fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 2 juni 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

“Springbank står och hackar men 21-åringen glänser…”

av Henrik Aflodal
16 november 2022


 Reviews    Vällagrad åldersbestämd whisky är ingen självklarhet i dessa dagar. I takt med att våra medvetanden invaderas, och påverkas av Nya världen-whiskyn. Alltså de svenska destillerierna som idag finns i alla whiskysamlande svenskars barskåp.

I ljuset av detta framstår varje lite äldre whiskyutgåva (från Skottland) som en händelse att höja på ögonbrynen inför. En av de trogna i ålderskategorin är Springbank-destilleriet i Campbeltown.

Som alltid levererar ”gammal” whisky, men i väldigt små strömmar. Vilket man alltid gjort. Anledningen är tvingande.

På 1990-talet höll firman på att gå under ekonomiskt men räddades av unge John McDougall som svepte in från storföretaget Long John International och styrde upp affärerna.

Men de oekonomiska produktionsmetoderna med golvmältning till 100% har blivit kvar och tynger företaget som en kvarnsten.

Det är först nu på 2020-talet Springbank-folket ser framför sig ett potentiellt lyft med större volymer. Så någon gång efter 2035 kan försäljningen lyfta och normaliseras.

En klassiker från Springbank är den normalt sett sherrytunga 15-åringen. Den är inte i glimrande form just nu. Sherryn känns trött och utjämnande.

Blyg tafatt sherry-nos och sötlallig sockrig smak som efterhand blir sherrysaftig med lite Campbeltown-sälta i finishen. Bara god, inget mer.

En drickwhisky men inget för estraderna. Behöver revitaliseras, urvalet av fat hänger inte ihop. 15-åringen från förr översteg alltid 90+ poängmässigt.

18-åringen som varit frånvarande i många år gjorde sin comeback 2009. Då med en rasande bra version som höll 21-åringsklass. 2022 års utgåva håller stilen uppe men alls inte lika bra som förr.

Smörig grapeliknande doft vid 46%. Rik smak som hålls tillbaka av beska innan estrarna kommer ut i refrängen.

Whisky kommer ur startblocken bättre med lite vatten. Aromen andas torvrök och äppelkaramell med citrusmarmelad centralt. En inbjudande frisk lättja. Vattning gör smaken sötare och mer infallsrik med en fin besk-eterisk final.

18-åringarna som var primetime för alla destillerier för tiotalet år sedan vinglar betänkligt numera. Fatpanik ligger bakom. Man har inte så många alternativ att jobba med i lagerhusen längre. Men den här virren funkar ju fint, vattnad en juvel att hålla högt.

Springbanks mytiska 21-åring var i slutet av 1990-talet whiskyvärldens mest omhuldade älskling. Sedan försvann den. Så plötsligt dök den upp igen 2005.

Systembolaget sålde 54 av totalt 2400 flaskor i butikerna på Regeringsgatan i Stockholm och Hansacompagniet i Malmö. Man hade hittat en fatficka med några ”kvarglömda” fat nedlagda säsongen 1983-84.

Jodå, på den tiden fungerade Springbank som ett gårdsdestilleri a la 1800-talet. Man gjorde whisky under några månader vintertid för att resten av året bida sin tid, och på våren gräva upp torv som sedan fick torka över sommaren innan bortforsling till destilleriet för vidare bruk i maltugnen.

Först 2014-15 kom lagret ikapp igen men bara för att sälja på destilleriet. Den officiella 21-åringen började sippra ut på marknaden globalt några år senare, efter en paus på i praktiken två decennier.

Det är något visst med den här åldern och Springbank. När andra 21-åringar ofta springer på ekklippor och blir hårda och avskalade lever Campbeltown-malten upp och lägger in en extra växel.

Rik bouquet av gammelestrar a la körsbär och plommon balanseras av oljiga ektoner åt sötlakritshållet, bakom trätoner.

Smaken av simmig sherry är formidabel. Bladspenat och fruktsallad lyser upp. Mot slutet dyker praliner upp med hovrande ek från ovan. Komplext och belönande.

Lång fatputtrande, fragrant eftersmak som är oloroso-gungande och sherry-savande med en cigarrökig exit!

Legenden är här igen och mången fan kommer att slåss om flaskorna i webbsläppet. Aromen är mest imponerande men den varierade paletten med sin ekfragranta finish är också minnesvärd.

Vatten i glaset gör doften aningen rikare men förtar den fina ekfinishen. Låt vattenkannan stå.

Longrow är Springbanks rökiga släkting som körs dubbla gånger i panna på kraftigt torvrökt maltkorn.

Definitionsmässigt är det ju inte en 18-åring man vill ha av ett rökkok utan en yngre version. Men så har ju Longrow aldrig varit sådär rökbolmande utan mer hemligt nedtonad i sin rökighet.

Den här versionen är också något av en besvikelse. Doften av sockerlag är liten och menlös. Det smakar torvrök och fudge med lite torkade fikon halvvägs och tobakrökiga lädertoner mot slutet.

Lång lowkey eftersmak. Sötaktigt karamellig med lätta rökskyar åt tobakshållet. Helt okej men de många åren i fat tar ifrån Longrow den energi destillat besitter. Omfånget minskas och utspelen blir mer tafatta än i yngre åldrar.

Vatten väcker i alla fall whiskyn till liv. Chokladfondant och lite torvrök i näsan, simmig sötrökig smak av konfekt och nötiga toner som tar på lite äppellemonad mot slutet ihop med bränd ved. Vettigt köp för Longrow-fanatiker, kanske.

Springbank 15 år 46%

 85/88p ​  Doft 20/22, Smak 22/22, Avslut 22/22, Balans 21/22  Malten torvröks i 6 timmar i egen ugn till 12-15 ppm. 100% sherryfat. 282 flaskor får webbsläpp 24 nov. SB-nr 41305, 995 kr

Springbank 18 år 46%

 87/90p ​  Doft 21/22, Smak 22/23, Avslut 22/22, Balans 22/23  65% sherryfat & 35% bourbonfat. 288 flaskor får webbsläpp 24 nov. SB-nr 41306, 1545 kr

Springbank 21 år 46%

 93/90p ​  Doft 23/23, Smak 23/23, Avslut 23/22, Balans 24/22  55% recharred sherryfat & 45% & 1st fill portvinsfat. Totalt 3600 flaskor varav 54 kommer får webbsläpp 24 nov. 21-åringen kostade 2649 kr för två år sedan. SB-nr 41303, 3619 kr

Longrow 18 år 46%

 86/88p ​  Doft 20/21, Smak 22/23, Avslut 22/22, Balans 22/22  Malten torvröks i 48 timmar i egen ugn till 50-55 ppm. Man lägger bara ner 100 fat per år! 100% sherryfat. 96 flaskor får webbsläpp 24 nov. SB-nr 41304, 1545 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/customer/www/spiritsnews.se/public_html/wp-content/plugins/jnews-instagram/class/class-instagram.php on line 68
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.