Blindtestet Kryddat brännvin är den klassiska nordiska spritdrycken. Intimt sammankopplad med smörgåsbordet här i Sverige. Nubben eller snapsen som det heter i folkmun åker fram när det dukas upp mat till högtider.
O.P Anderson är den svenska nubbe-stilens härförare. I en svensk snaps är kummin ryggraden ihop med anis och fänkål. Det är så det kryddade brännvinet på brännvinsbordet ska smaka. Punkt.
Vår matkultur har format kryddningen på spriten. Det passar förödande bra ihop, tycker folket på Kagges Sillkafé i Stockholm = auktoriteter på den svenska brännvinstraditionen:
– En bra snaps ska ha lätt fatkaraktär, menar Douglas ”Dogge” Tjärnhammar-Alm. Kummin-karaktär är ett måste, Jag vill ha dill och toner av fänkål/anis. men viktigast är att destillatet är bra att basspriten filtrerats sjukt grundligt så nubben smakar rent!
Dogges kollega Kalle Lindborg fördrar tuffare snapsar:
– Jag vill ha stökigare brännvin med rivig alkoholkänsla. Det ska vara mycket kummin och gärna lite dill och även fat. men balansen mellan storheterna är det viktiga, utförandet ska sitta där.
”Finare” brännvin kallas för akvavit eller aquavit, som betyder ”livets vatten” på latin. Akvavit är den gemensamma beteckningen för kvalitetsbrännvin här i Norden.
EU har skyddat typen och anger att antingen kummin (Sverige) eller dill (Danmark) ska ingå i kryddningen. Och styrkan måste vara minst 37,5%. Traditionen utgör underlag för lagstiftarna. Brännvinstyperna i majoritet utgör mall bestämningen.
Alla nya varianter får nöja sig med brännvin som beteckning. Bland nymodigheterna är citrus-typen mest utbredd. Puritanerna betraktar utsvävningarna som avarter som inte har något med vår inarbetade dryckeskultur att göra.
I Norge adderar man även fatlagring till definitionen av akvavit, gärna på sherryfat. Linjeakvavit utgår från sjöfartsnationen Norge där man låter brännvinsfat passera ekvatorn som barlast i fartyg.
I vårt blindtest av 50 snapsar är det just en norsk akvavit som får högst poäng och betyget ”Världsklass”. Klassikern Lysholm Linie Aquavit med kummin, fänkål och dill i sin makeup sammanfattar den nordiska brännvinstraditionen ypperligt bra.
Dessutom lagrad på sherryfat i 16 månader. En snaps som kräver fet mat, utsökt till fransk löksill eller räkmacka.
Svenskarnas ikon O.P. Anderson är också med i absoluta toppen. Men inte med det traditionella receptet som hamnar en bit ner. Det är istället vänliga Petronella på låga 30% där man förutom grundkryddorna adderat äppelmust som får till en fullträff.
Ett mångsidigt brännvin som man smuttar på till äppelkakan eller blandar i tonicen som fördrink. På smörgåsbordet går den till kryddsillar av olika slag.
På pallen hamnar också Libbsticka Rågbrännvin som uteslutande innehåller den kryddstarka örten. Intressant är att kryddväxten ju har lakritstoner i sig och alltså anknyter till bastraditionen i viss mån. Panelen tjusas av ”skaparkraften” i nubben som påvisar en överraskande komplexitet för att vara en snaps.
Går bra ihop med råbiff (där man såklart blandar brännvin i smeten). På sillbordet går den till brännvinssill med kummin, löksill eller tomatsill. Brännvinet är helt fantastiskt till gulasch på surkål. Och för Örjan Westerlund är den numera oumbärlig som ”pannben” i en Bloody Mary!
I det omfattande testet kommer panelen hela tiden tillbaka till mittfåran. Brännvinstypen som är bäst utgår från kummin med tydliga lakritstoner i form av fänkål och anis. Det är så kryddat brännvin ska smaka.
Höga poäng får Saltö och Vinga som ansluter till ovan smakdefinition och tar ut svängarna lagom mycket = alltså har karaktär. Men också norska nubbar imponerar, som Løitens Export där kummin färgas av sherryfat och citrus, samt Throndhjemsaquavit med kummin, anis och sherryfat.
De svenska storsäljarna presterar bra men utmärker sig inte. Vilket kanske är som det ska vara. Som måltidsdryck slinker nubbarna ner lättare om kryddreglagen dras ner en smula.
Gammal Norrlands, Herrgårds och O.P. original gör ingen besviken men överraskar sannerligen inte heller. En ren besvikelse dock är Skåne Akvavit som kom 1931 och baseras på samma recept som O.P. men med lägre kryddgenomslag, den gör en blek figur.
Största överraskningen är danskarnas akvavit-ikon Aalborg som låter den syrliga dillen ta överhanden över de vanliga brännvinskryddorna. Mer en drinkbas än måltidspartner. För den som gillar den danska dill-stilen finns ju annat gott att upptäcka. Men då från svenska brännerier.
Faktiskt är det gin-gänget på Stockholms Bränneri som toppar dill/kummin-kategorin med sin ”botanical-snaps”. Balansen mellan dill och kummin sitter perfekt och enbärstonen ger extra skjuts till blandningen.
Andra fantastiska dill-nubbar är Grinda samt göteborgska Brygga som backas upp av kummin/anis/fänkål. Eller norska Gammel Opland som adderar citrus till kummin/dill-basen och fatlagring i över 2 år! Faten ger djup och extra sötma åt brännvinet.
