fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 23 januari 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews

60%-ig stjärnrom från Belize och Trinidad!

av Henrik Aflodal
3 april 2019


 Reviews    Franska Compagnie des Indes (CDI) är entusiasterna som förvandlat sitt romintresse till business. Man reser runt i Karibien och köper fat som sedan tas hem till Jurabergen (nära Schweiz). En hommage till de västindiska sjöfararna. Grundaren Florent Beuchet vill komma åt ursprungssmakerna och är kritisk till den moderna stordriften som suddat ut smakskillnaderna. Fransman som han är betonas romens terroir, alltså att sockerrören utvecklar olika aromer beroende på jordmån och klimat. En vindogm som kanske skjuter över målet i rombranschen men erbjuder en bra story. Viktigare är att CDI undviker att söta upp sin rom med glycerin som är vanligt i billigare märken. Resorna går bortom Karibien, i det här fallet till Fiji-öarna och South Pacific Distillery grundat 1980, där sockerrören växer i vulkanisk jordmån.

8-åringen håller 44% och har legat bourbonfat. Den har den där skumma doften av avgaser som inte är ovanlig i långlagrad rom uppblandat med luftmadrass och radiator, under en hel massa demararsocker. Rätt vass i stilen alltså. Munnen kickar igång med samma avgasarom samt kaffesyrup men blir snabbt sockrigt demarara-ren, följt av nersutten läderfåtölj och aromatisk tobak. Utgången är lång över tobaksblad och syrup, ren och straightforward. Tål inte vatten, mer luftmadrass i doften och läskig kaffesyrup. Starten i munnen är bäst, sedan tar sötman över och jämnar ut. I sötaste laget?

Istället kastar jag mig över ett singelfat utvalt av Monseigneur Beuchet på Trinidad. Romen har tillverkats av Trinidad Distillers Ltd grundat 1949. I det stora destilleriet tillverkas den globala romen Angostura. Det handlar om en 12-åring från 2006 lagd på ett bourbonfat. Här finns en fräsch friskhet, fruktig syra som påminner och sherry, i doften uppblandat med svartnat bananskal. I munnen rom-avgaser och sherryliknande smak som utvecklas med nektar och flämtande ektoner. Eftesmaken är minst sagt märkvärdig eftersom romen imiterar oloroso-sherry a la körsbär och svarta vinbär. Synnerligen remarkabelt. Vatten lugnar nosen som landar i mandelsyrup med rbänd ton. Smaken växer till med sitt starkvinstema, krydda och fenoler krumbuktar, fruktsyrup serverar aprikosnektar. Lång svassande ”oloroso”-finish med wobllande värme. Herregud så gott och överraskande. Syran får romen att leva ut och ruska om en!

Från Franrike till danska Rum 1423. För tio årsedan startade några whiskyentuisiaster en importfirma för rom. Detta 12-åriga singelfat har man hittat i Belize på den centralamerikanska ostkusten. Spriten har kokats av Travellers Distillery i Belmopan. Såklart tagen ur ett bourbonfat nedlagt 2006. Vid 66,1% sockrig spritodör av karlssons klister som döljer syrlig citrus. Citrusen drar igång med starkvinsinfluenser i munnen, det smakar plommon-i-madeira-konfekt. Exiten är långvarig och påminner om portvin allt landar i syrlig citruskräm. Vatten utvecklar gommen som halvvägs blir torrare med fragrant cederträ, därpå sandelträ och fylliga starkvinstoner. Nu blir portvinet i eftersmaken tjockare med viss sherry-syra varpå fenoler friskar upp i förlängningen. Skum men charmig nos och läckert smakäventyr i munnen. En höjdare som rekommenderas!

South Pacific Rum Fidji 8 år 44%

 87p   Doft 22, Smak 22, Exit 21, Balans 22  Utgiven av Compagnie des Indes, gjord på melass av South Pacific Distillery som fått jäsa i 72 timmar. Mix av sprit från pot still och kolonn-pannor som lagrats på bourbonfat nr FSPS2. Hela fatet om 437 flaskor till Sverige. SB-nr 40386, 619 kr

Trinidad 2006 12 år T.D.L High Proof 60%

 92p   Doft 23, Smak 23, Exit 23, Balans 23  Utgiven av Compagnie des Indes, gjord på melass av Trinidad Distillers Ltd. Kolonndestillerad i dec 2006, lagrad på bourbonfat nr TTD55, buteljerad i feb 2019. 311 flaskor varav 288 till Sverige (5 april). SB-nr 40387, 923 kr

Belize 2006 12 år Single Cask 66,1%

 92p   Doft 23, Smak 24, Exit 22, Balans 23  Utgiven av danska Rum 1423 i serien Single Barrel Selection. Trippeldestillerad i kolonnpanna på melass av Travellers Distillery i mars 2006. Lagrad på ett bourbonfat, buteljerad i mars 2019. 251 flaskor varav 237 till Sverige (5 april). SB-nr 40515, 1037 kr

Senaste nytt

Alt-whisky-TEST: Hur god är en alkoholfri Whisky Sour?

Blindtestet
fre 5:56

Ny salmiak-likör från Koskenkorva

Nya släpp
tor 5:27

Vad är vitsen med en vit månad?

Nyheter
ons 12:00

USA inför 25% tulltariff på cognac och brandy

Nyheter
ons 5:05

BrewDogs VD listar 10 bästa besluten

Features
tis 5:16

Irländska Bushmills gör comeback med maltwhiskey tappad direkt från fat

Nya släpp
mån 5:53

Kentuckys första bourbondestilleri startat av afroamerikaner

Nyheter
fre 13:08

Alkoholfria cocktails för din vita månad!

Barliv
fre 5:58

BrewDogs VD listar 10 största misstagen

Features
tor 5:33

Spritakademiens guldnubbe går till…

Nyheter
ons 10:30

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.