Business Douglas Laing tar över Strathearn, utanför Perth i Scottish Midlands. Ett av Skottlands första ny-destillerier startat 2013 blir en del av den kända oberoende buteljeraren Douglas Laing. Strathearn är den experimentella skotten som försökt tänja på gränserna för vad en Scotch får vara vilket stött på patrull hos branschorganisationen SWA.
Tolv produkter har fått dras tillbaka genom åren. Bland annat måste ’new make spirit’ kallas ’grain spirit’ trots att produkten innehåller 100% maltsprit. Grundaren Tony Reeman-Clark menar att den skotska whiskybranschen är riggad för de stora bolagen, nya småskaliga entreprenörer har svårt att navigera.
Så strategin fick vidgas till att omfatta andra produkter som ligger utanför whiskyns hägn. I hjärtat Skottlands första riktiga craft-destilleri som även gör gin och rom.

The Whisky Garden heter det nya bolaget som ska hantera gin- och romaffärerna. Douglas Laing är ju i fullfärd med att bygga ett Glasgow-destilleri för £10,7 milj under namnet Clutha som ska saluföra en sherryfatslagrad maltwhisky.
– 2019 tar vi steget från 71 år som en av de finaste independent bottler-firmorna i landet till att bli destillatör. Ett nytt kapitel för vår familj inleds, säger whiskydirektör Cara Laing. Strathearn är ett riktigt hantverksdestilleri vars ideal och sinne för detaljer ligger helt i linje med vår egen approach till whisky.
Firman startades 1948 och drevs fram till 2013 av bröderna Laing som mot slutet inte ens pratade med varandra. 1 maj kom man överens om att dela upp varumärkena emellan sig och skiljas. Kvar i moderbolaget blev Xtra Old Particular (XOP), Old Particular, Timorous Beastie, Scallywag, Rock Oyster, Big Peat och The King of Scots.