Aalborgs danska Dild kommer in först därefter. Men å andra sidan, en äkta dansk kräver nog 100% dill-karaktär vilket denna version levererar. Vi svenskar vill dock blanda ut dillsötman med kummin och anis/fänkål.
Brännvinets hardcore är bäsken. Malörtssnaps som man antingen gillar eller ratar. Bäsken är bra för matsmältningen och var förr ett nödvändigt ont vid långa sittningar runt smörgåsbordet med all denna feta mat. Denna udda kategori hänger kvar och tilltalar framförallt brännvinsnördarna.
Här borde ju testet har varit över. Men svenska folket älskar de nya varianterna. Så panelen fick vackert ta sig an allehanda spännande ört- och citruskombinationer som en tidig 1900-talsmänniska skulle ha skrattat åt.
Att det är trendigt med mycket citrus och ’botanicals’ i dagens snapsar är Dogge Tjärnhammar-Alm kritisk mot:
– Varför måste vi få in citrus i nubbetraditionen? Vi ska göra det vi är bra på här uppe i Norden, och det är kummin-stilen!
Citrus är alltså den nya generationens mantra. Och till och med de örtbaserade blandningarna dukar under för citrustrycket. Utö och Örtagårdsbrännvin stånkar av citrus, även om den senare har en del örtiga inslag också.
I Marstrand tar lakritsen över med örtiga övertoner. Brännö ökar på örtdimensionen. En fin kvartett som kliver utanför kummin-traditionen på ett bra och kontrollerat sätt.
Citrusbrännvin är novisernas nubbe. Alltså de som har svårt för traditionell snaps. Bokhållaren har stor karaktär och passar den som varit med ett tag. Bättre att gå på Pontus Fritiofs krögarsnaps eller Rånäs och krögare Malin Söderström som båda är härligt inställsamma.
Läcker är förstås Käringön som smakar svartvinbär på ett rätt sofistikerat sätt. Egentligen en produkt som mer liknar ett fruktbrännvin från kontinenten.
Mest udda är gin & tonic-snapsen från tonic-huset Swedish Tonic. En snaps som är sötaktig och verkligen smakar koncentrerad G&T med sina potenta 38%. Tänk dig denna sprit skakad med is, det är G&T för den som tröttnat på blasket och bubblorna!
– Detta är den senaste trenden som jag tror vi får se mer av framöver, säger Kalle Lindborg. Gininfluerade snapsar med allehanda ’botanicals’ från alla nya gin-destillerier.
Använd största testet av kryddat brännvin som en lathund inför dina högtider. Testa sedan vitt och brett. Till mat och i drinkar. Brännvin är en underskattad och synnerligen bred dryckeskategori som förtjänar väldigt mycket mer tid och intresse från oss nordbor.
Du dricker din akvavit året runt till mycken annan mat än det som står på smörgåsbordet. Kort sagt är just kryddat brännvin världens bästa spritdryck till mat överhuvudtaget (i konkurrens med kinesiska baijiu). Skål för brännvinsbordet!
Försäljning av kryddat brännvin på Systembolaget (2020)
Namn | Typ | Liter 2020 | Poäng |
O.P. Anderson Aquavit 40% | Akvavit | 215825 | 2,5 av 5 |
Skåne Akvavit 38% | Akvavit | 123978 | 1,5 av 5 |
Aalborg Jubilæums Akvavit 40% | Akvavit | 116974 | 2 av 5 |
Hallands Fläder Brännvin 38% | Kryddat | 95052 | 2 av 5 |
Lysholm Linie Aquavit 41,5% | Akvavit | 38772 | 4,25 av 5 |
Bäska Droppar 40% | Kryddat | 28969 | 3,75 av 5 |
Gammal Norrlands Akvavit 40% | Akvavit | 22646 | 2,75 av 5 |
Utö Snaps 38% | Kryddat | 19235 | 3 av 5 |
Östgöta Sädesbrännvin 40% | Kryddat | 17397 | 2 av 5 |
Løitens Export Aquavit 40% | Akvavit | 11357 | 3,75 av 5 |
Gammel Opland Aquavit 41.5% | Akvavit | 9939 | 3,25 av 5 |
Herrgårds Aquavit 40% | Akvavit | 7959 | 2,75 av 5 |
Läckö Slotts Aquavit 38% | Akvavit | 7959 | 2 av 5 |
Örtagårdsbrännvin 36% | Kryddat | 7959 | 3 av 5 |
Rånäs Brännvin 38% | Kryddat | 7959 | 3 av 5 |
Saltö Akvavit 38% | Akvavit | 7816 | 3,75 av 5 |
O.P. Anderson Petronella 30% | Kryddat | 5373 | 4 av 5 |
Så här testar vi
ALLT BRÄNNVIN HAR testats blint av panelen vid rumstemperatur. Testandet skedde vid två tillfällen i Stockholm. På Kagges Sillkafé och samt på Öl- & Vinmagasinet.
De 50 snapsarna har grupperats i fem kategorier. Tre traditionella som utgår från huvudspåret med kummin och anis/fänkål plus den danska varianten med dill samt hardcore-hörnan med bäsk. Och två modernare där citrus dominerar flankerat av mer örtbaserade kryddblandningar.
Panelen har värderat brännvinet solo på egen hand men också rekommenderat användningsområden som till olika maträtter eller i cocktails. Poängskalan är 1 till 5, från dåligt till världsklass.
