
Reviews Super Nikka är en riktig legacy-whisky. Skapad av Nikkas grundare Masataka Taketsuru år 1962 som en hommage till sin skotska fru Rita som hade gått bort året innan.
Namnet Super Nikka är en hyllning till den super-kvinna som alltid stöttade sin man vars dröm var att göra en riktig ”skotsk” whisky i Japan. Hon var livet igenom hans bollplank och var faktiskt med i labbet och provade fram den whisky som skulle ges ut.
– Super Nikka var Masataka Taketsurus mästerverk, den finaste och mest exklusiva whisky han tog fram under sin långa karriär, berättar Clémence Viault, Nikkas brand ambassador här i Europa. Flaskan specialdesignades med hjälp av glashyttan Kagami Crystal. Det var den unge designern Junshiro Sato som ritade den kurviga formen.
Inspirationskällan var fransk lyxsprit i form av cognac. Flaskan är densamma idag och må uppfattas som gammaldags men när man vet bakgrunden är den riktigt vacker, eller hur?
På 1960-talet var Super Nikka den i särklass dyraste whisky firman sålde. En flaska lär ha kostat 3000 yen vilket motsvarade en sjättedels månadslön för en högskoleutbildad japan.
– Alla buteljer munblåstes i början så flaskorna var lite olika, förklarar Clémence Viault. Inte minst mynningen varierade i storlek så korken måste specialanpassas för att passa i varje enskilt fall.

Vad är det i flaskan? Japaner är hemliga av sig, man talar i regel inte med utomstående om vad man gör. Men när jag träffade dåvarande chefsblender Tetsuji Hisamitsu i Japan i mitten av 00-talet fick jag i alla fall lite information.
Grundreceptet är 65% grainwhisky från Sendais berömda kolonnformade coffey-pannor. Resterade 35% är maltwhisky, mestadels från Sendai/Miyagikyo och Yoichi men förmodligen också lite skotsk maltwhisky från Ben Nevis.
I våras antogs ju en ny kod som definierar japansk whisky och då deklarerade Nikka öppet vilka produkter som kan klassas som renodlat japanska. Super Nikka är inte en Japansk Whisky utan häri finns främmande ingredienser.
Enligt nuvarande chefsblender Tadashi Sakuma så byggs karaktären av amerikanska nyeksfat samt fat som ånyo bränts ur för att frigöra färskare trä. Man vill ha pigga ektoner i whiskyn.
Receptet är sammansatt vilket är fallet med all blended whisky. Man använder alla möjliga fat. Från ex-bourbon barrels till sherryfat och refill-fat av olika slag.
Men enligt nuvarande chefsblender Tadashi Sakuma så byggs karaktären av amerikanska nyeksfat samt fat som ånyo bränts ur för att frigöra färskare trä. Man vill ha pigga ektoner i whiskyn alltså.
Åldern kommenterar Nikka inte officiellt men spriten i flaskan ska ligga kring 10 år. Så det är vällagrade droppar, för att vara en blended whisky.
I Europa är det fransmännen som dricker mest Super Nikka men Sverige är tvåa med 8900 flaskor sålda ifjol under pandemiåret, trea är belgarna.
Motståndslös glädje genomsyrar den charmiga whiskyn Super Nikka. Whiskyn som man i ett blindtest skulle kunna missta för en maltwhisky.
Doften är utgående och drar in en direkt. En air av fruktkaramell och mandarin-estrar. I centrum står sädiga grain-toner förstärkta av färskt maltkorn som omges av vingummin. I kanten bubblig fruktsoda. På djupet mineraler och en rostad rökig ton.
Så här publikfriande har Super Nikka aldrig varit. Chefsblender Tadashi Sakuma har lyckats överföra alla goda estrar i smaken till doften.
För 3 år sedan drogs whiskyn med ketchup-syra som gav whiskyn en storvulen karaktär man är ovan vid att få från en blended whisky. Den här gången pratar vi vingummisyra av mer inkluderande snitt.
Lång, långsam smak man verkligen kan vila i. Ren och söt maltklang direkt i starten. Strax syltiga toner och marmeladgodis som varvas med mer syrlig torkad frukt. Halvvägs kalvskinn, muskot och piptobak. En härligt pirrig och torr kryddighet med övertoner av Yoichi-torvrök.
Eftersmaken är halvlång som det anstår en välansad blended-whisky. Först en söt fas med fruktkaramell och torkad frukt. Efterhand torrare när retfull piptobak och torra kryddor tar över. Ektonerna förlänger visst ändå, och låter eftersmaken sträcka ut sig.
“Super Nikka är i storform. Den är aningen sötare i stilen är vi är vana vid. En livfullt pirrande smakupplevelse som är lite mer krävande när även röktoner tillförs.”
Super Nikka har varit en personlig favorit alltsedan mitt första glas på en bar i Japan i början av detta sekel. Smaken är så insmickrande med de goda estrarna från Sendais pannor, som till vardags kokar fram Miyagikyos singelmaltwhisky.
Jag brukar alltid låta en droppe vatten öppna upp blenden. Men var försiktig, styrkan på 43% tål bara en mikrodroppe.
Nu doftar det söt druvjos och mandarin-lemonad med krämiga toner av mörk konfekt. I munnen söt tropisk lemonad i början som raskt tar ett aromatiskt kliv när torrare cederträ kittlar, ihop med fanér, skir torvrök och knäck! I eftersmaken bär värme längre med torr fragrant ek i fokus och en avvaktande fruktlemonad-sötma.
Super Nikka är i storform. Den är aningen sötare i stilen är vi är vana vid. Samtidigt som man får fram ektonerna med en droppe vatten i glaset.
En livfullt pirrande smakupplevelse som är lite mer krävande när även röktoner tillförs. Vattnet får Sendai-frukten att stå tillbaka och ge Yoichi-karaktären mer utrymme.
Precis så ska man förstås använda ”vattnings-verktyget”. För att växla mellan två lägen. Och Super Nikka är en ”mood-shifter”. Den inställsamma 43%-iga mooden gör sig bäst i umgängeslivet.
Det mer formella eksträva vattnade läget passar till en god bok framför eldstaden en kulen vinternatt. Som ni ser väcker den här whiskyn känslor och engagemang. Vilket inte tillhör vanligheterna hos en blended whisky.
Men Super Nikka är ingen vanlig whisky. Den är ju ett monument över den japanska whiskytraditionen. Och det är väl något att skåla för — Kanpai!