Världen har ingen riktning kan tyckas. De senaste åren har varit mörka med pandemi, krig och recession. Det är svårt att vara strategisk och förstå hur marknaden kommer att reagera. Här är fem sprittrender att hålla ögonen på under 2023.
UNDER FÖRSTA ÅRET efter pandemin, var det hållbarhet som stod i fokus. Mycket på grund av pågående problem med transportkedjorna globalt. 2022 var också året då den ”sista” viktiga sprittraditionen att uppnå global status var tequila – Mexikos nationalsprit.
Ett märke som fångat upp båda dessa rörelser är glädjande nog Buen Vato. Som om man spelar korten rätt kommer att bli en global spelare på tequila-scenen i sin pappflaska som inte väger någonting och därmed kostar lite att frakta jorden runt.
År 2022 tog whiskyindustrin ytterligare ett rationaliseringskliv för att moderniseras. Bakomliggande orsak är förstås ökade krav på hållbara, och därmed resurssnålare, produktionsmetoder.
Ser man brett med globala glasögon är naturligtvis alla nya fabriksetableringar i högre grad hållbara än förr, och nyttjar den senaste tekniken för att spara pengar och minimera miljöpåverkan. Samtidigt som Scotch-industrin såväl som bourbon-fabrikerna i USA investerar miljardbelopp för att klara hårdare miljökrav framöver.
2023 tar nya tag och det är naturligtvis pågående recession som drabbar alla med sämre ekonomiska förutsättningar som står ut. Med mindre pengar i plånboken kommer de essentiella säkra valen i spritbutiken att dominera. Framgång för de etablerade globala varumärkena alltså.
Dessutom breddar whiskydestillerierna smakpaletten med nya metoder. Det nya heta är att röksätta kornmalten med allehanda brännbart material, vid sidan om den traditionella torven.
Smaksatt vodka kommer sannolikt att fortsätta skörda framgångar. Den mexikanska vågen med agavesprit i form av tequila och mezcal får en uppföljare i form av sotol. Och äntligen gör Japans nationalsprit shōchū entré utanför sitt hemland. Spritdrycken är redan en hit i New York och nu står resten av västvärlden på tur.
Etablerade varumärken tjänar på tuffa tider
1 Tuffare tider ekonomiskt gör att folk håller hårt i pengarna. När man måste vända på slantarna och fundera på sina spritinköp faller valet på etablerade varumärken. Upptäckarlustan sinar sakteliga och de gamla trotjänarna åker ner i varukorgen.
I praktiken innebär det en billigare gin i G&T:n och bara de ”viktigaste” singelmalterna man känner sig bekväm med. Experimentlustan försvinner vilket kommer att drabba dyrare mer nischade märken som lokala destillerier.
– När tiderna är som de är spenderar konsumenterna sina pengar på kända etablerade varumärken som man vet levererar en högkvalitativ upplevelse, konstaterar Anne Martin, global marknadsdirektör för Havana Club.
Prislappen blir viktigare än på länge. Men inte för billigt. För folk kräver ändå kvalitet i glasen. Piratmärken av karaktären ’no-brands’ är inget alternativ utan de eviga storsäljarna kommer att stärka sin ställning. Där vet alla vad de får. Inte särskilt exklusivt men pålitligt.