Reviews REFILL är kodordet som får riktiga whiskyrävar att lystra. I alla fall när det handlar om hyfsat ålderstigen maltwhisky.
Den slitna återanvända eken som inte orkar bearbeta whiskymaterialet så kraftfullt som en 1st fill bourbon barrel skapar en speciell kemi.
En förtrollande mix av ursprungssmaker från kornet och pannan samt åldersbetingade estrar påhejade av oxidering i ett avdunstande fat.
Och som i fallet med den 26 år gamla Balblair även en fet smörighet som i nosens gräddiga ton av mjölkchoklad är en smula motbjudande, men när tropikens alla färger bäddas in i fetma i munnen jublar sinnena och halvkvävda tillrop av ohämmad njutning.
Denna Northern Highlands-whisky kokad 1995 och lagrad på ett återanvänt hogsheadfat har satts i flaska av Gordon & MacPhail enkom för den svenska publiken. Endast 132 buteljer med en styrka på 51% var kvar i 250-litersfatet.
Aromen är alltså lagom besvärlig. Första intrycket är en gräddig, mjölkig odör som i andra vändan förklaras med MJÖLKCHOKLAD.
Därunder sitter sötaktiga malttoner stadigt med ljunghonung bredvid. Blommiga övertoner och i djupet päronlemonad. Mjölkchokladen överskuggar tyvärr de vackra bisatserna.
Smaken är ett helt annat kapitel. Lugn och krämig, rik och komplex. Guava möter engelsk fruktkaka med syltade plommon en bit in. Frejdiga, bedagade, mogna estrar som glädjer.
Eftersmaken är lika exotisk till sin natur med kanderade äpplen i baksätet som skänker en säregen syrlighet till anrättningen.
Avslutningen är allom smörkrämig, den feta eken bildar en bottenplatta som är arena för allt det goda. Det hela pågår länge, länge.
Sammanfattningsvis en underskön tropisk fruktmun med smörkrämig ek i fonden. Som lever upp med vatten i glaset, smakpaletten sprakar till med en mjuk beska.
Doften är fortsatt gräddig men blir rikare. Aromatiska toner av fläderblom blandas med tryffelkonfekt och vit choklad från eken.
Munnen är likafullt lugn (bra), med savande tropiska estrar. Efterhand växer örtighet ut och gör smaken större, men fortfarande i varsam måttfull stil.
Eftersmaken släpper äntligen fram eken i full blom med en smeksam lagerbladsbeska följt av mjuk värme. I botten krämig fruktpaj och karamelläpplen.
Kan man leva med den fetlagda mjölkchokladiga aromen är detta en förträfflig ’sipping whisky’. Smaken är ’more-ish’ och därmed svårstoppad.
’Keep it coming’, hinner jag tänka. Men glaset är redan påfyllt. Bara att luta sig tillbaka och ’savour the moment’. Man har ju faktiskt semester och kan leva det goda livet fullt ut…