Aperol Spritz heter drinken som tog Sverige med storm förra sommaren. Nu har Stockholms Bränneri tänkt sig att den italienska kändisen ska bort från huvudstadens krogar. Skumpa + Röd är det som gäller!
19:e maj lanserar Stockholms Bränneri sin första aperitif, Stockholms Aperitif – Röd. Inspirerad av den svenska skogen med en bas av svensk cider som spritas upp och infuseras med rönnbär, lingon och apelsin tillsammans med örter, kryddor och rötter. En intensiv och djup bitterhet balanseras med en rund sötma och fruktighet vilket gör den perfekt till sommarens spritz. Produkten är som alla Stockholms Bränneris produkter hantverksmässigt producerad i destilleriet på Södermalm i Stockholm.
– En återfunnen, bortglömd flaska infuserad med rönnbär gav en smakexplosion som födde idén om en svensk aperitif inspirerad av den svenska skogen. Vi testade att blanda med mousserande vin och insåg att detta skulle kunna utvecklas till en fantastisk spritz, säger Carl Wikner.
– Namnet Röd kommer från den intensivt röda färg som vår aperitif får från rönnbär och lingon under infusionen. Det var även ledordet under experimenterandet vid produktframtagandet. Det kan även vara så att detta är en början på en serie av fler produkter…
Aperitifen kan avnjutas som den är över is eller varför inte som en somrig spritz ihop med antingen mousserande vin eller tonic, garnerad med en tunn skiva grapefrukt.
STOCKHOLMS RÖD Spritz
- 5 cl Stockholms Aperitif – Röd
- 10 cl torrt mousserande vin
- tunn skiva grapefrukt
Fyll ett glas med is och stoppa i en tunn skiva grapefrukt. Slå på Röd och torrt bubbelvin.
STOCKHOLMS RÖD Tonic Spritz
- 5 cl Stockholms Aperitif – Röd
- 10 cl neutralt tonic-vatten
- tunn skiva grapefrukt
Fyll ett glas med is och stoppa i en tunn skiva grapefrukt. Slå på Röd och neutralt tonicvatten.
STOCKHOLMS RÖD on the Rocks
- 5 cl Stockholms Aperitif – Röd
- klar is
Rör Röd med is, servera sedan i ett välkylt glas eller häll över en stor klar isklump.