SNACKAR VI CIGARRER är Macanudo den snälla snubben, mild och till lags. Därför är det häftigt att gå ner sig i den nya peppriga Inspirado-serien.
Tempoförändringen gjordes 2014. Premiärstocken hade orange gördel och täckblad från Honduras. Året därpå kom svartingen med Connecticut Habano-omslag. 2017 släpptes White samtidigt som Black gjordes om helt, nu med Connecticut Broadleaf-täckblad. Och det är denna garre jag håller i min hand.
Jag har tagit min tillflykt till loftet på ladan här på Selknä, vårt sommarhus utanför Uppsala. Täckbladet är hårt lindat runt ombladet av ecuadoriansk sumatra-tobak och inlaga från Estelí i Nicaragua. En knotig, strävt knottrigt pinne med en look av sotat läder, riktigt cool appearance.
Stocken luktar fräscht av mintig tandkräm. Foten är mer höigt jordig med ekfanér och sötmandel. Kalldraget tar fasta på den svarta looken med sötlakrits och aningen salta salmiakstråk som efterlämnar torrt peppriga dunster i munhålan.
Jag tänder upp. Första draget smakar jordkällare med chokladpralin och lite saltlakrits. Eftersmaken är pepprigt ren, under rostade kastanjer. Röken som sprider sig är bärig samt torrt pepprig med chokladtoner.
Jag puffar vidare. Någon centimeter in ökar chokladspektrat, mocca tar plats, en aning vitpeppar sticker till och lakritsen fortsätter, sent en stallig jordig ton med lite bärig sötma. Pleasant. Kryddan avtar samtidigt som den flyttar in i munnen från eftersmaken, den ökade sötman hjälper balanserna på traven.
Jag spiller upp lite Kura. Det står på flaskan att maltwhiskyn kommer från Japan men det handlar faktiskt om en helskotsk blandmalt med torvrök i mixen köpt på bulk och omstoppad på romfat i Japan. Cigarren förminskar whiskyn som får en neutral start med bortflyende frukt och istället en underlig camembert-ton samt röksvängd fruktsoda-finish.
Cigarren hanterar läget bättre. Blosset är luftigt och andas tobak/läder och jord, mitt i flyktigt gräddiga toner. Sötare whisky-fruktig eftersmak a la karamell med lagom värme som ligger kvar och puttrar.
När garren hunnit halvvägs blir rökupplevelsen ännu lättsammare med Kura i ryggen. Tobak/läder är kvar men fruktsötman kommer tidigare och avväpnar kryddan som uteblir, istället ren clean eftersmak a la tobak. Whiskyn framstår som en lättviktare, starten i papperslump är sådär, lite bär fyller ut, varpå lätt frukt och rökskyar pryder avslutet. Bagatell.
Vi behöver en större dram. Jag tänker fortfarande rökkaraktär, Inspirado med sitt lågmälda mörkt jordiga tonläge och kryddiga stil kanske gillar en storslagen Islay-malt? Lagavulin 16 år åker fram. Och visst trivs garren.
Med torvröken som hänger kvar i munnen efter en sipp smakar cigarröken ostkant med aningen kaffeböna, strax sprider sig jordig värme med läder i eftersmaken och såklart fortfarande torvrök som bryter fram igen när rökaromerna klingar av. Annorlunda och läckert!
Whiskyn går åt andra hållet, Islays kejsare tar faktiskt stryk och blir defensiv. Det smakar läder och frukt, sent lite hallonrök. Eftersmaken varvar jodslängar med cigarrök och en skyla jordgubbsarom. Simple stuff, men gott.

Black brinner fort, en perfekt lunch-garre. Tuben producerar mycket rök så man får puffa ’gentle’ för att få tiden att gå långsammare. När halva stocken är avverkad (och whiskyn bortsköljd från munnen) smakar det jord och choklad, moccasötma bärs fram av en bärig ton. Eftersmaken är milt pepprig med inslag av gräddig brie-fetma. En rätt ren och lugn rökupplevelse men med tyngd från bassvärtan.
När jag påbörjar sista tredjedelen och sniffar på röken som stiger från foten har den en pepprig sötma och sötsyrlig havtornsarom. Smaken är mer jordig nu, chokladen avtar, rostade kastanjer breder ut sig istället in mot en mjukt krämig eftersmak, liksom gräddig. I munkänsla tobak och läder.
Slutklämmen uppvisar en torrare elegans, sammanfattningsvis en fyllig stabil rökupplevelse utan extravaganser värd 85 poäng.
Även om cigarren i förstone kan upplevas som lite aggressiv med sin peppriga ådra umgås den chosefritt med whisky. Men låt stocken brinna ner en bit innan du börjar smutta på whiskyn, hettan avtar allteftersom.
Häng på whiskyn mot slutet för allra bästa whisky-output. Sista tredjedelen får Lagavulin en fruktig (!?) start utan rök med lite peppar istället, mot slutet ramlar hallonbåtar ut och mild beska, värme förlänger. En najs kombo, trots frånvaron av torvrök.
Omvänt blir rökinhalerandet enkelt och rättframt. Ånyo ostkant med brie-fetma, följt av choklad och jord. I eftersmaken bryter whiskyns torvrök fram, inklusive lite chokladbeska. Som sagt, Lagavulin neutraliseras men cigarren får nya lager, laggan framstår som en sympatisk hålla-garre-i-handen-virre.
Kura som likaledes tunnats ut tidigare får däremot till det nu! Rikare smakstart med frukt och torvröktouch samt lång bärig eftersmak invirad i tobaksrök, snudd på komplex? Cigarren påverkas i en ny riktning och blir aromatisk med cederträ-vibbar, sent jordig med fragrant ekfanér. I eftersmaken fetare kokos och knäckflarn. Levande och bra!
CIGARR
85p Macanudo Inspirado Black Chokladig med lakrits och pepprig stallig finish. Utvecklar mer jordig smak sista tredjedelen med rostad feeling och gräddigt krämig finish. Hettan bedarrar. Plain smoke. Robusto 21×114 mm. Amerikanskt täckblad, Connecticut Broadleaf. Ecuadorianskt omblad av Sumatratyp. Estelí-inlaga från Nicaragua. Pris: 114 kr
WHISKY
• Lagavulin 16 år 43% | SB-nr 400, 679 kr
• Kura Rum Cask Finish 40% | SB-nr 40417, 895 kr