BLENDED WHISKY ÄR vardagsdrycken för många människor jorden över. Man tar ett glas för att det är gott. Ofta med is eller lite vatten i glaset.
Blended är synonymt med Scotch. Beställer man en Scotch i en bar blir det ofta, beroende på var man är, en Johnnie Walker, Famous Grouse, Grant’s. Serverad i tumbler-glas.
Blended är helt enkelt en livsstilsdryck som finns att få överallt. Smått generisk kan man förledas att tro. Men icke. Det är viktigt att spriten kommer från favorit-flaskan.
Whiskydrickare är medvetna människor. Brun sprit har en unik smakidentitet och karaktären måste kännas igen. Märket byter man ogärna bort. Funkar whiskyn, funkar den, helt enkelt.
I år har blended whisky-scenen skakats om här i Sverige. Svenska Agitator från Arboga har fått en listning på en Blended whisky helt och hållet gjord på svensk mark i svenska whiskypannor.
När jag träffade Agitators grundare Håkan Jarskog i början av whiskyhusets bana menade han att ett av huvudmålen med satsningen var att göra en svensk blended whisky.
I nästa mening sa han att prispunkten skulle matcha Sverige-ettan Famous Grouse. Man kan undra hur det ens är möjligt med tanke på de volymer som Edrington producerar av sin bästsäljare. Men herr Jarskog var bestämd: ”Det kommer att gå, vi ska lyckas.”
Två firmor hörsammade Systembolagets offertförfrågan. Agitator som väckte monopolets intresse för genren Svensk Blended Whisky fick konkurrens av Hven men i blindprovningen som är en del av beslutsunderlaget tog Arboga-destilleriet hem ordern.
Här på The Spirits News är vi nyfikna av oss. Hur står sig svenskarna i konkurrens med de globala Scotch-märkena? Reklam-matchen kommer man ju aldrig att vinna men smaken borde man kunna matcha!
Den mest spännande blindprovningen på flera år dukades upp. Och för säkerhets skull genomförde vi den dubbla gånger med en vecka emellan för att verkligen bekräfta resultatet.
Whiskyn testades vid rumstemperatur i provningsglas för att analysera aromerna. Men också med 2-3 isbitar för att se hur spriten reagerar på snabb kylning. För att göra testet rättvisande och slippa den smältfasen som vattnar whiskyn rörde vi med is i en halvminut och silade sedan i en tumbler. Blaskig vattnig whisky smakar precis som det låter, inte särskilt mycket.
Blindtest av blended whisky – Scotch VS Svenskt
Blindtestet Att ens tänka tanken att Scotch inte håller måttet är omöjligt. Generationer av whiskydrickare runt hela världen har naturligtvis koll. Scotch måste vara en av mänsklighetens stora upptäckter. Och för många hur en WHISKY ska smaka.
Årtionden av maltwhiskypimplande med den tillvänjning som följer rår inte på vår förkärlek för skottarnas förhärskande whiskytradition. Vi tycker om Scotch här på The Spirits News redaktion och har använt stilen som måttstock i detta blindtest.
Med detta sagt är den stora glädjande nyheten att svenskproducerad blended whisky gör jobbet bra. Riktigt bra också. Vill du ha karaktär och mycket smak i glaset är Agitator din whisky.
Faktiskt kan man undra om det är blended whisky eller rökig maltwhisky i glaset. I en flight med lättsamma blends tänker man så. Men när man sippar på whiskyn solo framstår den såklart som lättdrucken och balanserad på det sätt som är ett måste för en bra blended whisky.
Att den har rätt kvalitet avgörs av istestet. En maltwhisky kläs ofta av och tappar fruktsötman efter kylning. Den här behåller sin kropp och fylliga sötma. Rökdimensionen hänger förstås i vilket är kul. En tuffing som fortsätter att leverera smaker fullt ut.
Hvens blended whisky står sig slätt jämfört med Agitators livliga dekokt. Den känns lite tafatt. Mer kropp hade behövts. Här finns en syrlighet som står ut och väcker intresse men smaken är helt enkelt lite enahanda.
Misstanken är ju att man testat fram receptet för att whiskyn ska funka med is? Oj vilken skillnad. What a cracker! Smakerna bara växer och whiskyn erövrar både stil och karaktär.
Jämför man med de stora Scotchmärkena är alltså Agitator något alldeles extra. Världsettan Red Label är bäst bland skottarna. Johnnie Walker har full kontroll hela vägen. De fina destillaten i botten bär smakerna men snyggast är det lilla röklyftet mot slutet. Rök-accenten gör whiskyn.
Whiskyn blir ännu bättre med is i glaset vilket nog är tanken. Diageo måste ha jobbat igenom receptet genom åren för att garantera att whiskyn klarar is. Det är ju så den framförallt dricks.
