Danska Stauning har väckt uppmärksamhet i whiskyvärlden med såväl sin whisky som sina tillverkningsmetoder. “Vi tråkar inte ut vår whisky med lång lagring på fat för att uppnå en viss ålder. Whisky som inte har något att dölja vågar visa sig naken för världen,” säger Alex Munch, en av de nio vännerna som grundade Stauning Whisky. Nu finns prisbelönta Stauning Rye på Systembolaget.
Nya släpp Stauning Whisky har sedan lanseringen 2005 blivit ett av de snabbast växande whiskyvarumärkena i Europa och har fått flera utmärkelser för sin innovativa whisky.
Stauning grundades av nio vänner med passion för whisky och noll kunskap om whiskyproduktion – men med ett tydligt mål: att göra whisky i världsklass med dansk karaktär.
För att lyckas tittade vännerna +200 år bakåt i tiden, innan industrialiseringen tog över och effektivitet blev dagens modeord. Det finns såklart enklare sätt att göra whisky, men inget bättre, framhåller vd Alex Munch:
– Vi är bara intresserade av modernisering om det ger vår whisky en bättre karaktär, annars håller vi fast vid den gamla traditionen. Vi eldar under våra kopparpannor, vi golvmältar lokal säd och använder torv från Jylland. Vi producerar småskaligt. Det vi däremot inte gör är att lagra ihjäl vår whisky, vi vill att fatkaraktären ska addera men inte ta över alla subtila smaker i vår new make. Det är lite som med het sås, rätt mängd förhöjer smaken men blir det för mycket brinner det mest i munnen.
Staunings whisky är designad för att tilltala nyfikna whiskyälskare på jakt efter nya smakupplevelser, och Rye-varianten är inget undantag.
Den är av klassiskt amerikansk snitt med 51% råg men istället för majs består resterna halva av korn. Fast tillverkad med Staunings danska approach. Säden är från bönderna i trakten och golvmältas, vilket ingen annan i rågwhiskybranschen gör.
Stauning Rye har enligt destilleriet en doft av nybakat rågbröd och smakar mild röd frukt och mogna körsbär som balanseras av vanilj och citrusskal med ett pepprigt avslut.
Whiskyn må vara designat för att dricka ren, men Stauning Rye kan med fördel serveras i cocktails. Testa en klassisk Manhattan eller Whisky Sour med den danska whiskyn.
• Stauning Rye Whisky 48% | SB-nr 416, 599 kr
LÄS MER: Den nya europeiska rye-whiskyn
LÄS MER: Stauning är Danmarks största destilleri
Stauning Rye Manhattan
- 5 cl Stauning Rye
- 2,5 cl söt vermouth
- 2 stänk angostura bitters
Blanda alla ingredienser i ett glas med is, rör om i 20 sekunder. Sila upp i en coupe (eller annat valfritt glas) och avsluta med ett maraschinokörsbär.
Stauning Rye Whisky Sour
- 5 cl Stauning Rye
- 2 cl citronjuice
- 1 cl sockerlag
- 1 cl äggvita
Skaka whisky, citronjuice, sockerlag och äggvita kraftigt i en shaker i 15 sekunder. Tillsätt is och skaka ytterligare 15 sekunder. Sila upp i ett glas.