Reviews Som vi har väntat på det här! Cask strength whiskey från Bushmills tillhör sällsyntheterna. I oktober 2004 kuskade jag landet runt på en Single Cask-turné med Bushmills dåvarande destillerichef Colum Egan.
Vi hade med oss tre fatprover – bourbon, sherry och rom. Folket blindprovade och röstade fram sherryfatet som vinnare med bourbon tvåa. Några hundra flaskor släpptes på Systembolaget och sålde slut i ett nafs.
Nya Causeway Collection sker i större skala. Här handlar det om tusentals flaskor och slutlagring på exotiska fattyper. Whiskey designad av master blender Helen Mulholland. Vi svenskar får en whiskey slutlagrad på Banyuls-fat från franska Pyrenéerna, ett rött sötvin liknande portvin.
Maltwhiskeyn destillerades 1 mars 2011 och har legat på en mix av oloroso sherryfat och bourbon barrels i 6 år. Sedan har man gift samman delarna och lagt över allt på de röda sötvinsfaten för ytterligare 2,5 års lagring.
Whiskeyn är ”bara” 8,5 år men att den skulle vara ung märks inte alls. Det är en sömlös väv av oförställd fruktighet och förvånansvärt mycket livliga ektoner. Inte att förglömma Bushmills själv, som kommer fram med sin honungslika maltiga sötma!
Stringent arom, dallrande trippeldestillat a la 85% kan anas i bakgrunden. Destillattonerna dressas upp med exotiska estrar och förses med ett oljigt ek-djup.
Första sniffen ger mandelsyrup. Sedan dyker bananestrar upp. Centralt torkad ananas och persika. Men doften har också en oljig fet rondör av borstad ek. Väldigt inbjudande om än inte särskilt avancerat.
“Blommigt fragrant mun med tropiskt häng. Säreget trivsam att vara i.”
Blommigt fragrant mun med tropiskt häng. Säreget trivsam att vara i. Komplex också, med en sorts bakad syltighet mot slutet.
Anslaget är tropiskt med färsk aprikos/persika, plötsligt ett spännande anis-påslag innan fragranta toner tågar in med en parfymerad blommighet.
Efterhand värmeutveckling men också honungstoner från destillatet. Alltihop tillsammans framkallar den där bakade syltigheten, som är riktigt god.
Eftersmaken är långsam och mer lågmäld. Det eteriska fragranta spåret leder med svartvinbärsblad, honungssötman dras med. Allt lugnar ner sig och den härliga smaken i flera lager följs inte riktigt upp. Det står helt klart att detta är en drickwhisky där smaken står i centrum.
Det är oerhört spännande att få smaka en Bushmills som är så här stark igen. Det var ju 15 år sedan sist. Aromerna står tätt men här finns mer luft emellan sjoken än i en skotsk dubbeldestillerad maltwhisky. Dags för det mest spännande momentet i testandet av en cask strength whiskey – vattnandet!
Lite vatten skriver om berättelsen. Nu doftar det mer åt baclava-hållet, honungsdrypande med vaniljkrämstoner a la wienerbröd. Rundare arom. Mitt i tropisk persikonektar.
“Det står helt klart att detta är en drickwhisky där smaken står i centrum.”
Smaken är mer komplex nu. Tropiska exotiska estrar i starten, strax blommigt parfymig med krydda i släptåg. Mot slutet bryter destillatet igenom med honung och maltsirap. Det är verkligen en Irish whiskey i glaset!
I eftersmaken tar eken över med en örtighet som lyfter whiskeyn några snäpp. Avslutet är ekigt smörigt och aromatiskt. Örtiga svartvinbärsblad bär, sötaktig torkad aprikos masserar gomseglet. Vattnet förlöser eken och eftersmaken blir mer avancerad.
Systembolaget satsar rejält på denna unika irländare och har köpt in 1500 flaskor. Det är bra gjort. För att världens största återförsäljare av spritdrycker inte ids lagerhålla världens största irländska singelmalt är skamligt.
Nu kan vi som uppskattar det irländska whiskeyhantverket luta oss tillbaka och slappna av för en stund. Men pass på, snart gapar hyllorna tomma igen när denna nyhet sålt slut.