Whiskytipset Casado heter Kilchomans senaste specialare. Ordet är portugisiska för ”giftermål” och det handlar såklart om ett möte mellan rökig Islay-whisky och sydländska ekkärl.
6-årig whisky har dragits från 38 stycken 200-liters bourbon barrels och tömts i två jättestora kar på vardera 6000 liter för att giftas samman. Karen som tidigare huserat portugisiskt rödvin har behållit singelmalten i två år.
Just denna detalj är vägledande för resultatet. Om spriten hade legat på vanliga 225-liters vin-barriques skulle whiskyn ha impregnerats av ”konstiga” vinsyrliga toner, vilket när det gäller röksprit, inte alltid blir så kul.
Nu har istället whisky från de ”söta” amerikanska faten under två års tid hittat stabila kemiska kopplingar som faktiskt gör Kilchoman sötare än vanligt.
Denna harmoniseringsprocess i stora kar, som skottarna kallar ”marrying together”, är något som William Grant satt i system med sin 15-åriga Glenfiddich, samt Balvenies Tun-serie.
På Islay får Ardbegs An Oa-tappning hitta hem i ett kar som rymmer 30 000 liter. Men i dessa fall handlar det om månader och inte år.
Doften är o så elegant. En lättsam sötröka som får en att vilja smutta omedelbart. Ur glaset stiger aromer av rostad ek och torvrök. Sötman är stor och påminner om citronkaramell med tropisk air a la skumgodis.
Smaken är halvtorr till en början. Fragrant fanér slår an tonen. Torvrök ansluter samtidigt som lite krydda virvlar upp. Florsocker ger kropp ihop med inrökt läderfåtölj – stilfullt!
I eftersmaken honungspastill och torvrök som blir rökelse-fragrant med ekpirrande fanér i botten. Alldeles mot slutet en skön avgas-vibe.
Den här flaskan vill man ha. En sötdopad glimrande Kilchoman. Vid 46% torra ektoner som tar på röksötma. Men vattnar man inträffar det omvända, efter en snäll-söt start blir smakerna tuffare!
Med lite vatten i glaset savande start av fruktkola/vingummi/aspartam. Efterhand oljig tjärpastill och sent tuffare torvrök. Lång halvtorr avslutning som blir rätt stram av torvrök och verkstadsgolv, varpå mineraler river skönt!
100% ISLAY är precis vad det låter som. En whisky gjord på ingredienser från ön. Inte jästen och faten förstås, men kornet, som är det viktigaste, har odlats på egna gården Rockside Farm. Och sedan torvrökts i maltugnen på gårdsdestilleriet, precis som i gamla tider.
Spriten kokas i pannorna och läggs på ekfat som får vila i lagerhuset i 8 år innan buteljering sker i den egna buteljeringshallen.
Helt enkelt en Islay-whisky till 100%. Som inte varit min favorit genom åren. Jag har velat ha mer rök i flaskan. Maltkornet från gårdsugnen har inte levererat samma rökorerande som kornet från Port Ellen Maltings.
Sant är att 100% Islay-utgåvan är mer nedtonad i sin rökighet än de reguljära sorterna. Röknivån på den egna malten är ju ”bara” 20 ppm jämfört med storsäljarna Machir Bay och Sanaig som ligger på 50 ppm. Och det ger solklart utslag.
12:e upplagan har dragits från 29 bourbon barrels och sex oloroso sherry butts efter 8 års lagring. Formeln fastställdes med den 8:e utgåvan år 2018 men då använde man 10% fler sherryfat vilket kanske är vad som behövs. För det här är vad man får anno 2022:
Doften är medelstor och rymmer balsaträ och torvrök i lagom doser. I kanten en intressant kvistig kärnhusbeska som fångas upp av jodsötma på djupet. Överlag en bra tät sötma i aromen, som driver whiskyn.
Smaken är balanserad och återhållen. En produkt som mer pratar Bowmore-språk än Ardbeg-orerande. Saftig entré på rökt maltkorn. Strax en grön kvistig ton av torvrök som dämpas av honungslag.
I eftersmaken äppelskal och kärnhus med sellerigrön torvrök. Honungspastill växer ur djupet och gör det gott. Latent kryddpepprig munkänsla efteråt.
En laidback lättillgänglig Kilchoman-whisky i söt stil med en ekfragrant kvistig ådra och grönbesk dimension som kontrasterar torvröken.
Vattnad blir whiskyn saftigt fruktsöt och väldans god. Doften minskar i omfång och blir mildare. Här samsas citronpastill och kärnhusbeska med söt torvrök. Smaken är savande sötaktig. Fruktkaka, med en skvätt citruslikör ovanpå, fångas in av söt torvrök och rökt maltkorn.
Avslutningen är halvtorr med stram sötrökbeska på halvsöt bas av skitig honungspastill. En sötrökig god mun får alltså en stramare röksorti som är härligt kvistig. En lättdrucken Islay-dram med egensinnig karaktär!