Årets Special Releases från Diageo utgår från en septett av välkända maltdestillerier plus ett graindestilleri. De tre flaskorna som väcker mest uppmärksamhet är den sherryfatslagrade Clynelish, den gamla grainwhiskyn från Cameronbridge och framförallt en ”extra rökig” Lagavulin lagrad på jungfruekfat! Alla sorter utom rökwhiskyn kommer i ett webbsläpp 24 november. Talisker och Lagavulin släpps 9 december.
Nya släpp Karaktären hos denna episka serie har förändrats de senaste åren. Raritetsperspektivet med gammal ovanlig whisky har skiftat mot tillgänglighet och normala åldrar – mestadels 10 till 16 år.
Vilket ju är bra, whisky är gjord för att drickas i lagom ålder. Dock är ju priserna höga, i regel tredubbla jämfört med rimligt påkostade motsvarigheter i samma åldrar.
Special Releases tog över stafettpinnen från Rare Malts år 2001. Då Port Ellen och Brora spelade huvudroller men sedan 2018 har de fått egna liv i samband med att Diageo meddelade att de sovande destillerierna skulle väckas till liv igen.
Sedan dess har det rara, sällsynta bytts mot vanlighet. Gonggongen som förpassade Special Releases till historieböckerna ljöd år 2020. Då fick raritetswhsikyn ett nytt hem i nya serien Prima & Ultima. Kungswhiskyn var en Port Ellen från 1979. året därpå togs Brora med i form av en 40-åring från 1980.
Och 2022 är båda legenderna med i whiskyhistoriens lyxigaste kollektion, sett till ålder i alla fall. Whiskyn graviterar kring 40-årsstrecket med någon 31-åring och pavor som närmar sig 50 år.
En komplett samling på åtta flaskor kostar 450 000 kr. Prisutvecklingen är såklart tråkig men väntad. Och en reaktion på auktionshaussen.
Kring 2010 ”nyktrade” whiskyvärlden till och destillerierna insåg att whisky som legat på fat i åtminstone 30 år borde vara utom räckhåll för vanligt folk. Där är vi idag. En ”vanlig” 18-åring kostar ju mer än det smakar för alla utom de mest galna whiskyentusiasterna.
Oktetten anno 2022 är namnkunnig, idel trotjänare bland maltwhiskysorterna. Master Blender Craig Wilson har över 10 miljoner fat att tillgå när han sätter ihop sin whisky. Från över 30 destillerier ska han bestämma sig för åtta. Men det brukar som sagt bli de mer kända, gärna med en kärna från Classic Malts.
– Den whisky jag valt är tänkt att spränga gränserna för vad en cask strength-whisky kan vara, konstaterar Craig Wilson. Från smakrika exemplar till sällsynta whiskysmaker. Varje flaska har infuserats med energi. Urvalet innehåller några av våra äldsta whiskydynastier och vi har verkligen jobbat med smakkontraster i år för kunna bjuda fansen på oväntade smakbesök.
Kontrasterna har skapats genom att whiskyn slutlagrats på oväntade fattyper. Oban 10 år har fått en slutlagring på en mix av ex-sherryfat där amontillado-fat ingår. Resultatet är en krämig whisky med söt fruktighet, lätta röktoner och sälta i kanterna.
Etiketten pryds av en neonskimrande hare som skuttar fram under norrskenet i en barrskog. Jodå, Legends Untold-temat från ifjol fortsätter med fantasifulla kreationer bortom konventionerna för hur whisky ska marknadsföras.
Talisker som varit med sedan starten och är ett av blender-gängets favoriter fyller i år 11 år. Det intressanta är att malten inte är hårdrökt som alltid. Här har man hittat en fatficka av 1st fill bourbon barrels som är lättrökt.
Ut kommer en annorlunda Talisker i maritim stil med maltiga röktoner snarare än den sedvanliga torvröken. En glödande manet pryder etiketten och påminner om att ödestillatet normalt sett har en pepprig, brännande dimension.
