Straight rye är den amerikanska urwhiskeyn. Som föregick upptäckten av majswhiskeyn bourbon. Men traditionen har sjunkit undan och nästan glömts bort. Tills nu. De senaste åren har bourbonmakarna lagt mer energi på sin rye. Och det märks. Vi har testat Systembolagets magra men elitistiska utbud. Och kryddar med fenomenala utlandsköp. Här är guiden till American Straight Rye.
Tänk dig en amerikansk bar för 30 år sedan. Du beställer en rye whiskey, och får en Canadian Club. Varför inte en American Straight Rye? Kanadensarna kokar förstås avancerad råg-whiskey i pot stills som ska smaksätta renkokad rågsprit. Deras straight rye säljs sällan på egen hand, men vi kommer tillbaka till Canada senare. På den tiden fanns i staterna egentligen bara Jim Beams gula etikett, och då mestadels i amerikanska södern, eftersom destillerierna håller till där. Men även i udda barer på ostkusten som hade förstånd nog att vårda landsändans rika whiskeyhistoria. Men på 1980/90-talen var intresset för Straight Rye under fryspunkten. Köparna var fåtaliga, de flesta hade hunnit dö bort.
Rye är Amerikas ursprungliga whiskey-stil. När de irländska/skotska immigranterna klev iland på ostkusten hade de utsäde med sig. Kornet trivdes inte så det blev rågen man bakade bröd på. Maltwhiskyn glömdes bort och ersattes av rågwhiskey.
Medhavda kopparpannor tog hand om rågmäsken och spriten dracks som den var i början. Ekfaten kom i bruk när rye whiskeyn blev en handelsvara. Drycken fick färg och rundare smak. Rye var störst hela 1800-talet igenom, bourbon kom starkt före förbudstiden. Centrum i USA för whiskeyproduktion var Pennsylvania, Monongahela-varianten var mest efterfrågad.
Stilarna möttes under seklet genom att rågen fick sällskap av majsen men fortfarande i slutet av 1800-talet var 100% rye inte ovanligt. Ofta småskaligt kokad i gammaldags pot stills även om kolonnpannor, kallade beer stills, var i majoritet när ett nytt århundrade randades. När förbudstiden tog slut i mitten av 1930-talet var samtliga rye-fabrikörer som höll till i Pennsylvania och österut borta. En handfull bourbondestillerier var allt som återstod. Bourbon är den dryck dagens amerikaner känner till. Få, om någon, har en relation till rye.
Det är kanske därför profilen på Straight Rye har höjts de senaste åren. Om konsumenterna (i södern) är borta måste man hitta nya kundgrupper och då krävs marknadsföring, snyggare flaskor och mer målinriktad kvalitetsproduktion.
Rye-kategorin bootas om. Och det är spännande. Vi får vara med om att skriva whiskeyhistoria som konsumenter. Så ställ din bourbon åt sidan för en stund och skaffa några nya rye buddies. Vår rye-guide är en bra början. Happy hunting!