Panelen är synnerligen meriterad i brännvinsammanhang: Nisse Molinder (52 år), krögare och ägare av Melanders Fisk; Örjan Westerlund (50 år), spritboksförfattare med brännvinsbokutgivning i ryggen; Dogge Tjärnhammar-Alm (32 år) och Kalle Lindborg (31 år), ägare av Kagges Sillkafé; Henrik Aflodal (53 år), chefredaktör för The Spirits News.
Nisse Molinder som är involverad i framtagandet av Krögarsnaps har ej testat de fem krögarsnapsarna. Henrik Aflodal som utvecklat smakerna i Libbsticka Rågbrännvin och Älgräsbrännvin har inte testat dessa produkter.
Traditionellt kummin- & anisbrännvin
4,25/5p Lysholm Linie Aquavit 41,5%
Världsklass Testvinnaren får idel beröm av panelen. ”Den har ju allt – citrus, anis, kummin,” utbrister Nisse. ”Ren kummin i en lagom söt smak, citrusen smyger sig in mot slutet, fenomenalt!” instämmer Örjan. Enligt Henrik skolboksexempel på kummintraditionen: ”Grillad fisk i starten men sedan breder kummin ut sig med syrliga undertoner, mot slutet mentolvibb åt lakrits-hållet.”
PASSAR TILL: Räkmacka eller fransk löksill. Krävs fet mat!
Lysholm Linie produceras av Arcus. Finns även i boxen Norsk Aquavit. Kryddning: kummin, dill, pomerans, fänkål; lagrad 16 mån sherryfat. SB-nr 59, 279 kr
4/5p O.P. Anderson Petronella 30%
Suverän Doftar rakvatten, aquavera. Smakar sött, en mix av frukt och akvavit-kryddor. ”Välgjord, äpple och kummin, måste vara Petronella!” säger Örjan och träffar mitt i prick. Hög sötma, tycker Dogge: ”Mycket honung, fänkål, kummin.” Henrik får ljummen svagdricka i munnen: ”Men kummin kryper fram så småningom och lyfter brännvinet ur det söta.”
PASSAR TILL: Äppelkaka eller som fördrink med neutral tonic. Även till norsk christiansø-sill med rågbröd. Det ska vara kryddsill i alla fall.
O.P. Petronella produceras av Altia. Kryddning: kummin, äppelmust, anis, fänkål. SB-nr 101, 139 kr (35 cl)
4/5p Libbsticka Rågbrännvin 38,8%
Suverän Äntligen en snaps som går utanför ramarna, fast på rätt sätt, tycker panelen. ”Örtig selleri!” ropar Örjan glädjestrålande. ”Smaken är sötare åt curry-hållet med kryddig chili-avslutning.” Nisse gillar mångfalden av örter i smaken: ”Jag tänker på timjan, körvel, verbena – komplex smak.”
PASSAR TILL: Råbiff med brännvin i smeten. Brännvinssill med kummin, fransk löksill eller tomatsill. Rökta charkuterier och varmkorv! Rena drömmen i en Bloody Mary!
Libbsticka är producerad av Ruus af Selknä. Gjord på rågbrännvin från Gripsholms Destilleri. Kryddning: libbsticka. SB-nr 82949, 370 kr (50 cl)
3,75/5p Saltö Akvavit 38%
Suverän Kummin/fänkål-snaps i balans! Urtypen för en akvavit, menar Henrik: ”Rik spännande smak med friska ek-fläktar i starten och mjuk kumminton i avslutet!” Nisse nickar instämmande: ”Friskt kummin-tema!”
PASSAR TILL: All sorts sill. Även till kräftor = spännande kombo!
Saltö produceras av Saturnus, finns i boxen Skärgårdssnapsar. Kryddning: kummin, fänkål, pors. SB-nr 80, 149 kr (35 cl)
3,75/5p Løitens Export Aquavit 40%
Suverän Nisse gillar aggressiviteten: ”Fin styrka, både kummin och citrus kommer fram, bra balans.” Henrik får en örtig rik smak med fyllig kropp: ”Eteriskt fet smak av bulle i refrängen, värme drar på rejält.” Dogge är inte helt nöjd: ”Känns oren faktiskt, starkspritaktig med fänkålstick.”
PASSAR TILL: Råbiff.
Løitens Export produceras av Arcus, finns även i boxen Norsk Aquavit. Kryddning: kummin, citrus, sherry; lagrad 3-6 mån sherryfat. SB-nr 60, 199 kr (50 cl)
3,75/5p Lysholm Throndhjemsaquavit 41,5%
Suverän Stor fatkaraktär med sträva kummintoner. ”Jag får tjärpastill i munnen, smaken bli nästan rökig,” säger Dogge. ”Precis vad jag gillar, pangig med söta fatkryddor,” hyllar Kalle. Henrik tycker att snapsen är i sötaste laget men levererar tryck i en tät smak med bra driv: ”Fyllig smak av anis och kummin med halvtorr varm finish!”
PASSAR TILL: All sorts sill eller koldolmar.
Throndhjem produceras av Arcus, finns i boxen Norsk Aquavit. Kryddning: fatlagring, sherry, kummin, anis. SB-nr 23, 240 kr (10×5 cl)
3,75/5p Vinga Akvavit 38%
Suverän Friskt brännvin med lätt kryddig fänkålsmak. Nisse känner sig upprymd och exalterad: ”Distinkta brännvinskryddor, en riktig snaps med spritigt tryck!” Henrik får en sötaktig inbjudande doft med kryddig mun.
PASSAR TILL: Flatrökt ålmacka med kall bärs!
