Nya släpp The Spirits News har tillsammans med Loch Lomond och Stellan Kramer i månader jobbat på en egen unik utgåva för den svenska marknaden och nu är den här: The Spirits News #1. En Single Cask om 258 flaskor för 869 kr. Officiell release är idag den 24/2 kl 10.00. Utgåvan är ”dold” på Systembolaget och åtkomst finns enbart genom denna länk.
Loch Lomond är ett av de största whiskydestillerierna i världen med en kapacitet på 30 miljoner liter. Under de senaste åren har man varit speciellt uppmärksammand, bland annat genom sin sponsring av golf-majorn The Open, och i svenska hjärtan har drycken vuxit i popularitet under de senaste åren.
”Det är fantastiskt kul att Loch Lomond, en av världens största producenter, vill samarbeta med oss och ta fram en sådan unik utgåva.” – Carl Lönndahl
Buteljeringsstyrkan 49,9% har bestämts av ingen mindre än The Spirits News chefredaktör Henrik Aflodal i samråd med Loch Lomonds blender Michael Henry.
– Enstaka fat är bara råmaterial, förklarar Henrik Aflodal. Vi har testat fatprovet på olika styrkenivåer och smaken är rätt kärv och aggressiv vid fatstyrka, först under 50% är frukten i sitt esse. Men missa inte att droppa i vatten, frukten blir mer komplex och en underbar ton av pepparkaksglass smyger sig in. Slutresultatet är själva essensen hos en bra Loch Lomond, massor av ljus karaktärsfull fruktighet.
Loch Lomond kokar nio olika maltwhiskystilar. Detta är den mest typiska som präglar utgivningen i stort. Inchmurrin görs en kolonnformad pot still på orökt maltkorn. Hur påverkar destilleringen smakerna?
– Det här är ’high strength’-varianten som går av pannan vid ca 84%, säger Henrik Aflodal. Utsnittet är högt vilket avlägsnar de tyngre oljorna. Istället badar destillatet i estrar, alltså frukter där Loch Lomonds gröna äpplen sticker ut. Samtidigt har basspriten en sorts oljig skitig ton vilket skapar karaktär. Ingen annan skotte kan åstadkomma något liknande. Och med fatlagring blir mixen förförisk.
“Läskande mun, försmak av persika, plötsligt tropiska utsvävningar, mango står ut. Alltmer oljig med fragrant äppelparfym mot slutet.” – Henrik Aflodal
11-åringen lades på refill-fat i december 2008 och flyttades till Amontillado-fat nr 385-3 i början av 2019 för att ligga i 9 månader innan buteljering skedde strax före jul. Hur smakar då whiskyn?
– Halvtung doft av vaniljkola, aningen skitig, beskriver Henrik Aflodal. Vädrad allt mer äppelfrukt, på avstånd anas rökelse. Läskande mun, försmak av persika, plötsligt tropiska utsvävningar, mango står ut. Alltmer oljig med fragrant äppelparfym mot slutet. Lång skitig Loch Lomond-fruktig eftersmak, gröna äpplen som landar i cigarrök.
Whiskyn finns tillgänglig med start idag kl 10.00 enbart på denna länk