Gamla tider Springbank 1919 gick på auktion i veckan. Christie’s sålde 50-åringen för motsvarande 2,7 miljoner kr. Det finns bara 24 flaskor. Whiskyn kokades i december året efter första världskriget ändade samt före förbudstiden startade i USA.
Mitchells som äger destilleriet lät buteljera whiskyn vid 38% år 1970. Den flaska som klubbades var den fjärde i ordningen som 1989 såldes till Fortnum & Mason där en privatperson köpte den 1997.
Springbanks årgång 1919 har en svensk koppling också. En av de 24 buteljerna såldes nämligen av Symposion för drygt 25 år sedan. Då världens dyraste whisky med en prislapp på 125 000 kr.
Köpare var Dannegården och händelsen blev en riksnyhet i samband med att Springbank-chefen Euan Mitchell 1995 levererade flaskan till Trelleborgshotellet.
Symposions Thomas Kuuttanen var med i Trelleborg den där dagens och minns särskilt Euan Mitchell kommentar om den kortspelande Campbeltown-bon som blåste sig själv på en förmögenhet:
– Euan berättade att en farbror samma vecka glad i hågen kommit in i Mitchells whiskybutik för att köpa en flaska Springbank från 1919. Han hade spelat kort med sina vänner på lördagen och då knäckt en helflaska. Det smakade så gott att förrådet behövde fyllas på. Gubben blev likblek när han veta att priset numera var £10 000 och lommade tomhänt hemåt.
På 1970/80-talen hade schackrandet med svindyr whisky inte alls tagit fart. Skotsk whisky var ingen lyxvara på samma sätt som det blivit idag. Riktigt gammal whisky var såklart ovanlig och högaktad men att någon skulle vara beredd att lägga kosta tusentals kronor på en flaska var otänkbart.
Det var först på 1990-talet efterfrågan sakta började röra på sig. Så Springbank 1919 levde länge i ”ovisshet” om sitt värde. Mitchells i Campbeltown lyckades inte heller varken skapa uppmärksamhet eller få ut särskilt mycket pengar för flaskorna.
Eftersom flaskan inte var så ”märkvärdig” är fler än man kan tro som fått smaka på rariteten. Alltså inte bara pokergänget ovan, fortsätter Thomas Kuuttanen:.
– Springbank hade under lång tid en öppnad flaska stående i destilleriets privata whiskyskåp i Quaich Bar på Craigellachie Hotel. Anställda som hade vägarna förbi passade såklart på att smaka på härligheten. Plötsligt var flaskan tömd varpå destilleriledningen bestämde sig för att ställa dit en betydligt yngre och billigare whisky!
Så kunde det gå till i ett för länge sedan förlorat Skottland. I en tid när man kunde springa på besynnerliga rariteter i både barer och whiskybutiker som inte behövde kosta en ens livs besparingar…