Ingen slår Johnnie på fingrarna kyld. Med is levereras 100% Skottland, helt enkelt en ’perfect Scotch’ med röksignatur. Vi är överens på redaktionen. Bättre whiskypinne kan man inte få i en världsbar förutsatt att kylning/spädning sker under kontroll. Tips, be att få isen separat och rör själv, för att sedan plocka bort isbitarna efter 20-30 sek.
Här i Sverige är Johnnie Walker-drickandet inte så utbrett. Vi svenskar har lärt oss dricka Grant’s Family Reserve som 2018 bytte namn till Triple Wood. Innehållet i flaskan är detsamma men namnet ska förtydliga receptet uppbyggnad där man varvar whisky lagrad på 1st och refill bourbon barrels med jungfruekfat.
Blenden har en inspirerande doft och mjuk smak med ekon av rök i finishen. Helt enkelt en bra blend. Men smaken sticker inte ut. Snäppet bakom Johnnie i karaktär och inget jämfört med Agitators stora gester. Med is precis lika trevlig och när frukten bedarrar en aning träder röken fram mer tydligt. En avkopplande välbyggd blended Scotch.
Svenskarnas favoritblend heter förstås Famous Grouse. Med kändiswhisky från Macallan i sin makeup ihop med Tamdhu och Glenrothes.
Doften är imponerande fyllig och smaken har kropp men så tappar whiskyn sin sötma mot slutet och blir lite tunn och kort. Hade trycket hållits uppe en av de bättre skottarna i gänget men nu i svagaste laget. Ingen fara på taket dock, folk gillar stilen och då är allt bra.
Värre är att whiskyn inte funkar särskilt bra med is. Det börjar bra med flödande söta toner men avslutet är tunt och spritigt hårt, inte alls till lags som är ett måste för en blend. Not everyone’s cup of whisky, eller krävs bara idog träning?
Än så länge har vi snackat kvalitetsblended. Dessa tre bolag – Diageo, William Grant, Edrington – sitter ju på de finaste destillerierna i världen.
Tro nu inget annat än att affärsfokus är att i första hand förse bästsäljarna med fin maltwhisky. Singelmaltutgåvorna får snällt ställa sig i kö när blended-märkena tagit vad de behöver!
Ännu sämre spelregler gäller för Latitude 55 som tagits fram av Anora. Tanken är att göra en priskonkurrerande blended Scotch med röktoner. Här finns kanske rök men det är inget som märks.
Smakmässigt är detta blended whisky som man minns de första stapplande stegen som whiskydrickare. Enkelt och diffus smak utan någon egentlig idé eller karaktär. Den gör jobbet utan större engagemang.
Det är tacksamt att klaga på en whisky som inte gör något väsen av sig. Men det blir tyvärr värre med is i glaset. Whiskyn går på turbo och hackas sönder av spritskarpa hugg.
Slutsatsen är att det inte är lätt att få ihop en högklassig blended whisky om man inte råkar äga sina destillerier. Om man söker volym som Latitude slår det på kvaliteten i beståndsdelarna. Intressant är ju att Grant’s som är en bättre whisky faktiskt också är billigare.
Snackar vi pris och tior hit eller dit är den mest prisvärda skotten Johnnie Walker som är 11 kr billigare än Grousen. Å andra sidan är svenska Agitator bara 10 kr dyrare än den berömda fågeln. Och svensken står på en hylla nära dig. Köp och gotta dig åt äkta svenskt hantverk i den högre skolan. Skål tamejfan!
91p Agitator Blended Whisky 40% Oljig rökanstruken arom av garvat läder och rostad kastanj med charkuterier på en söt bas av honungspastill. Överlag rätt fet doft. Salt start med gummi-vibe i munnen. Efterhand sötare lemonad och torvrök. Mot slutet blommiga, fruktiga toner. Lång puttrande ekvärme i avslutet, fruktröka driver på länge, länge. En imponerande smakrik blended whisky!
D23, S23, E22, B23 Produceras av Agitator Whiskymakare i Sverige. Finns i 257 butiker. Lanserad 1 juni 2022. SB-nr 405, 289 kr
3,5/5p Agitator on-the-rocks Sötstor smak med gummilik rök och lädertoner, mer asketisk än utan is. Halvlång salmiak-stram finish med värme som bitchar lagom mycket. Works but tough!
Rör med is max 20 sek, sila i tumbler-glas
86p Johnnie Walker Red Label 40% Balanserad, rätt ren arom som utgår från beståndsdelarna malt- och grainwhisky. Krämig i stilen med fudge och tobak samt seren cigarrök ovanför glaset. Lowkey Scotch-bouquet som det ska dofta, varken mer eller mindre. Lugn stillsam smak med söta sädestoner i starten, fruktig mitt med mild fudgesötma. Sent flyktig tobaks- och torvrök. Lång lågmäld eftersmak. Sädig sötma och samtidigt maltfräsch med en släng rökigt maltkorn. Skönt saliverande.
