Paul John lanseras i 228 Systembolagsbutiker denna vecka. Det är den första listningen i Sverige för den hyllade indiska maltwhiskyn. Det handlar om rökversionen Bold Peated.

Nya släpp År 2007 började John Distillers tillverka singelmaltwhisky utifrån skotska principer med sikte på världsmarknaden. Man gick mycket noggrant tillväga.
För att vara så fenolstinn är whiskyn påfallande mjuk och fruktig. Det förklaras dels av Paul Johns panntyp, med uppåtlutande lynearms och en ”kokboll” i anslutning till halsen, men också av det sexradiga kornet man använder.
Sexradigt korn odlas knappast i Europa. Sådant korn har högre andel proteiner och enzymer samt mindre mängd kolhydrater och stärkelse. Detta ger en annan typ av jäsning och smakutveckling.
Det sexradiga kornet har också tjockare skal, vilket i sin tur påverkar mäskningen och ger en mer skalfri och esterrik vört. Sammantaget innebär detta att destillatet blir fruktigt och mjukt.
Paul John Bold är destilleriets rökigaste uttryck. Kornmalten har rökts med torv importerad från Skottland. Fenolhalten är 30-35 ppm. Det mjuka vattnet tas från källor och källfloder från bergen som omger Goa.
Att lagra whisky i Indien är en krävande utmaning. Det är tidvis bedövande varmt och den höga temperaturen gör att avdunstningen blir mycket hög. Omkring 8–10 % försvinner ur faten varje år.
I Goas fuktiga klimat är det till största delen alkohol som avgår. Samtidigt gör det tropiska klimatet att mognandet påskyndas och att smaker koncentreras. På Paul John brukar man säga att ett års lagring i Goa motsvarar fyra års lagring i Skottland.
Paul John Bold har hyllats för såväl rökighet som fruktighet och mjukhet och den har tilldelats ett stort antal internationella priser. Ett 30-tal betydande utmärkelser ståtar nu på huvudkontoret i Bangalore. Bland priserna märks exempelvis dubbla guld i San Francisco och bästa asiatiska whiskyn vid stora skotska bedömningar.
• Paul John Bold Peated 46% | SB-nr 439, 439 kr