fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 28 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews Blindtestet

Straight Rye rise from the Dead

Blindtest av 30 American Rye whiskeys

av Henrik Aflodal
11 november 2019


Straight rye är den amerikanska urwhiskeyn. Som föregick upptäckten av majswhiskeyn bourbon. Men traditionen har sjunkit undan och nästan glömts bort. Tills nu. De senaste åren har bourbonmakarna lagt mer energi på sin rye. Och det märks. Vi har testat Systembolagets magra men elitistiska utbud. Och kryddar med fenomenala utlandsköp. Här är guiden till American Straight Rye.

Tänk dig en amerikansk bar för 30 år sedan. Du beställer en rye whiskey, och får en Canadian Club. Varför inte en American Straight Rye? Kanadensarna kokar förstås avancerad råg-whiskey i pot stills som ska smaksätta renkokad rågsprit. Deras straight rye säljs sällan på egen hand, men vi kommer tillbaka till Canada senare. På den tiden fanns i staterna egentligen bara Jim Beams gula etikett, och då mestadels i amerikanska södern, eftersom destillerierna håller till där. Men även i udda barer på ostkusten som hade förstånd nog att vårda landsändans rika whiskeyhistoria. Men på 1980/90-talen var intresset för Straight Rye under fryspunkten. Köparna var fåtaliga, de flesta hade hunnit dö bort.

Rye är Amerikas ursprungliga whiskey-stil. När de irländska/skotska immigranterna klev iland på ostkusten hade de utsäde med sig. Kornet trivdes inte så det blev rågen man bakade bröd på. Maltwhiskyn glömdes bort och ersattes av rågwhiskey.

Medhavda kopparpannor tog hand om rågmäsken och spriten dracks som den var i början. Ekfaten kom i bruk när rye whiskeyn blev en handelsvara. Drycken fick färg och rundare smak. Rye var störst hela 1800-talet igenom, bourbon kom starkt före förbudstiden. Centrum i USA för whiskeyproduktion var Pennsylvania, Monongahela-varianten var mest efterfrågad.

Stilarna möttes under seklet genom att rågen fick sällskap av majsen men fortfarande i slutet av 1800-talet var 100% rye inte ovanligt. Ofta småskaligt kokad i gammaldags pot stills även om kolonnpannor, kallade beer stills, var i majoritet när ett nytt århundrade randades. När förbudstiden tog slut i mitten av 1930-talet var samtliga rye-fabrikörer som höll till i Pennsylvania och österut borta. En handfull bourbondestillerier var allt som återstod. Bourbon är den dryck dagens amerikaner känner till. Få, om någon, har en relation till rye.

Det är kanske därför profilen på Straight Rye har höjts de senaste åren. Om konsumenterna (i södern) är borta måste man hitta nya kundgrupper och då krävs marknadsföring, snyggare flaskor och mer målinriktad kvalitetsproduktion.

Rye-kategorin bootas om. Och det är spännande. Vi får vara med om att skriva whiskeyhistoria som konsumenter. Så ställ din bourbon åt sidan för en stund och skaffa några nya rye buddies. Vår rye-guide är en bra början. Happy hunting!

TEST: American Straight Rye whiskey

Sida 1 av 2
12Nästa

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • LÄSVÄRT — Lagavulin är öarnas kungadestilleri. Fordom snarare ett lönnbränneri som på 1990-talet upphöjdes till åldersman på Islay när 16-åringen föddes. En whisky som sticker ut ännu mer idag när rökwhisky föryngras alltmer. Smaken är old-school-rökig på ett sätt som är svårt att beskriva. Henrik Aflodal har varit på destilleriet och är legendens hemlighet på spåren. Här är hans kärleksförklaring till den kära "laggan" man aldrig kan släppa taget om.

https://spiritsnews.se/lagavulin-ar-oarnas-kungawhisky/
  • NYA SLÄPP – I dagarna lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish. Det sker i ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit. Den limiterade upplagan består av totalt 4320 numrerade flaskor.

https://spiritsnews.se/boulard-och-o-p-gor-calvados/
  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.