fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 4 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Mer sofistikerad Tomatin i franska ekfat

av Henrik Aflodal
21 oktober 2021


 Reviews    Vinfatslagrad whisky är alltid intressant att testa. Söta vita viner är väl att föredra före rödviner. Vitvinsfat styr inte om karaktären så mycket som rökvinsfat.

”Rödtjutssyran” kan ställa till det och krocka med whiskyn rundare estrar. Om man är ute efter vintunnor ligger ju Frankrike närmast till hands.

Highland-destilleriet Tomatin presenterade sin nya franska kollektion i april i år. Det handlar om 12-årig whisky som utsatts för olika typer av franska ekfat.

Whiskyn destillerades 2008 och lades då på vanliga bourbon barrels för att senare flyttas till franska ekfat som tidigare innehållit vinerna Monbazillac, Sauternes och Rivesaltes samt cognac.

Jag börjar med att hälla upp Monbazillac-lagringen som var först ut i serien. Spriten gjordes 25 april 2008. Det handlar om ett sött vitt vin som görs i Bergerac i sydvästra Frankrike, granne med mer kända Sauternes.

Whiskyn har en elegant doft med ren sötma. Maltig och sötvinig med ljunghonung på toppen. Smaken är rund och snäll. En aromatiskt blommig syrén-ton samsas med torkade aprikoser och honung.

Mot slutet lite bränd karamell påminnande om rom. Sommaräng och sockervadd i halvlångt avslut. Vitviniga toner kvarstår efteråt.

Lite vatten får verkligen aromen att sjunga ut! Rosenknoppar med saltstänk och estrar centralt = whiskyaktig nos. Sötblommig stor smak. Strax fudge och fruktkaramell a la aprikoskärnor, mot slutet en släng salta pinnar. Skönt gung i refrängen. Mandelsyrup och fruktkräm smaskar på ihop med savande ekbeska i basen.

Whiskyn bär på en härlig syrlighet som paradoxalt nog sötvitvinsfat är duktiga på att frammana. Samtidigt är tappningen fet och rund. Och så svarar utgåvan bra på vattningsförsök. Den intar olika lägen och förändrar sig. Det tyder på kvalitet, bravo!

  
Hur följer man upp en så bra premiär? Jo, självklart kastar Tomatin in Sauternes-versionen. Fattypen som alltid levererar top-notch i whiskysammanhang. Vätskan till detta experiment kokades 19 september 2008.

Aromen är kakig och rik med äppelkärnhus. Ljusa maltiga toner centralt med lite bubblig Champis-läsk. I munnen äppelvin och lemonad. Smaken är såå lång!

Marmeladestrar tar vid följt av blommiga toner, mot slutet kakig kardemumma. Lång fyllig vitvinsfruktig avslutning, sött maltig med småkakor. Det värmer skönt. Avslutet har stuns, destillatet märks.

Det är här vid 46% man ska dricka denna finlemmade skapelse. Vatten sänker smaken ett snäpp. Smaken blir visserligen fylligare och rör sig mer långsamt över äppelkräm med sötare paj-toner men eftersmaken är mer utslätad på grund av sötman och kortas ner.

Ta därför whiskyn som den serveras. Och få en sofistikerad Tomatin där Sauternes-eken låter destillatet skina som i sin tur backar upp den fylliga sötman från vinfatet.

Tredje utgåva i French Collection är Rivesaltes. Ett kraftigare sötvin från den djupaste södern i Frankrike. produktionen liknar portvinets där druvsprit tillsätts för att bromsa jäsprocessen vilket gör vinet sött.

Därpå lagras vinet på glasdamjeann i ett år samt därefter på ekfat i fyra år. Den här whiskyn kokades samma dag som Sauternes-varianten.

Ur glaset stiger en mullig odör av gräddbakelse/vaniljbulle. Ibland champagnepralin a la vit choklad. Mitt i röd sylt. Stor rik smak av persika och nektarin med en härligt gräddig fetma.

Nektarlik fortsättning a la Commandaria starkvin. Några parfymslingor dekorerar. Lång och lika mullig avslutning som är portvinsaktig faktiskt. Drag av mandelmusslor med sylt och grädde. Mineraler stretar emot.

Inte lika avancerad som de båda andra utan mer pang på-god. Vatten gör aromen fetare bull-lik. Smaken tappar trycket och blir mesigare med melon/fruktsoda-stråk. Eftersmaken blir gräsigt tunnare.

Tomatin har svårare att hantera Rivesaltes-faten som litegrann kör över destillatet med sin fetma och översvallande fruktighet. Det blir för smuttigt. Det funkar bättre med klassiska vita sötviner med andra ord…

Tomatin French Collection Monbazillac 46%

 89/91p   Doft 22/23, Smak 23/23, Exit 22/22, Balans 22/23   Gavs ut 26 april 2021. Destillerad 24 april 2008 och lagd på bourbon barrels. Överflyttad till Monbazillac-fat 10 juli 2017 där whiskyn legat i 3 år och 8 månader. Buteljerad 29 mars 2021.  SB 52355, 995 kr

Tomatin French Collection Sauternes 46%

 91/87p   Doft 22/22, Smak 23/22, Exit 23/21, Balans 23/22   Gavs ut 26 april 2021. Destillerad 19 september 2008 och lagd på bourbon barrels. Överflyttad till Sauternes-fat 13 juli 2017 där whiskyn legat i 3 år och 8 månader. Buteljerad 29 mars 2021.  SB 52353, 995 kr

Tomatin French Collection Rivesaltes 46%

 88/86p   Doft 21/21, Smak 23/22, Exit 22/22, Balans 22/21   Gavs ut 26 april 2021. Destillerad 19 september 2008 och lagd på bourbon barrels. Överflyttad till Rivesaltes-fat 13 juli 2017 där whiskyn legat i 3 år och 8 månader. Buteljerad 29 mars 2021.  SB 52366, 995 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.