SPEARHEAD KALLAR LOCH Lomond sin nydanande maltwhisky. Namnet är noga valt. Destilleriet ser sig själva som pionjärer i branschen. En ”spjutspets” bland Scotch-hus, framhåller marknadschef David Lind:
– Vi har alltid banat ny väg. Allt vi gör är okonventionellt. Loch Lomond är whiskyhuset som gör saker annorlunda. Spearhead är en ny sorts maltwhisky som inte liknar något annat här i Skottland.
Men så är whiskyn främst en exportprodukt. Designmässigt har man tagit klivet över Atlanten och lämnat den gamla världen bakom sig. Inspiration har hämtats från bourbonbranschen och looken är kaxigt retro-amerikansk.
– Flaskan är en blinkning till tunnbinderiet i Kentucky som behandlat faten invändigt med infraröd värme som gör att maltwhiskyn blir sötare och mer lik en bourbon.
Flaskan är rektangulär och liknar en apoteksflaska från förr fast med ett avfasat kolonnliknande axelparti som är tänkt att reflektera ljus i en upplyst bar och få buteljen att dra blickarna till sig. För det här främst en whisky att blanda drinkar på. Även om den klarar sig galant även i en aromkupa, framhåller David Lind.
– Vi ville producera en lättare och sötare whiskystil som funkar bättre att göra cocktails på än vanlig skotsk maltwhisky. Spearhead ska locka Irish- och bourbon-drickare till Scotch-kategorin.
Idén är självklar. Världsledande whiskytraditionen Scotch befinner sig i ett tvåfrontskrig mot Irland och Nordamerika. Och bakom hörnet lurar konkurrenter i form av hundratals smådestillerier på lokala marknader världen över.
– Whiskyscenen globalt förändras i snabb takt, säger David Lind. Det är inte självklart att blended eller för den delen singelmalt är det alla vill ha. Irish är generellt sett lättare än Scotch, samtidigt som bourbon är sötare än Scotch. Spearhead är vårt svar.
Egenskaperna åstadkoms genom att koka whiskyn i kolonnpanna av coffey-snitt istället för ’pot still’ vilket gör spriten mer lättviktig. För att förmera sötman har whiskyn lagrats på amerikanska ekfat. Dels nyrostade jungfrufat (precis som all bourbon) men också fat som invändigt behandlats med infraröd värme.
Om Spearhead nu är en maltwhisky gjord på 100% kornmalt varför står det då GRAIN WHISKY på etiketten? Felet är lagstiftningen i Skottland som utformades i början av 1900-talet utifrån rådande omständigheter.
Där slår man fast att grainwhisky på vete- eller majsmäsk ska göras i kolonnpannor medan maltwhisky måste kokas i ’pot stills’. Spearheads kolonpannekok diskvalificerar den som maltwhisky i lagens ögon.
Mäsken är annars densamma som i den reguljära maltwhiskyproduktionen. 92 timmars jäsning som producerar en ’wash’ rik på estrar och maltaromer. Men istället för att tömma ölet i ställets speciella ’straight-neck’-pannor eller konventionella päronformade kopparpannor matas vätskan in i de kolonnformade coffey-pannorna, berättar master blender Michael Henry:
– Vi drar ut Spearhead-koket vid ungefär 85% alkohol istället för 94% som är normalt för den ordinära grainwhiskyn gjord på vete-mäsk. Spriten får mer karaktär och rikare smak. Den ska ju heller inte gå till blended utan klara sig på egen hand som den bästa singelmaltwhiskyn!
Whiskyn lagras som vanligt på vanliga bourbon barrels i ett par år. Sista tiden har spriten fått en extra ekinjektion. Hälften har legat tre månader på 1st fill-fat och andra halvan i sex månader 2nd fill-tunnor.
7 av 10 fat är traditionella barrels medan 30% behandlats inuti med infraröd värmestrålning. Den infraröda värmen ger exakt kontroll över rostningen som kan finkalibreras vilket är omöjligt när man bränner ur med levande eld.