12-åriga Clynelish bjuder på en slutlagring på oloroso och PX-fat. Och etiketten föreställer en guldskimrande skotsk vildkatt som faktiskt råkar vara destilleriets maskot.
Blir spännande att se hur den vaxiga och aningen rökanstrukna spriten klarar sig i denna omfattande starkvinsmiljö. Diageo antyder att vaxigheten är nedtonad samtidigt som sötman ökat till följd av de söta faten.
Den sista klassikern i Special Releases är 12-åriga cask strength-versionen av Lagavulin. Här har blender Wilson plockat fram de mest rökiga refillfaten han har hittat av whiskyn, kompletterat med whisky lagrad på jungfrufat.
Fruktansvärt rökig och ek-kryddig måhända? Av etiketten att döma rent av eldig i stilen. Den eldfängda rovfågeln ser rätt farlig ut.
Glen Ord i Singleton-kostym ser vi sällan här i Europa som vanligen får Dufftown. Här kommer nu en 15-åring som slutlagrats på vinfat. Stilmässigt livligt söt tack vare fatmiljön. Ett vattenlevande kvinnoväsen får symbolisera Singleton vars emblem är en fisk i normala fall.
Äldst bland maltsorterna är Johnnie Walker husdestilleri Cardhu med sina 16 år. Här har whiskyn fått en tvist av slutlagring på romfat sourcade på Jamaica.
Förmodligen en high-ester-rom packad med smaker. Rom är ju en dominant fatmiljö så det blir spännande att se hur maltiga Cardhu lyckas hantera utmaningen. Förmodligen framlockas en tropiskt sockrig dimension. Flaskan avbildar ytterligare en färgglad rovfågel.
Grainwhiskyn från Skottlands första graindestilleri Cameronbrig är äldst i samlingen. Lagrad på refillfat hela sitt liv vilket fullföljer en självklar tradition som hittills genomsyrat Special Releases. Destilleriet gör premiär i serien.
Finast av alla? Etiketten pryds av en riddare till häst i Game of Thrones-stil. Med sina 26 år är whiskyn faktiskt inte så gammal som en grainwhisky kan bli. Så det här borde vara en annorlunda och förhoppningsvis fruktig historia som med lite tur kan riva ner applåder i gammal god SpRel-stil.
I frånvaron av Port Ellen och Brora har Mortlach tilldelats kejsarstatus. Dufftown-destillatet som hålls så högt av blenders presenteras alltid sist i raden av destillerier.
I år representeras singelmalten med sin ’meaty character’ av en skräckinjagande uggla som spränger etiketten. Innehållet är det mest drivna också. Mortlach har slutlagrats på experimentella tawny portvinsfat på färsk ved och röda muscatvinfat. Vad månde detta bliva…
• Mortlach 57,8% | SB-nr 41241, 2899 kr (UK £250)
Refill American oak, virgin tawny port & red muscat oak
• Talisker 11 år 55,1% | SB-nr 41254, 1299 kr (UK £110)
American oak ex-bourbon 1st fill, refill & wine oak
• Lagavulin 12 år 57,3% | SB-nr 41252, 1599 kr (UK £135)
Heavily peated American oak refill & virgin oak
• The Singleton of Glen Ord 15 år 54,2% | SB-nr 41250, 1399 kr (UK £120)
Refill American & European oak & wine oak
• Cardhu 16 år 58% | SB-nr 41255, 1899 kr (UK £160)
Refill and re-charred American Oak, Jamaican pot still rum oak
• Oban 10 år 57.1% | SB-nr 41253, 1249 kr (UK £105)
Refill and new American oak & amontillado sherry oak
• Clynelish 12 år 58,5% | SB-nr 41240, 1999 kr (UK £175)
Refill American oak & PX/Oloroso sherry oak
• Cameronbridge 26 år 56,2% | SB-nr 41251, 3199 kr (UK £275)
Refill American oak