fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 28 februari 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter

Spritmuseum skildrar det nya Spritsverige

Premiärutställning om cider 30 jan–9 sep

av Henrik Aflodal Esq
17 februari 2020

För några år sedan fanns knappt 250 dryckesproducenter i Sverige, idag är de över 700. Den här utvecklingen vill Spritmuseum i Stockholm berätta mera om genom en serie utställningar de närmsta åren med Dryckessverige som startpunkt. Först ut är utställningen ”Cider” som precis öppnat på Djurgården.

I takt med att svenska drycker ökar i popularitet sticker en dryck ut lite extra, nämligen hantverkscidern som är på stark frammarsch. Svenska äpplen har visat sig passa alldeles utmärkt till att tillverka cider och nya cidermakare etablerar sig i rask takt över hela landet. Spritmuseum visar nu en utställning om våra ciderpionjärer, ciderns historia i Sverige och hur man gör sin egen cider.

Svensk hantverkscider har blivit ett begrepp under de senaste åren i takt med att nya cidermakare etablerat sig. Idag finns ett trettiotal ciderproducenter runt om i hela landet, från norr till söder.

I utställningen ”Cider” får vi möta några av de pionjärer som utmanar uppfattningen om hur svensk cider kan smaka – en ny generation cidermakare som sätter råvaran, hantverkskunnandet och den lokala förankringen i fokus. Och som menar att “riktig cider” ska tillverkas på traditionellt sätt genom jäsning av 100% must från äpplen och/eller päron. Och som dessutom når internationella framgångar.

Utställningen visar hur vi kan ta tillvara på det överflöd av äpplen som finns i de svenska trädgårdarna genom att göra egen cider, vad man bör tänka på och vilka äpplen som passar bra och varför.

I museets bar kan besökarna testa en smakbricka med fyra utvalda drycker, från torr cider till en äppel-avec. Och i restaurangen har man komponerat minst en av dagens luncher till att passa extra bra med ett glas cider. Här finns även ostar och bakverk som kan avnjutas tillsammans med cider.

Lördagar och söndagar rullas cidervagnen fram och våra guider erbjuder visningar där det ingår ett glas hantverkscider.  Då och då erbjuder museet fördjupande provningar av hantverkscider, både svensk och internationell. Flera lördagar under våren gästar ciderproducenter utställningen och delar med sig av sina tankar, expertis och dryck.

Sedan tre år tillbaka arrangerar Spritmuseum SM i hantverkscider i samarbete med Ciderfrämjandet och Riktig Cider. Evenemanget genomförs lördagen den 5 september och avslutas med en cidermässa söndagen den 6 september i museets berså med ett 10-tal producenter som medverkar.

Fakta om utställningen

Bilder av fotografen Fredrik Skogkvist som följt cidermakarna Mikael Nypelius och Karl Sjöström under arbetet med boken “Ciderrevolution!” utgiven på Natur & Kultur visas i utställningen. En del av bilderna har aldrig tidigare visats, medan vissa publicerats i boken. Besökaren får även följa cidermakaren Johan Sjöstedt i en film där han visar hur tillverkningen av hantverkscider går till.

Senaste nytt

En 50-årig Macallan för en halvmiljon…

Nya släpp
fre 10:42

Starka värderingar framgångsfaktor i whiskybranschen

Nyheter
fre 5:14

Världens äldsta bryggeri är över 5000 år

Nyheter
tor 11:24

Bröderna Singh ska bygga mer traditionellt destilleri i Port Ellen

Nyheter
tor 5:52

Så här smakar Barcelós prestige-rom ONYX!

Nyheter
ons 13:19

Scotch i fritt fall, tappar 13 miljarder kr i export

Nyheter
tis 5:34

Purity vodka ska få ett lyft i Sverige med Berntson

Nyheter
mån 5:18

Japansk whisky får äntligen sitt regelverk!

Nyheter
tis 9:08

Tillaga favoritsemlan med Baileys i grädden!

Nyheter
tis 5:22

Fira fettisdagen med semmel-cocktails!

Drinkar
fre 5:10

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.