till bland annat revbensspjäll. Tillsammans med sötsyrlig apelsin och kryddig kanel skapas en karamellig smakexplosion till det långbakade möra fläskköttet.

Östgöta Sädesbrännvin härstammar ifrån Söderköping på 1860-talet och har tydliga toner av lagrad whisky. Smaken kommer från att det kryddade brännvinet destilleras på kornmalt i en whiskypanna och därefter lagras på whiskyfat. Brännvinet är en perfekt kombination till julmat tack vare sin mjuka kryddning med honung och russin.

Östgöta Sädesbrännvin kommer också till sin fulla rätt som smaksättning i en brynt smörvinägrett till ugnsbakad rödkål. Den runda sötman gifter sig fint med den knäckiga, nötiga tonen från smöret i sällskap med den varma rödkålen.

Ränäs-kryddade revbensspjäll!

Rånäs Ribs (4 port)

  • 1,5 – 2 kg tunna revbensspjäll (spare ribs)
  • en gul lök
  • två vitlöksklyftor
  • två hela torkade pomeransskal
  • två bitar torkad ingefära
  • tre lagerblad
  • fem svartpepparkorn
  • 2 msk salt

Rånäs Ribs Glaze

  • 1 dl socker
  • ½ dl Rånäs Brännvin
  • 1 dl apelsinjuice
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 tsk mald kanel
  • 50 g smör

Dra bort hinnan som sitter mot benen på spjällen. Ibland är den redan borttagen. Skala och skär lök i grova bitar. Dunka lätt på vitlöksklyftorna så de öppnar sig.
Lägg alla grönsaker och kryddor i en stor kastrull. Dela eventuellt revbenen på mitten så det får plats i kastrullen. Fyll på med vatten och koka 1-1½ timme tills du känner att köttet börjar lossa från benet. Det här går att göra dagen innan.
Smält sockret till en karamell, rör inte under tiden. När sockret börja bli brunt, slå över Rånäs brännvin och apelsinjuice, rör om och tillsätt ingefära. Låt allt koka ihop. När sockret smält ut och såsen är slät, tillsätt kanel och smör. Koka ett par minuter till en simmig glaze. Låt svalna något.
Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp köttet och torka av det med hushållspapper. Salta och peppra. Lägg spjällen på en ugnsplåt och pensla med glazen. Baka spjällen ca 30 minuter. Pensla med glaze några gånger under tiden tills de är glansiga och fått fin gyllenbrun färg.

Ugnsbakad rödkål med brynt smörvinägrett på Östgöta Sädesbrännvin (4 port)

  • 2 rödlökar
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • en liten tunt skivad apelsin
  • 500 g rödkål
  • 500 g morötter, gärna i olika färger
  • ½ dl olivolja
  • salt och nymald svartpeppar

Brynt smörvinägrett

  • 100 g smör
  • ½ dl Östgöta Sädesbrännvin
  • 1-2 msk färskpressad citronjuice
  • 2 msk honung
  • ½ dl grovhackade russin, gärna blandade sorter & färger

Till servering

  • 1 dl rostade, grovt hackade hasselnötter
  • flingsalt

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär rödlök i klyftor, pressa över citronjuice och marinera ca 5 minuter. Skär rödkål i grova klyftor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Skala och skär morötter i grova bitar. Ringla över olivolja, salta och peppra. Skär apelsin i tunna skivor. Rosta alla grönsaker i nedre delen av ugnen 15-20 minuter.
Smält smör i en kastrull, låt sjuda tills det börjar bli brunt och doftar nötigt. Häll i Östgöta Sädesbrännvin, var försiktig eftersom det bubblar kraftigt. Koka ihop och smaka av med citronjuice, salt och nymald svartpeppar. Ös på hälften av vinägretten över kålen och ringla över honung. Fortsätt rosta tills grönsakerna är helt mjuka och något karamelliserade, ca 10 minuter. Strössla över russin de sista 3 minuterna.
Servera med rostade hasselnötter, strössla över flingsalt och ringla över det sista av den brynta smörvinägretten.

• Rånäs Brännvin 38% | SB-nr 148, 234 kr (50 cl)
• Östgöta Sädesbrännvin 40% | SB-nr 16 , 234 kr (50 cl)

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.