Hallands Fläder är för många en favorit bland svenska nubbar. Detta välsmakande brännvin är en integrerad del av både midsommarfirande och kräftskivor. Men Hallands Fläder är så mycket mer än bara en snaps till sillen. Här en hommage till dryckens mångsidighet i form av en uppfriskande cocktail = Hallands Sour!
Drinkar Hallands Fläder skapades 1984 och är känd för sin rika, blommiga och friska smak av fläderblom och kanel med en lätt sötma. Dessa smaker har vi tagit vara på i skapandet av Hallands Sour.
En traditionell favorit kan varieras och placeras i en annan kontext för att ge sommar lite krydda. I denna eleganta cocktail kombineras Hallands Fläder med färsk citronjuice och sockerlag, skakad med is och äggvita, för att sedan dekoreras med citronmeliss en doft av sommar.
Trender visar att klassiska cocktails med en twist är på uppsving, och det är precis vad Hallands Sour representerar. Vi tar här den gamla sydsvenska traditionen av att krydda brännvin med fläder och ger den ett modernt uttryck. Upptäck mångfalden hos Hallands Fläder, bortom nubbebordet, med en Hallands Sour
Hallands Sour
- 5 cl Hallands Fläder
- 3 cl färskpressad citronjuice
- 2 cl sockerlag
- 2 cl äggvita
Börja med att torrskaka ingredienserna i shakern. Det hjälper äggvitan att skumma upp och ger drinken en fylligare konsistens. Tillsätt is i shakern och skaka tills drinken är väl kyld. Sila upp drinken i ett old fashioned- eller coupette-glas och garnera med en kvist färsk citronmeliss.
Drinken funkar lika bra utan äggvita. Du kan även ersätta äggvitan med aquafaba (kikärtsspad) som är vegovänligt alternativ. Och vill du göra en alkoholfri Hallands Sour, byt ut brännvinet mot fläderblomssaft (och minska på sockerlagen).