Reviews Selected Swedes fyller 9 år! Det handlar om fler Box-fat som västkustbaserade Selected Malts kommit över i andra hand. En spännande utgivning som inleddes ifjol med tre 8-åriga fat. Denna gång handlar det om en provningslåda med tre 20 cl-flaskor utgiven i en upplaga på 919 exemplar.
Vi börjar med den ungerska nyeken. Nyhälld luktar whiskyn ungkola/fruktkola men med en intressant eterisk dimension i form av spretigt fragrant ek. Bakom manifesterar sig röken som gummi och sillspad.
Smaken är baconsött fruktig. Strax gummitillslag och sockerdricka. Lång eftersmak av verkstadsdike med stigande värme som blir molande. Enkel och lite tunn finish.
Vatten renar upp nosen som blir sötare med mer rök och en askorbinsyra-skarp kärna liknande citronolja. Smaken förvärras med diesel och gummi-toner samt söt sockerlag, mot slutet ramlar torvrök ut. Finalen är lång och sötrökig, och snällare än nyss. Fortfarande tunn och ren samt halvtorr.
En spretigt spektakulär version av Box/High Coast. Som är brutalrökig. Nyeken som anas i den fragranta nosen förmerar röken i munnen. Akilleshälen är den tunna eftersmaken.
Över till sherryfatet i hogsheadstorlek. Box har en tendens att lägga sig platt och inte tillföra mycket i sherrysammanhang. Här sker raka motsatsen. Detta måste vara High Coasts hittills mest perfekta sherrywhisky! Det verkar som åldern gör underverk för whiskyn. Något att ta fasta på för norrlänningarna inför framtiden. Orka spara på de dyrbara sherry-buttarna så kommer kvaliteten på köpet!
Dämpad arom av havreflarn med farinsockrad sherry som är spännande sviskon-bitter med fetare motorolja under. Ovan bränd karamell.
Syrligt svartvinbärskaramell i munnen och brända mandlar. Oloroso-sherryn växer till och gör smaken riktigt smutt. Eftersmaken är lågmäld med bra kittlande sherry-syra liknande svartvinbärspastiller – pigg avslutning!
Med vatten rik sherry/oloroso-odör med fet rondör av smörade havreflarn. Där bakom parfym-dunster. Munnen är sherryrik men blir tunnare när oloroson dyker upp, nästan vattnig.
Avslutningen är enklare nu, sherryn är passiv, syran minskar, samtidigt som värmen ökar och gör whiskyn tuffare och mer avskalad. Bättre utan vatten i glaset.
Att drista sig till att lägga en tokrökig Box-whisky i ett begagnat Islay-fat låter som ett självmord. Men den här 9-åringen lyckas bringa ordning bland alla fenoler.
Doft av maltsyrup och smörad skorpa. Runt om toast och torvrök samt bränt gummi. Därinne gömmer sig också söta minttoner. En tät, balanserad, mogen rökarom!
Elak tjärsmak i munnen följt av tunn citronkräm och fruktsoda – ja! Avslutningen är elak med kreosot-honung skuggad av läsktonerna.
Vatten sötar upp doften åt tablettaskhållet med rökt maltkorn bakom, riktigt smutt. Smaken är lowkey. I starten sockerlag innan molande brandrök väller in följt av kreosot. Finishen är ren och rökbolmande med sockerlagsötma och stigande värme.
Ojoj vilket fat! Oförsonligt rökigt men uppbackat av Box allomfattande sötma blir slutresultatet nyanserat och gott! Den här testar man sist och förfäras/förundras över hur galet rökig en whisky kan vara!