Värmebehandlingen tar fram andra sockerföreningar i träet än de vanliga för att ge upphov till aromer som honung, karamell, toffee och choklad. En balans av smaker som inte kan åstadkommas genom rostning över eld, framhåller Michael Henry.
Fat med fyra olika rostningsgrader har använts under slutlagringsprocessen. Två traditionella över öppen eld som ger mer brända sockertoner, och två typer av infraröda värmebehandlingar:
– De infraröda rostningar ger upphov till en mer mogen sötma som bättre harmonierar med den runda sötma som finns naturligt i whiskyn. Effekten är remarkabel och adderar till destillatets djup och komplexitet och ökar whiskyns sammetslena munkänsla.
Enligt Michael Henry är Loch Lomond det första skotska destilleri som använder den nya rostningstekniken. Han är märkbart exalterad över resultatet som inte hade varit möjligt att få till med konventionell lagringsteknik. Målet var ju en upplättad söt stil av Scotch whisky som är perfekt att mixa drinkar på bakom baren.
– Jämfört med den grainwhisky vi har i lager är Spearhead på en helt annan nivå. Den är yngre än mycket annat i lager men smakar ändå moget eftersom vi lyckats öka sötman med fatmixen. 43% gör den lättillgänglig att dricka som den är utan att ge avkall på komplexiteten.
Internationellt säljer man i länder som UK, Australien, Taiwan, Kina, Österrike, Nederländerna, Ryssland och Polen. Spearhead håller på att rullas ut i Sverige.
Dels till konsument via Systembolaget men också i barer landet över. Destillatet är som sagt designat för att frälsta bartenders med sin söta men lättsamma framtoning.
– Vi har inte bråttom, säger David Lind. Vi vill att barerna själva ska upptäcka hur bra whiskyn är som drinkbas. I UK serveras Spearhead som sidekick till lokalt hantverksöl. Och det är väldigt gott!
I världens äldsta sprittävling, International Wine & Spirits Competition, fick whiskyn nyligen 95 poäng och guldmedalj med motiveringen: ”En excellent spritdryck med exceptionell balans och sällsynta smaker som står ut jämfört med annan grainwhisky.”
Spearhead har en annorlunda image jämfört med Scotch som är en rätt stel kategori. Målet är att fånga upp yngre publik från 25 till 45 år som annars dricker Irish whiskey eller bourbon.
Alltså nykomlingar som är nyfikna på Scotch men inte fastnat ännu. Man vill komma ifrån beteendet att whisky alltid ska drickas rumstempererad i aromkupa, måste ha åldersbeteckning, och aldrig får mixas ner i en cocktail.
Hur dricker man sin Spearhead bäst? Whiskyn är på riktigt mångsidig. Precis som blender Michael Henry säger är den lättillgänglig men med djup och karaktär. Det är inga problem att sippa på den i kupa eller göra en blixtsnabb drink genom att kyla ner den. Men whiskyn gör också fantastiska cocktails, framhåller David Lind:
– Vår ambition är att skapa spännande och oväntade sammanhang för Spearhead. Och inte bara röra ihop en brun drink. Som vår egen ’take’ av Spritzer där whisky ersätter det vita vinet.
Hur väl har Loch Lomond-gänget lyckats med sin mission att göra en sofistikerad men lättillgänglig maltwhisky? Jo, de gyllene dropparna är en liten revolution som vänder uppochned på föreställningarna av vad Scotch whisky är.
Whiskyn har en verkligt inbjudande tropisk doft av juicy fruit. Sådär charmigt klisteraktig som grainwhisky alltid är men inte alls spetsig utan fylligt rund med toner av råskuren äppelkompott i botten.
Söt stor sädig smakstart. Direkt tropisk frukt och citruspastill, sedan skorpa och fullkorn, mot slutet ek i form av sötlakritspipa. Fruktig halvlång eftersmak där sädestoner blandas med vingummi och sötsyrlig citrus. Efterhand ek-choklad och lågmäld krydda.
