fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 4 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Cigarr

Jordig svartknotig garre med undertryckt hetta

Macanudo Inspirado Black

av Henrik Aflodal
28 november 2019

SNACKAR VI CIGARRER är Macanudo den snälla snubben, mild och till lags. Därför är det häftigt att gå ner sig i den nya peppriga Inspirado-serien.

Tempoförändringen gjordes 2014. Premiärstocken hade orange gördel och täckblad från Honduras. Året därpå kom svartingen med Connecticut Habano-omslag. 2017 släpptes White samtidigt som Black gjordes om helt, nu med Connecticut Broadleaf-täckblad. Och det är denna garre jag håller i min hand.

Jag har tagit min tillflykt till loftet på ladan här på Selknä, vårt sommarhus utanför Uppsala. Täckbladet är hårt lindat runt ombladet av ecuadoriansk sumatra-tobak och inlaga från Estelí i Nicaragua. En knotig, strävt knottrigt pinne med en look av sotat läder, riktigt cool appearance.

Stocken luktar fräscht av mintig tandkräm. Foten är mer höigt jordig med ekfanér och sötmandel. Kalldraget tar fasta på den svarta looken med sötlakrits och aningen salta salmiakstråk som efterlämnar torrt peppriga dunster i munhålan.

Jag tänder upp. Första draget smakar jordkällare med chokladpralin och lite saltlakrits. Eftersmaken är pepprigt ren, under rostade kastanjer. Röken som sprider sig är bärig samt torrt pepprig med chokladtoner.

Jag puffar vidare. Någon centimeter in ökar chokladspektrat, mocca tar plats, en aning vitpeppar sticker till och lakritsen fortsätter, sent en stallig jordig ton med lite bärig sötma. Pleasant. Kryddan avtar samtidigt som den flyttar in i munnen från eftersmaken, den ökade sötman hjälper balanserna på traven.

Jag spiller upp lite Kura. Det står på flaskan att maltwhiskyn kommer från Japan men det handlar faktiskt om en helskotsk blandmalt med torvrök i mixen köpt på bulk och omstoppad på romfat i Japan. Cigarren förminskar whiskyn som får en neutral start med bortflyende frukt och istället en underlig camembert-ton samt röksvängd fruktsoda-finish.

Cigarren hanterar läget bättre. Blosset är luftigt och andas tobak/läder och jord, mitt i flyktigt gräddiga toner. Sötare whisky-fruktig eftersmak a la karamell med lagom värme som ligger kvar och puttrar.

När garren hunnit halvvägs blir rökupplevelsen ännu lättsammare med Kura i ryggen. Tobak/läder är kvar men fruktsötman kommer tidigare och avväpnar kryddan som uteblir, istället ren clean eftersmak a la tobak. Whiskyn framstår som en lättviktare, starten i papperslump är sådär, lite bär fyller ut, varpå lätt frukt och rökskyar pryder avslutet. Bagatell.

Vi behöver en större dram. Jag tänker fortfarande rökkaraktär, Inspirado med sitt lågmälda mörkt jordiga tonläge och kryddiga stil kanske gillar en storslagen Islay-malt? Lagavulin 16 år åker fram. Och visst trivs garren.

Med torvröken som hänger kvar i munnen efter en sipp smakar cigarröken ostkant med aningen kaffeböna, strax sprider sig jordig värme med läder i eftersmaken och såklart fortfarande torvrök som bryter fram igen när rökaromerna klingar av. Annorlunda och läckert!

Whiskyn går åt andra hållet, Islays kejsare tar faktiskt stryk och blir defensiv. Det smakar läder och frukt, sent lite hallonrök. Eftersmaken varvar jodslängar med cigarrök och en skyla jordgubbsarom. Simple stuff, men gott.

Henrik Aflodal puffar på Macanudo Inspirado Black.

Black brinner fort, en perfekt lunch-garre. Tuben producerar mycket rök så man får puffa ’gentle’ för att få tiden att gå långsammare. När halva stocken är avverkad (och whiskyn bortsköljd från munnen) smakar det jord och choklad, moccasötma bärs fram av en bärig ton. Eftersmaken är milt pepprig med inslag av gräddig brie-fetma. En rätt ren och lugn rökupplevelse men med tyngd från bassvärtan.

När jag påbörjar sista tredjedelen och sniffar på röken som stiger från foten har den en pepprig sötma och sötsyrlig havtornsarom. Smaken är mer jordig nu, chokladen avtar, rostade kastanjer breder ut sig istället in mot en mjukt krämig eftersmak, liksom gräddig. I munkänsla tobak och läder.

Slutklämmen uppvisar en torrare elegans, sammanfattningsvis en fyllig stabil rökupplevelse utan extravaganser värd 85 poäng.

Även om cigarren i förstone kan upplevas som lite aggressiv med sin peppriga ådra umgås den chosefritt med whisky. Men låt stocken brinna ner en bit innan du börjar smutta på whiskyn, hettan avtar allteftersom.

Häng på whiskyn mot slutet för allra bästa whisky-output. Sista tredjedelen får Lagavulin en fruktig (!?) start utan rök med lite peppar istället, mot slutet ramlar hallonbåtar ut och mild beska, värme förlänger. En najs kombo, trots frånvaron av torvrök.

Omvänt blir rökinhalerandet enkelt och rättframt. Ånyo ostkant med brie-fetma, följt av choklad och jord. I eftersmaken bryter whiskyns torvrök fram, inklusive lite chokladbeska. Som sagt, Lagavulin neutraliseras men cigarren får nya lager, laggan framstår som en sympatisk hålla-garre-i-handen-virre.

Kura som likaledes tunnats ut tidigare får däremot till det nu! Rikare smakstart med frukt och torvröktouch samt lång bärig eftersmak invirad i tobaksrök, snudd på komplex? Cigarren påverkas i en ny riktning och blir aromatisk med cederträ-vibbar, sent jordig med fragrant ekfanér. I eftersmaken fetare kokos och knäckflarn. Levande och bra!

CIGARR

 85p   Macanudo Inspirado Black  Chokladig med lakrits och pepprig stallig finish. Utvecklar mer jordig smak sista tredjedelen med rostad feeling och gräddigt krämig finish. Hettan bedarrar. Plain smoke.  Robusto 21×114 mm. Amerikanskt täckblad, Connecticut Broadleaf. Ecuadorianskt omblad av Sumatratyp. Estelí-inlaga från Nicaragua.  Pris: 114 kr

WHISKY

• Lagavulin 16 år 43% | SB-nr 400, 679 kr
• Kura Rum Cask Finish 40% | SB-nr 40417, 895 kr

LÄS MER: Macanudo Inspirado Orange & White
LÄS MER: Macanudo Inspirado Red

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.