Vinga produceras av Saturnus, finns i boxen Skärgårdssnapsar. Kryddning: fänkål, anis. SB-nr 268, 249 kr (10×5 cl)
3,5/5p O.P. Anderson Björk 37,5%
Mycket bra Sötaktig fyllig kummin-smak. Väldigt bra, utbrister Nisse: ”Kummin, anis, citronskal!” Henrik är också imponerad av en god pajskal-smak med sötanis-refräng: ”O så elegant!”
PASSAR TILL: Rökt fisk.
O.P. Björk produceras av Altia. Kryddning: kummin, anis, fänkål, björknoppar, björksav, citronskal, enbär. SB-nr 82830, 229 kr (50 cl)
3,5/5p Gammel Reserve Aquavit 41,5%
Mycket bra Fatig och stor i uttrycket. Kalle lyser som en sol: ”Så härligt pangig, faten bombar på, det blir jättegott!” Dogge nickar och gillar den också även om snapsen är i torraste laget: ”Massor av fatkaraktär, nästan för mycket tanniner, men det är bra.” Henrik tycker smaken är jämnt ekig med kummin i söt frisk stil.
PASSAR TILL: Pepparrotsill, kålrotsill, söt karamelliserad löksill.
Gammel Reserve produceras av Arcus, finns i boxen Norsk Aquavit. Kryddning: fatlagring, sherry, kummin, anis. SB-nr 23, 240 kr (10×5 cl)
3,5/5p Snälleröds Brännmästarens Akvavit 40%
Mycket bra Bra balans i kryddningen, tycker panelen samfällt. Dogge konstaterar att kryddorna sitter där de ska: ”Fänkål, kummin, anis, dillfrö.” Bra spritton, fyller Örjan på: ”Med smak av äpple, anis, fänkål.” Kalle tycker att detta brännvin har allt: ”Nubbe-nubbe där alla bitar sitter där de ska!”
PASSAR TILL: Fet mat som sillkaféets egen kaggesill (mix av matjes- och glasmästarsill), alternativt curry-sill.
Brännmästaren produceras av Arcus, finns i boxen Snälleröds Ekologiska Snapsar. Kryddning: kummin, fänkål, anis, sherry. SB-nr 184, 130 kr (5×5 cl)
3,25/5p Snälleröds Mäskdrängens Akvavit 40%
Mycket bra Denna akvavit delar panelen. Örjan tycker att den är profillös och alldeles för ren i smakerna. Dogge tycker den är klassiskt god, fänkålig och kummin-tydlig. Henrik får en rund nyansrik smak, sent kommer lagom mycket fänkål fram: ”Såå elegant, dessutom värmande stor!”
PASSAR TILL: Kräftor eller gäddqueneller med hummersås.
Mäskdrängen produceras av Arcus, finns i boxen Snälleröds Ekologiska Snapsar. Kryddning: kummin. SB-nr 184, 130 kr (5×5 cl)
3/5p Løitens Linie Aquavit 41,5%
Bra Ännu en fatglad akvavit, utbrister Kalle: ”Har rätt tyngd och bra balans, mycket god.” Örjan får kummin och dill i näsan och mer kummin i munnen: ”Godkänd.” Oljig arom med lite limezest, enligt Henrik, och kummin-klassisk mun med koriander-sötma: ”Lite för sötkvalmig i avslutet där dill och sötlakrits tar över för mycket.”
PASSAR TILL: Alla inläggningar på smörgåsbordet som kryddsöta sillar.
Løitens Linie produceras av Arcus, finns i boxen Norsk Aquavit. Kryddning: vanilj, citrus, kummin, karamell, fatlagring. SB-nr 23, 240 kr (10×5 cl)
3/5p Krögarsnaps Håkan Thörnström 37,5%
Bra Citrusinfluerad och lite annorlunda snaps. Limoncello-aktig med apelsinig mandarin-touch, framhåller Dogge: ”Modern nubbe som gör det bra!” Varligen udda, instämmer Örjan som får vinösa toner av fruktkola och godis i eftersmaken: ”Inte vad man förväntar sig av kategorin.” Henrik får en intressant doft av champinjonkräm samt en synnerligen sötstinn smak: ”Limoncello med mycken bitterhet och lätta tonic-stråk – perfekt!” Kalle som inte är en fan av citrus-stilen tycker att snapsen är för citrus-zestig: ”Men detta är ju vad folk tycker om numera…”
PASSAR TILL: Ankleverterrin eller som bas i en cocktail.
Håkan Thörnström produceras av Arcus, finns i boxen Krögarsnaps. Kryddning: äpple, lakrits, anis. SB-nr 86603, 249 kr (10×5 cl)
2,75/5p Løiten Tur Aquavit 40%
Bra Whiskyliknande med alla fattoner, tycker panelen. Kalle tycker att nubben har tjock konsistens: ”För mycket ek helt enkelt.” Dogge håller med om den myckna fatkaraktären: ”Mer som en whisky, för spritspretig liksom.” Henrik håller med om att brännvinet är smakrikt med lite störiga mocca-tendenser: ”Massor av kanel och fattoner, kummin och lakrits överskuggar, vilket är bra.”
PASSAR TILL: Långkok i gryta eller charkuterier.
Løiten Tur produceras av Arcus, finns i boxen Norsk Aquavit. Kryddning: kummin, lakrits, fatlagring. SB-nr 23, 240 kr (10×5 cl)
2,75/5p Gammal Norrlands Akvavit 40%
Bra Kummin-brännvin med lite fatiga och örtiga toner. ”Rund kakig kummin-sötma med lite fänkål och lakritspustar i eftersmaken,” konstaterar Henrik. ”Den är tillochmed lite rökig”, tillägger Nisse.
