fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 2 april 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Rom & Brandy Reviews

Sötsimmig arraksrom från Guyana

"Om ett år måste vi justera ner sockerhalten" -Johan Wikrén

av Henrik Aflodal
25 mars 2020

 Reviews    Den graciösa jaguaren är Gyuanas symbol för att skydda regnskogen. Den här romen är därifrån. Destillerad i den engelska traditionen på melass i små pot stills. Sedan lagrad i bourbonfat i upp till 15 år. Styrkan är svenskanpassad, alltså lite högre. 45% ska ge lite extra bett är det tänkt.

Och nog behövs procenten eftersom romen är i sötaste laget. Egentligen är det ingen rom. Med 26 gram socker per liter överskrider produkten EU-gränsen på 20 gram. Men vad ska man göra, menar svenska Umida som tog fram receptet utifrån en offertförfrågan i höstas.

Systembolaget driver aktivt sockerrom-strategin vidare trots att lagstiftarna på EU-nivå förespråkar en moderat sockring. Kruxet är ju att Umida behöver justera receptet när lagstiftningen träder i kraft i maj nästa år.

– Vi kommer förmodligen att göra det, säger Johan Wikrén från Umida. Och plocka ner sockerhalten från 26 till 20 gram. Vi vill ju inte ta bort Rum från etiketten. Vem vill sälja Sockerrörsprit?

Men frågan är om Systembolaget godkänner den ändringen. Man får nämligen inte ostraffat ändra smakprofilen på produkter som står på hyllan. Så säger det egna regelverket. Johan Wikrén var också förvånad när offertförfrågan kom ut.

Han trodde som alla andra att monopolisten skulle hålla sig inom rådande regelverk vad gäller sockerhalten och inte gå utöver gränsen på 20 gram. En sorts moment 22-situation uppstår nu som bara ställer till det för alla parter.

Jag har testat Jaguara i en blindprovning med romsorter av varierande sockerhalt. Och detta är en bra rom i den söta stilen. Men den är ofantligt söt när man jämför med lågsötad och osötad rom. EU-gränsen på 20 gram är högt satt. Det finns ingen anledning att ha mer socker i en flaska rom. Att ens tänka tanken att gå högre än så förpassar drycken till likörkategorin stilmässigt.

Aromen är sötsimmig och fyllig med arrak och punsch-dunster blandat med bark och rostade kaffebönor. Andra och tredje gången jag kommer tillbaka till glaset översvämmas min näsa att de sötkladdiga aromerna och jag hamnar närapå i sötkoma…

Smaken är lång och sötsimmig a la arrak men en eterisk krydda motverkar sötman efterhand. Romen är för söt men också god. Eftersmaken är likörartad, strax seglar chokladtoner upp med en släng Tulo-tabletter. Långt under sötfilten är det aromatisk och värmande.

Tappningen lever på eken som sprakar under den mörka sötman. Munnen är resan värd. Avslutet är tamare och den där choklad-tonen framstår vid andra sippen som simplare likt blockchoklad.

Jaguara framställer sig som en sipping-rom. Det är den också men bara för rom-svenskar uppvuxna på sötad rom. Vi som fått smaka omanipulerad osötad rom förstår att dryckestypen verkligen inte behöver hjälp av tillsatt socker. Romstilen är i grunden söt med sina socker/melass-relaterade estrar.

Jaguaran blir bättre med ett isblock i glaset. Den sötstimmiga större kroppen orkar bära upp kylningen utan att tappa skärpan. Mer en afterdinner-rom alltså.

Jaguara Guyana Premium Dark Rum 45%

 83p   Doft 20, Smak 22, Exit 20, Balans 21  Lagrad i upp till 15 år på bourbon barrels. Destillerad i pot stills på melass i Guyana.  SB-nr 355, 449 kr (252 butiker)

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Världsberömd tequila möter det moderna japanska köket

Nyheter
fre 14:00

Vasaskeppets brännvin firar påsk

Nyheter
tor 11:00

Pink Gin firar fem år med jubileumsutgåva

Nya släpp
ons 10:46

Grön påsk med O.P. Anderson Petronella

Nyheter
ons 5:09

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW – Det slår gnistor om High Coast Whiskys nya sherryfatlagrade maltwhisky. Den sötaktiga smaken görs syrlig av starkvinsfaten som också stramar till det rejält med eteriska, kryddiga toner. En whisky för erfarna whiskydrickare på grund av sin strama trästil. Men också ett viktigt steg för Norrlandsdestilleriet mot äldre mer vällagrad whisky.

https://spiritsnews.se/kravande-sherry-whisky/
  • REVIEW – “Jamaica-rom för gudarna!” vore en passande rubrik för denna 13-åriga rom. Gjord av anonyma New Yarmouth Distillery som tillhör Appleton-gruppen. Hög estertäthet får destillatet att vråla av estrar men här finns också potatisunkna ektoner snärjda i avgasångor, typiska för den engelska Jamaica-skolan. Henrik Aflodal kan inte få nog av allt det goda... Bara 227 flaskor finns i utvalda storstadsbutiker. Happy hunting!

https://spiritsnews.se/avgasangande-muckhalsrom/
  • MAT & BRÄNNVIN — Påsken är en av våra största högtider där snapsen har en naturlig plats. Inför årets firande har O.P. Anderson skapat en vegetarisk rätt till sin äppelkryddade snaps Petronella. Förgyll årets påskbord med grillad sparris, Västerbottenkräm och pocherat ägg. Den passar alla som vill fira en grönare påsk.

https://spiritsnews.se/gron-pask-med-o-p-anderson-petronella/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.