Reviews I Plantations andra Single Cask-släpp denna höst kommer de sockrade varianterna. Av åtta flaskor har sju tillsatt socker. Som brukligt är sötas Barbados-spriten kokad i egna West Indies Rum Distillery. Från 4 till 12 gram per liter. Man använder melass-sirap, alltså avkok på sockerrör, som kallas ’browning’. Högst sockerhalt har Guatemala-utgåvan på 15 gram.
Vi har testat två av de sockrade utgåvorna. Sockret har sänkt prestandan hos Barbados-romen. Här är tanken att klä upp den lätta WIRD-spriten med ett sött starkvinsfat och ge destillatet muskler. Det går sådär. Spriten begravs i sötma som också förstärks av 4 gram tillsatt brunsocker. Destillatet göms helt enkelt i kakiga toner.
Det luktar jordig chokladkaka med dämpande farin/kaffe. Inget fel men inte så lockande. Smaken är sockrig och farinartad med chokladkaka och chokladsås efterhand.
Styrkan ger smaken stadga, med lägre alkoholhalt hade det varit trött och håglöst. Nu rätt bra. Men eftersmaken tappar det. Bara halvlång och jolmigt översötad. Onödigt med sockret kan tyckas men kanske var redan spriten för söt när den drogs från faten.
För Panama-spriten slutlagrad på rödvinsfat funkar sockertricket bättre. Rommakare Alexandre Gabriel sötar ju inte sin rom för att göra den mer lättdrucken. Det handlar om att göra produkten bättre och stödja de inneboende smakerna och framförallt ge destillatet mer kropp.
Rödvinsfatet har inte mycket att säga till om i aromen där tillsatt bränt socker tar över och framhäver mörka romtoner. Det doftar praliner och mörk choklad åt kakaohållet. Bakom grapefruktbeska och riviga trätoner med blommiga övertoner.
Mer vinfatsfeeling i munnen. Simmig smak av röda bär med konfekt och kakao i basen. Efterhand syrliga rödvinstoner åt körsbärshållet. På djupet chokladsås. Lång jämn eftersmak av chokladterrin med inslag av körsbär. Mjuk värme i botten, lagom spritdriv. Men här finns också en tvålig underton som stör helheten något.
Det är smaken man är här för. En Panama-rom med djup och bred palett där vinfatet får stort avtryck. 10 månader i tjugo pauillac-fat från supervinslottet Château Latour.
Panama-destillatet är rätt rent och innehåller inte mycket estrar så för att ge produkten kropp har man alltså tillsatt hela 12 gram (!) socker per liter vilket har klätt upp produkten ståtligt samtidigt som oönskade aromer likt tvåltonen döljs. Bra hantverk utifrån förutsättningarna. Men man undrar hur det smakat med lite mindre socker?
Plantation Barbados 2011 Maury wine cask 48,2%
82p Doft 21, Smak 22, Exit 19, Balans 20 Knappt 11 år gammal rom gjord på melass som fått jäsa i 3-4 dagar, därpå destillerad i pot- och kolonnpannor av West Indies Rum Distillery år 2011. Lagrad i 4 år på bourbon barrels på plats. Därefter omtappad till cognacsfat och lagrad i Frankrike i 6 år. Slutligen lagd på Maury vinfat under 9 månader. 4 gram per liter socker/browning tillsatt. 261 flaskor släpps i beställningssortimentet 31 oktober SB-nr 58646, 999 kr
Plantation Panama 2012 Pauillac red wine cask 49,6%
88p Doft 22, Smak 23, Exit 20, Balans 23 Knappt 11 år gammal rom gjord på melass som fått jäsa i 2-3 dagar, därpå destillerad i multikolonnpanna av Alcoholes del Istmo år 2012. Lagrad i 8 år på bourbon barrels på plats. Därefter omtappad till cognacsfat och lagrad i Frankrike i 1 år. Slutligen lagd på Pauillac rödvinsfat under 10 månader. 12 gram per liter socker/browning tillsatt. 111 flaskor släpps i beställningssortimentet 31 oktober SB-nr 58645, 799 kr
Övriga Plantation-släpp:
• Plantation Barbados VSOR Port 44,9% | SB-nr 58648, 799 kr (10 gr/ltr sötning)
• Plantation Barbados 2015 Drouin Calvados Pommeau 47% | SB-nr 58647, 749 kr (4 gr/ltr)
• Plantation Guatemala VSOR Red Pineau 43% | SB-nr 58741, 749 kr (15 gr/ltr)
• Plantation Panama 2008 White Pineau de Chantes 46,5% | SB-nr 58743, 899 kr (5 gr/ltr)
• Plantation Trinidad 2011 Sauternes 43,1% | SB-nr 58740, 899 kr (5 gr/ltr)
• Plantation Trinidad 2008 Sauvignon Blanc 48,1% | SB-nr 58742, 999 kr (0 gr/ltr)