PASSAR TILL: Charkuterier.
Gammal Norrlands produceras av Altia, finns även i boxen Svenska Nubbar. Kryddning: kummin, anis, fänkål, sherryfat. SB-nr 262, 229 kr (50 cl)
2,75/5p Herrgårds Aquavit 40%
Bra Kultiverad snaps som lånar influenser från maltwhisky och lagrad rom! ”Jag får en förunderlig rom-sötma som är lätt kryddig. Charmerande feeling av lagrad sprit.” Nisse instämmer att brännvinet känns väl-ekat men är inte lika nöjd: ”Fadd kummin-smak, ingen riktning liksom.”
PASSAR TILL: Långkok i gryta eller charkuterier.
Herrgårds produceras av Altia, finns även i boxen Svenska Nubbar. Kryddning: kummin, fänkål, korianderfrö, maltwhisky. SB-nr 26, 229 kr (50 cl)
2,5/5p O.P. Anderson Aquavit 40%
Bra Balanserad kummin- och dill-akvavit. Kontrollerad och lite reserverad, menar panelen. ”Klen doft med lite kummin, torr dill-flämtande eftersmak,” tycker Örjan. ”Rätt frisk med dillfrö,” noterar Nisse. ”Kummin men inte mycket mer, med snäll sötad eftersmak,” avgör Henrik.
PASSAR TILL: Gravlax, sushi, skaldjur.
O.P. produceras av Altia, finns även i boxen Svenska Nubbar. Kryddning: kummin, anis, fänkål. SB-nr 42, 284 kr
2,25/5p Bergens Aquavit 41,5%
Okej Lätt eterisk smak som är lagom söt, tycker Henrik: ”Snapsen har en bittermandel-asketisk eftersmak, rätt intressant ändå.” Kalle nickar gillande åt en smakrik snaps där det händer saker: ”Pangig sak, det smakar ju nubbe!” Dogge skakar på huvudet. Brännvinet är i obalans: ”Sitter kvar för länge, jobbig.”
Bergen produceras av Arcus, finns i boxen Norsk Aquavit. Kryddning: kummin, anis. SB-nr 23, 240 kr (10×5 cl)
2/5p Östgöta Sädesbrännvin 40%
Okej Tar inte mycket plats. Kalle får en blommigt besk snaps. ”Blommig sädig i stilen med citrusblänk,” fyller Dogge i.
Östgöta Sädes produceras av Altia, finns även i boxen Svenska Nubbar. Kryddning: kornmalt, russin, honung. SB-nr 16, 229 kr (50 cl)
2/5p Siemers Taffel Aquavit 41,5%
Okej Kummin- och lakrits-dominant nubbe. ”Mycket anis, som att dricka ouzo!” utbrister Dogge glatt. Henrik skrattar åt den pregnanta ouzo-stilen: ”Väldigt speciell fast lågmäld lakritston.”
PASSAR TILL: Grekiska oliver eller rödbetsdessert med citron.
Siemers Taffel produceras av Arcus, finns i boxen Norsk Aquavit. Kryddning: kummin, citrus. SB-nr 23, 240 kr (10×5 cl)
2/5p Aalborg Jubilæums Akvavit 40%
Okej Klassikern lämnar panelen konfunderad. Örjan får en lätt syrlig doft vilket är udda: ”Svag smak av kummin och citronskal, inget driv.” Henrik får koriander och dill i näsan som är stickig. ”Diffusa spretiga smaker, sockriga undertoner, lite väl varm i avslutet?” Nisse noterar kummin och citrus.
PASSAR i en sour-drink! Eller på julbordet.
Aalborg Jubilæums importeras av Arcus. Kryddning: koriander, dill, fänkål. SB-nr 178, 255 kr
2/5p Løitens Sommer Aquavit 38%
Okej Stor kropp med tung citronmarmelad i smaken, konstaterar Henrik: ”Kummin växer tillbaka in i eftersmaken som är kryddig.” Dogge håller med: ”Blir söt med blommighet efterhand.” Örjan är lite besviken: ”Klen dammig smak, svag kummin-ton mot slutet.”
PASSAR TILL: Fänkål/dragon-sill och kräftor.
Løitens Sommer produceras av Arcus, finns i boxen Norsk Aquavit. Kryddning: citrus, kummin, fatlagring. SB-nr 23, 240 kr (10×5 cl)
1,5/5p Skåne Akvavit 40%
Okej Rätt neutral i stilen, brännvinet gömmer sig liksom. ”För balanserad och utjämnad, tunn och vänlig etanol tar plats,” klagar Henrik. Känns som en över-ekad snaps, undrar Nisse? ”För mycket djupliggande beska, för lite eftersötma. Obekväm, mer lik en whisky?”
PASSAR bättre som avec?
Skåne produceras av Altia, finns även i boxen Svenska Nubbar. Kryddning: kummin, anis, fänkål. SB-nr 84, 249 kr
Traditionellt dill- & kumminbrännvin
3,75/5p Stockholms Bränneri Akvavit 38%
Suverän Örtig smak med kummin centralt och dillinfluenser samt lagom lång eftersmak. Urbra! ropar Örjan lyckligt: ”Med gröna dill-toner och kummin åt gräslökshållet – kan ju inte bli bättre!” Henrik tänker direkt på kräftspad när dilldoften lyfter ur glaset: ”Kvistig dillig smak med kummin och fat-feeling i eftersmaken.” ”Brödig citrus-snaps, lättdrucken och god!” fortsätter Kalle. Dogge skrockar inför denna ”botanical gin-snaps!” där enbären sticker ut. Alla är överens om att detta är en nytändning för brännvinstraditionen. Alla klassiska drag finns med så man känner igen sig men gindestilleriet adderar en air av gin som inte stör. Intelligent och finkänsligt utfört.