En spännande och god singelgrain man kan avnjuta i sitt aromglas precis som en maltwhisky. Spearhead är både ljus och mörk samtidigt vilket är ovanligt. En överraskande karaktärsfull grainwhisky med integritet.
Aromen är frejdigt tropisk till stilen. Smaken är mer sädigt ekförstärkt men fortfarande fruktglad. Den tillbakadragna eftersmaken signalerar att det inte är en regelrätt maltwhisky i glaset.
Undfallenheten är ju inbyggd i produkten som är tänkt att funka i cocktails. Den högre styrkan på 43% ska hålla whiskyns integritet vid liv trots spädning.
Men vi stannar kvar i maltdrickartraditionen en stund till. Nästa steg för att whiskydrickare är att se hur whiskyn reagerar på vattning?
En liten droppe framkallar toner av tobak och läder i näsan som dämpar frukten en smula, det luktar mer fallfrukt nu. Sansat och attraktivt med en tydlig blinkning åt maltwhiskyhållet.
Maltig honungsstart i munnen. Smaken är stor, och komplex! Läskande tropisk frukt med färska fikon i släptåg rullar fram på mangochips. Strax stramare ek plus muskotblomma. Verkligen saliverande och häftig smak.
Lite längre och kärvare finish med härligt motspänstig marmelad och dragvilliga vingummin. Eftersmaken får en personlighet den saknade nyss.
Men självklart dör whiskyn snart ut, vilket den ju ska göra enligt plan. Spearhead är designad för att leverera mycket smak men måste lägga sig kvickt för att inte störa de sekundära smakerna från andra ingredienser i en cocktail.
Nu är det dags att testa Spearheads flygförmåga som cocktailvirke. Grunden i cocktail-makande är kylningen med is. En mixologs första ställningstagande är hur mycket spädning och kylning en drink tål.
Grainwhisky får ofta ett lyft om den kyls. Estrarna är många samtidigt som spriten i sig är rätt ren och lätt. Kylning gör att smakerna omgrupperas och whiskyn uppför sig på ett annat sätt.
Viktigt är att kyla ner whiskyn fort. Häll whiskyn över is och rör i 4-5 sekunder, inte längre, sila i provarglas med lagom stor kupa så doften får utrymme att utvecklas.
Aromen lyfter med mer tropisk frukt och blir gladare. En spännande underton av syltlök och citronsyra anas, med trocadero på djupet. Rör man vidare bortåt 10 sek blir aromen spetsigare och tunnare och mer grainwhiskylik.
Smaken blir mer fyllig och nästan mastig. Den tropiska frukten blir mer aromatisk och sprittande, eken frammanar choklad mot slutet. Men pass på istiden, kroppen förloras med ytterligare spädning så syran kommer fram, ihop med kraftigare kaffetoner.
Eftersmaken är längre och blir härligt fluffig när skalbeska tar plats. Marshmallows supportar med sötma och chokladfondant växer till en aning. Allra längt bort lite bitter sötlakrits.
Isbehandlingen gör alltså whiskyn fruktigare med inslag av choklad (som är en egenskap hos grainwhisky generellt). Samtidigt som eftersmaken stramas upp och blir mer asketisk. Överlag mer ’clean’ vilket gör whiskyn perfekt som cocktailvirke.
Som drink betraktat är en snabbrörd Spearhed en superb REFRESHER. I detta läge är whiskyn allra bäst balanserad, aningen isad och kyld men inte särskilt utspädd. Det är bara att tacka blender Michael Henry för ett väl utfört uppdrag. Try it!
Spearhead On Ice
- 2 cl Spearhead
- en isbit
Häll whiskyn i ett aromglas, droppa i en isbit. Rör i max 5 sekunder, lyft ur isbiten. Drinken håller sig kall i 15-20 minuter, så det är bara att sippa i lugn och ro.