D20, S22, E22, B22 Produceras av Diageo i Skottland. Finns i 444 butiker. 12:e Scotch = 128793 ltr (2021). SB-nr 493, 268 kr
4/5p Johnnie on-the-rocks Mjuk, rund, lätt smak nedkyld, efterhand vinns frukten tillbaka. Fudgesötma i avslutet som också har en tydlig torvrökston a la Caol Ila. Nästan som en maltwhisky med röksignatur, what a treat!
Rör med is max 30 sek, sila i tumbler-glas
85p Grant’s Triple Wood 40% Lätt maltig/äpplig arom med tobakseterisk ek under, ibland rökpuffar. Pigg, glad, okomplicerad. Rund mjuk smak av honung som också är sädigt brödig. Eken växer in med lätt beska i form av tobaksblad. Halvlång eftersmak av fallfrukt som är snyggt blommig. Lite tunn grainwhisky bär smakerna. Allra sist ekon av torvrök. Inpspirerande doft, mjuk smak = en bra blend.
D22, S21, E21, B21 Produceras av William Grant & Sons i Skottland. Finns i 444 butiker. 3:e Scotch = 335 932 ltr (2021). SB-nr 448, 255 kr
3,75/5p Grant’s on-the-rocks Rund fyllig smak som blir imponerande fruktstor med is. Samtidigt lagom ekig och även mer torvrökig. Eftersmak av cigarrök med egenartad gummiaccent, framburen av god honungssötma. Överlag en frisk smakupplevelse.
Rör med is max 20 sek, sila i tumbler-glas
84p Hven Old Hare 40,4% Lätt gräsig arom av sockervadd och fruktkaramell. Under gräddig vanilj, ibland tobaksdunster. Doftmässigt en blek enkel sötma. Brödig start i munnen följt av syrlig fruktsallad och lätta tobakstoner med eterisk ek och blommighet mot slutet där också fruktkola dyker upp. Halvlång till lång, mjuk, ren sorti som blir allt fylligare vilket är raffinerat. Vid ingången skarpt grainig med maltig bränd karamell innan fruktkompott och honung lugnar. Ekon av torvrök efteråt?
D20, S21, E22, B21 Produceras av Spirit of Hven i Sverige. Finns i 24 butiker. Lanserad 27 april 2022. SB-nr 56847, 279 kr
3,25/5p Hven on-the-rocks Nedkyld får svensken en blaskig start men ganska snart blir smaken saliverande fruktig. Apelsinsaftig, fyllig final som är bourbonlik med choklad-fondant och kryddor som förlänger. A dram made for ice, it grows on you!
Rör med is max 20 sek, sila i tumbler-glas
84p The Famous Grouse 40% Aromatisk fyllig arom av ekfanér och kryddpeppar samt torkad frukt åt plommonhållet. Doften har kropp och stomme. Läder och sockerlag i munnen följs av fanér och torkad frukt. Mitt i en torr stram grainton. Mot slutet får whiskyn en syrlig kick. Lång eftersmak a la fruktkorg med smygande eterisk kryddvärme. Whiskyn blir lite för torr, mer sötma hade behövts.
D22, S21, E20, B21 Produceras av Edrington i Skottland. Finns i 444 butiker. 1:a Scotch = 884 363 ltr (2021). SB-nr 438, 279 kr
3/5p Grouse on-the-rocks Savande fruktig smak med massor av chokladtryffel, oj så god! Men avslutet är överraskande tunt, skarpt och faktiskt spritigt med jobbiga kaffestänk. Ingen behaglig resa över is.
Rör med is max 20 sek, sila i tumbler-glas
80p Latitude 55° 40% Stor ungkoladoft med söta malttoner som känns lite simpel. Under anas apelsinblommor samtidigt som whiskyn har en air av parfym över sig. Saftigt fruktig smak med bra sötma. Kolaremmar ramlar in med saliverande fruktsyrup och torra grästoner. Halvlång halvtorr eftersmak av blandsaft där eterisk ek förlänger en aning. Ung dussin-blend.
D19, S20, E21, B20 Produceras för Anora i Skottland. Finns i 444 butiker. 6:e Scotch = 186 928 ltr (2021). SB-nr 20415, 259 kr
1,5/5p Latitude on-the-rocks Sötare fylligare smak. Toffee-karaktären ökar ihop med spritiga övertoner. Bränd karamell i avslutet där grainwhiskyn lämnas ensam. Hård spritkall stil, går på turbo. Man lägger is i glaset för att lugna ner och dämpa, här blir det tvärtom.