PASSAR TILL: Gravad lax eller dillsill. Eller varför inte i en G&T?
Görs av Stockholms Bränneri. Kryddning: dill, kummin, citrus, koriander, enbär, fläder. SB-nr 80656, 300 kr (50 cl)
3,5/5p Grinda Dillakvavit 38%
Mycket bra Dillsmak med lite fänkål. ”Söt smak av krondill med torr eftersmak,” konstaterar Örjan. ”Mild dillsötma med viss persiljebeska,” fyller Henrik i.
PASSAR TILL: Ättikströmming.
Grinda produceras av Saturnus, finns även i boxen Skärgårdssnapsar. Kryddning: dill. SB-nr 86347, 147 kr (35 cl)
3,25/5p Brygga Göteborg Taffel Aquavit 37,5%
Mycket bra Sötmild fänkålston med medelfyllig kumminsmak som har citron- och dillstänk. ”Balanserade smaker, lutar åt anishållet i munnen med en oljig blommighet, bra!” ler Henrik. ”Välgjord kummin-snaps i lagom lätt stil,” fyller Kalle i.
PASSAR TILL: Räkmacka eller kallrökt lax.
Brygga produceras av Beersmith. Kryddning: kummin, dill, citronskal, sanchopeppar, stjärnanis. SB-nr 35641, 250 kr (50 cl)
3,25/5p Gammel Opland Aquavit 41,5%
Mycket bra Tydlig ekfatskaraktär med mintkola och sötlakrits i doften och kummin och lakritstoner från eken i munnen. ”Bra fatkaraktär med dilltoner a la hummer,” ropar Nisse. ”Bra klassisk brännvinskänsla, perfekt balanserad med fin värme i avslutet,” konstaterar Henrik. Örjan är mindre imponerad. Han får dill- och vaniljtoner: ”Inte riktigt min stil.”
PASSAR TILL: Dillkött eller skinka och faktiskt kräftor.
Gammel Opland produceras av Arcus, finns i boxen Norsk Aquavit. Kryddning: kummin, citrus, dill; fatlagrad 26-28 mån. SB-nr 70624, 349 kr
3,25/5p Bareksten Botanical Aquavit 40%
Mycket bra Fyllig doft av kummin och kvanne. Rätt lätt i smaken med lugn start. Örtigt tema med sötsyrlig apelsinvibb. Mjuk eftersmak där anis märks men lugnas av sherrytoner och en tydlig kummin-ton. Lagom värme bär.
Bareksten görs av OSS Craft Distillery. Kryddning: kummin, apelsin, anis, angelikarot; lagrad 12 månader på sherryfat. SB-nr 82621, 379 kr
3/5p Aalborg Dild Akvavit 38%
Bra Naturlig dillsmak med örtigt sting. ”Grön dillton, bra!” utropar Örjan. ”Vag dillsmak som blir tunn, tappar fylligheten,” menar Henrik.
PASSAR TILL: Skagenröra med mycket dill samt kräftor.
Aalborg Dild importeras av Arcus. Kryddning: dill. SB-nr 86566, 259 kr
2,25/5p Piratens Akvavit 40%
Okej Rund sherrykrämig stil med stor sötma. ”Söt smak av kummin och dillfrö,” konstaterar Örjan. ”Godissöt blaskig smak med mintig dill mot slutet,” menar Henrik.
PASSAR TILL: Smörstekt lax med dill-majonäs.
Piratens produceras av Saturnus, finns även i boxen Skärgårdssnapsar. Kryddning: kummin, dill, sherry. SB-nr 86152, 249 kr
2/5p Läckö Slottsaquavit 38%
Okej Kummin- och dill-toner i munnen. ”För klen spritig smak,” klipper Örjan av. Nisse håller med om det klena men brännvinet har en ”härlig doft av dillfrö!”
PASSAR TILL: Löjrom (drickes iskall).
Läckö produceras av Altia, finns även i boxen Svenska Nubbar. Kryddning: dillfrö, kummin, fänkål, korianderfrö, sherry. SB-nr 33, 209 kr
Traditionell bäsk
3,75/5p Bäska Droppar 40%
Suverän En klassisk bäsk enas panelen om. ”Doft av kanel och rejäl malört i munnen,” ler Örjan tacksamt. Han får medhåll av Nisse som känner igen en ”god bäsk med riktig malört!”
PASSAR som morgonsup eller till råbiff, pyttipanna samt kokta rödbetor med smör och salt.
Bäska Droppar produceras av Altia, finns även i boxen Svenska Nubbar. Kryddning: malört, pomeransknopp, kardbendikt, kanel, angelikarot. SB-nr 214, 229 kr (50 cl)
3/5p Snälleröds Herr Berntsons Besk 38%
Bra En snällare bäsk för den som har svårt för bitterheten. Mildare malörteffekt, avgör Nisse: ”Ej så spritig, bra balans.” Örjan instämmer och prisar den ”grönare malörtstonen.”
PASSAR TILL: Pannbiff.
