Business Starward från Australien vill slå sig in på topp-5-listan bland Nya världen-destillerier globalt. David Vitale grundade destilleriet i Melbourne på Australiens sydkust för 15 år sedan:
– Jag är glad över att jag inte insåg hur galen idén var. Att starta ett whiskydestilleri i Australien var verkligen djärvt. Inte minst eftersom vi ville lagra whiskyn på rödvinsfat vilket då var väldigt ovanligt.
Många Starward-whiskys doppas fortfarande i rödvinsfat någon gång under sin lagringstid. Faten sourcas en dagsresa bort från vingårdar i trakten.
Målgruppen för whiskyn är nyfikna, matintresserade konsumenter. Och planerna för framtiden är storvulna, minst sagt:
– Här i Australien ligger vi topp-20 bland alla sorters sprittyper men målet är att bli större och slå oss in på topp-5. Och det gäller även internationellt, att bli topp-5 bland Nya världen-destillerier.
Närmaste konkurrent på världsscenen är den japanska whiskyn och den har förstås ett övertag eftersom traditionen funnits i snart 100 år.
– Det finns egentligen inget som hindrar att folk ser på Starward från Australien på samma sätt som man idag accepterar japansk whisky i sina hemländer.
Export är alltså ett stort fokus för företaget. De senaste tre åren har man lanserat sin whisky på Nya Zeeland i närområdet, men också i USA, Tyskland, UK, Frankrike och i Japan.
Flaskan står dessutom på en handfull flygplatser i Amerika. Men det gäller att stå ut i konkurrensen som hårdnar från många Nya världen-aktörer.
– Det som gör Starward unikt är att vi lagrar whiskyn på rödvinsfat samtidigt som stilen är lättillgänglig. Kombinationen är slagkraftig och tas emot väl på nya marknader.
Man jobbar självfallet för att nå singelmaltdrickare men lika mycket nybörjare som är nyfikna på whisky men inte ännu bestämt sig för en stil eller ett märke.
David Vitale spår att en revolution i hur man dricker whisky är i vardande. Alltså att whisky har en naturlig plats i matsammanhang och där ligger Starward i framkant med sin nära koppling till vinbranschen.
– Folk är vidsynta och villiga att ifrågasätta hur whisky dricks. Att bara dricka whiskyn rent efter middagen är så förutsägbart. Man kan ju blanda den med annat och göra fantastiska drinkar som intas före maten också. Det här håller på att lyfta här i Australien samt i USA och UK men har inte riktigt tagit fart i övriga Europa.
I Sverige finns sju sorter att beställa på Systembolaget. Huvudprodukterna är Left-Field, Nova och Fortis. Alla tre med baslagring på rödvinsfat.