Herr Berntson produceras av Arcus, finns i boxen Snälleröds Ekologiska Snapsar. Kryddning: malört. SB-nr 84312, 229 kr (50 cl)
Modernare örtkryddat brännvin
3/5p Utö Snaps 38%
Bra Citrus överallt. Luktar YES-fräscht. Har limoncello-ren citronsmak. ”Mycket citron med lagom sötma,” säger Nisse. ”Spritig limoncello-smak,” fortsätter Kalle. Enligt Henrik ett friskt citronbrännvin som är ”komplext och bra”.
PASSAR TILL: Skaldjur – räkor, hummer, havskräftor.
Utö produceras av Saturnus, finns även i boxen Skärgårdssnapsar. Kryddning: fläder, citron. SB-nr 19, 219 kr (50 cl)
3/5p Örtagårdsbrännvin 36%
Bra Örtig citrus-smak med tuggummi-sötma, eftersmaken är timjaneterisk. ”Balanserar den nyare citrus-stilen med det traditionella kryddörtiga,” konstaterar Henrik. ”Jag får tillochmed en sorts avgasrökig ton mitt i, spännande!” En duktig citrus/-kummin-snaps, avgör Nisse. ”Lättdrucken citrus-nubbe som är välgjord men passar inte min smak,” avslutar Kalle.
PASSAR TILL: Klara sillar samt skagenröra.
Örtagårdsbrännvin produceras av Altia, finns i boxen Svenska Nubbar. Kryddning: rosmarin, timjan och citron. SB-nr 180, 2149 kr (10×5 cl)
2,75/5p Marstrand Brännvin 32%
Bra Rik örtig arom med söta arrakstoner. Rund godissöt smak med örtig beska och torr lakrits i eftersmaken. ”Dikesväxter och anis,” säger Örjan. ”Lakrits-tema,” håller Nisse med om.
PASSAR TILL: Fänkålskryddad sill.
Marstrand produceras av Saturnus, finns i boxen Skärgårdssnapsar. Kryddning: pomerans, ängssyra, pors, örter. SB-nr 268, 249 kr (10×5 cl)
2/5p Brännö Brännvin 36%
Okej Sötaktig kontrollerad smak av citrus, johannesört plus lite sötlakrits. ”Har fattoner med rökdoft,” börjar Nisse. ”Känns genomskinlig och blaskig men värmer bra,” tycker Henrik. ”Fruktig! För söt för mig,” tillägger Kalle.
PASSAR TILL: Kallskuret, rökt kött.
Brännö produceras av Saturnus, finns i boxen Skärgårdssnapsar. Kryddning: johannesört. SB-nr 268, 249 kr (10×5 cl)
2/5p Hallands Fläder Brännvin 38%
Okej Söt i stilen! Mer gräddkola i smaken än fläder. ”Inget pang här, smakar inte mycket,” klagar Kalle. Henrik fyller på: ”Mer en godisshot, man märker knappt alkoholen.”
Hallands produceras av Altia, finns även i boxen Svenska Nubbar. Kryddning: fläderblom, enbär, kanel, kummin. SB-nr 7, 259 kr
2/5p Fjäderholmarna Flädersnaps 32%
Okej Etanolig fläder/citrus-smak. ”För lätt, får inte ut så mycket smak,” säger Kalle och får medhåll av Henrik: ”Neutral nytvättad arom, artificiell smak med gurktoner.”
Fjäderholmarna produceras av Saturnus, finns även i boxen Skärgårdssnapsar. Kryddning: fläder. SB-nr 84984, 219 kr (50 cl)
1,75/5p Spirae Älggräsbrännvin 35,9%
Okej Gräsig höig stil med mjuk honungssötma. ”Blek med sötaktig grässmak som har melon-inslag,” tycker Örjan. Enligt Nisse har brännvinet en oljig känsla: ”Annorlunda mandelsmak med körsbärsinslag.”
PASSAR TILL: Gravlax med hovmästarsås. Eller i en Mule-drink med ginger beer och lime.
Spirae görs av Ruus af Selknä på ekologiskt brännvin från Gripsholms Destilleri. Kryddning: älggräs. SB-nr 82048, 349 kr (50 cl)
1,75/5p Sandhamn Brännvin 32%
Okej Smakar örtigt av pors med citronsoda/fruktsoda och fruktkaramell. ”Örtig snaps åt det söta hållet,” menar Kalle. ”Luktar kola, faller lite utanför ramen,” säger Henrik.
Sandhamn produceras av Saturnus, finns i boxen Skärgårdssnapsar. Kryddning: pors. SB-nr 268, 249 kr (10×5 cl)
1,5/5p Swedish Tonic Gin & Tonic snaps 38%
Halvdan Panelen rycks brutalt upp ur kumminträsket av denna avantgardistiska G&T-upplevelse. Akvavit-puritanerna ruskar yrvaket på sig. ”Söt gran-dryck!” ryser Dogge. ”Som att gnaga på en granpinne, eller tugga på sötad grankåda,” skrockar Kalle. Henrik fattar ju att snapsen hör hemma i en annan spritkategori och inget har att göra på det nordiska brännvinsbordet. Trots att den söta doften har drag av fänkål och libbsticka. ”Smakar som en sötstinn G&T i koncentrerad likörform.” Redaktören skulle gladeligen ge 3,5 poäng men eftersom det handlar om snaps får den måttliga 2,5 istället: ”För G&T-fans är det här en cool upplevelse!”
PASSAR bättre i baren hos en mixolog!
Produceras av Swedish Tonic. Kryddning: enbär, fläder. SB-nr 82919, 299 kr (50 cl)
Modernare citrus- & bärbrännvin
3,25/5p Snälleröds Bokhållarens Akvavit 38%
Mycket bra Stor frisk karaktär av mentol/fänkål. Dogge uppskattar den rena spritbasen som ger fritt spelrum åt kryddorna: ”Bra balans mellan fänkål och anis.” Nisse fokuserar på citrus-tonen inbäddad i dill. Henrik får en lång mjuk smak som landar i citrus och vaniljbulle.
PASSAR TILL: Kräftor.
Bokhållaren produceras av Arcus, finns i boxen Snälleröds Ekologiska Snapsar. Kryddning: citrus, vanilj. SB-nr 86921, 219 kr (50 cl)
3,25/5p Käringön Svartvinbärsbrännvin 38%
Mycket bra Den här sticker ut med sina rena bärtoner, tycker Dogge: ”En nybörjarsnaps utan spritighet med mycket äkta svartvinssmak!” Henrik tycker fruktsmaken är rätt avancerad: ”Som att sippa på inlagda jästa vinbär.” Välbalanserad och god, håller Kalle med om: ”Ej för sötsliskig, smakar färska bär som legat i sprit.” Doft av svartvinbärsblad, fortsätter Nisse: ”Saftig smak, välgjord bärsnaps!”
PASSAR TILL: Wallenbergare med lingon/tranbär eller prickig korv-macka på tollarps/onsala-korv.
Käringön produceras av Saturnus, finns i boxen Skärgårdssnapsar. Kryddning: svarta vinbär. SB-nr 268, 249 kr (10×5 cl)
3/5p Krögarsnaps Pontus Frithiof 41%
Bra ”Bra citronkaraktär med fina citronskal,” säger Örjan glädjestrålande. Ren tuggummiarom, fyller Henrik på: ”Med gräsig sötma i munnen ihop med kardemumma-bulle. Dogge är mindre nöjd och tycker att snapsen är för citronig och lite spritig: ”Som en konstgjord limoncello.”
PASSAR TILL: Citrusdessert som ambrosiakaka eller citron/rabarberpaj med maräng.
Pontus Frithiof produceras av Arcus, finns i boxen Krögarsnaps. Kryddning: grönt te, Sichuan-peppar, citrus. SB-nr 86603, 249 kr (10×5 cl)
3/5p Rånäs Brännvin 38%
Bra Snapsen luktar citronfromage och kanel, tycker Henrik: ”Smak av citronkaka med kraftig skalbeska som är häftig. Men eftersmaken är len och citroneterisk.” Nisse instämmer, det smakar citron och limeskal. Kalle tycker att det blir för mycket citron i kemisk stil: ”Bitter obalans.”
PASSAR bättre som drinkbas!
Rånäs produceras av Altia, finns i boxen Svenska Nubbar. Kryddning: pomerans, kanel, fänkål, anis, cognac, angelikarot. SB-nr 148, 219 kr (50 cl)
3/5p Meir Aquavit No.1 40%
Bra Balanserad akvavit. Vag arom av dill med lite citrussötma. Drar igång med YES-citron och dill, strax pomeransbeska och spritigt riv. Mer anis i eftersmaken som också har lite tallkottar i sig.
Meir har tagits fram av forne Arcus-blendern Ivan Abrahamsen. Kryddning: dill, koriander, stjärnanis, paradiskorn, enbär, lime, bergamott, kvitten, cembratall-kottar. SB-nr 81256, 349 kr
3/5p Krögarsnaps Malin Söderström 35%
Bra Bra arom av citron-YES med smak av dill, fläder och humle, konstaterar Dogge tacksamt: ”En fin rundhet och klart bästa citrus-nubben!” Snapsen är örtig med doft av kamomill och en syrlig bärton, menar Henrik: ”Smaken har fin syra av kanderad frukt med eneträ mot slutet.” Örjan får ut jordgubbar och rabarber ur snapsen: ”Rätt klen.”
PASSAR TILL: Brantevikssill för att möta upp citronsötman.
Malin Söderström produceras av Arcus, finns i boxen Krögarsnaps. Kryddning: vinbär, enbär, humle. SB-nr 86603, 249 kr (10×5 cl)
2,5/5p Krögarsnaps Nils Molinder 43%
Bra Henrik gillar den rena lätta citrussmaken med nejlika och kummin. Dogge lyfter fram citrusen med lite fänkål. Örjan får en svag doft med lite pappig kummin-smak.
Nils Molinder produceras av Arcus, finns i boxen Krögarsnaps. Kryddning: citrus, kummin, ingefära. SB-nr 86603, 249 kr (10×5 cl)
2,5/5p Krögarsnaps Henrik Norström 37,5%
Bra Skumgodis anas i doften, uppger Henrik: ”Rund etanol-ren smak som är pigg med friska citrusvibbar.” Dogge hänger på citrontemat: ”Smaken är rund och söt och nästan blommig.”
PASSAR TILL: Kräftor.
Henrik Norström produceras av Arcus, finns i boxen Krögarsnaps. Kryddning: pors, verbena-citrus, citronskal. SB-nr 86603, 249 kr (10×5 cl)
1,5/5p Snälleröds Jungfruns Brännvin 38%
Halvdan Balanserad citronsmak men lite tråkig, avgör Kalle: ”Smakar inte mycket.” På tok för söt för att vara en snaps, biter Henrik av: ”Jag får mocca-toner i munnen och kola med citronmarmelad mot slutet.”