fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
måndag 25 september 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Nyheter
  • Nya släpp
  • Tips/Tester
  • Play
  • Spriten
    • Whisky
    • Rom & Brandy & Tequila
    • Gin & Vodka
    • Cigarr & Snus
  • Nyheter
  • Nya släpp
  • Tips/Tester
  • Play
  • Spriten
    • Whisky
    • Rom & Brandy & Tequila
    • Gin & Vodka
    • Cigarr & Snus
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter

Svensk punsch fyller 290 år, hurra!

av Henrik Aflodal Esq
6 september 2023
Punschliggare på över 23 500 liter uppställd på kungliga slottet i Stockholm på 1800-talet.

 Äldst & Dyrast & Bäst    Den klassiska Svenska Punschen fyller 290 år på torsdag den 7 september. Detta är en av tre ursprungsskyddade svenska drycker tillsammans med Svensk Vodka och Svensk Akvavit som har EU:s ursprungsskydd precis som parmesanost eller parmaskinka.

Detta innebär att tillverkning och blandning skall ske i Sverige enligt vissa kvalitetsnormer. Detta innebär bland annat att en minsta mängd batavia arrak måste finnas i punschen.

Batavia arrak är en rom från Indonesien som av historiska skäl alltid funnits i svensk punsch. Fast allt är inte som det ska i den svenska punschmyllan, menar Lars Renbjer, som producerar Kronan Punsch:

– Trots ursprungsskyddet var 92% av all punsch som såldes på Systembolaget under 2022 inte tillverkad i Sverige. Det beror på att de två mest säljande varumärkena numera tillverkas i Finland och därför inte kan klassificeras som svensk punsch.

I Systembolagets sortiment finns inte mindre än 19 olika svenska punsch men som då totalt bara utgör 8% av försäljningen. Det mest säljande svenska punschvarumärket utgör 2,6% av den totala volymen.

Den svenska punschen historia är minst sagt pampig. 1732 skickades det Svenska Ostindiska Companiets första fartyg iväg från Göteborg för att i Kina köpa te, porslin, kryddor och siden som skulle säljas på auktion i Holland.

Under resans gång gjorde fartyget ett stopp i Batavia (nuvarande Jakarta), där köpte man på sig en för tiden populär sprit så kallad Batavia Arrak vilken är en form av rom gjord på sockerrör.

Under den långa resan hem till Göteborg blandades Batavia-arraken med vatten, socker och citrus, samt förmodligen lite te som man hade i lasten, till en “Rum Punch”. Denna tradition fanns redan på många brittiska skepp, förklarar Lars Renbjer:

– För att blanda punschen värmde man den så att sockret skulle lösa sig. Ombord på fartyget åt man ofta en form av gryta baserad på torkade ärtor och fläsk vilket har lett till våra dagars tradition med ärtsoppa på torsdagar, som i vissa fall även avnjuts med en varm punsch.

När fartyget sedan kom hem till Göteborg den 7 september 1733 blev det ett stort firande. De hemkomna sjömännen var hjältar fyllda av historier om den långväga resan.

Med sig tog de även tradtionen av att blanda punsch, något som blev otroligt trendigt bland förmögna svenskar eftersom Batavia-arraken var dyr att frakta hela vägen till Sverige.

Traditionen att dricka punsch spred sig snabbt och i Sverige reglerades i en förordning redan 1767 att punsch skall tilllverkas på Batavia-arrak.

Cajsa Warg gjorde sitt recept på punsch och under 1800-talet blev drycken otroligt populärt, och den som hade råd byggde till och med en punschveranda på sitt sommarhus.

Under tidigt 1900-tal spred sig punschen ut i världen med hjälp av de svenska utvandrarna och man kunde dricka svensk punsch i cocktails på världskända barer i både New York och London.

Efter andra världskriget hade dock punschen fallit i glömska i cocktailvärlden och det blev återigen främst en svensk tradition, konstaterar Lars Renbjer:

– Vi vill slå ett slag för Svensk Punsch som kan avnjutas i många moderna och klassiska cocktails såväl till och i desserter, kaffe och bakverk eller bara rent som den är. Punsch kan med fördel serveras sval men kan även avnjutas rumstempererad.

Lars Renbjers egen KRONAN Punsch är gjord på Batavia-arrak destillerad i kopparpanna på Java och tillblandad i Sverige, såklart.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/customer/www/spiritsnews.se/public_html/wp-content/plugins/jnews-instagram/class/class-instagram.php on line 68
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Nyheter
  • Nya släpp
  • Tips/Tester
  • Play
  • Spriten
    • Whisky
    • Rom & Brandy & Tequila
    • Gin & Vodka
    • Cigarr & Snus

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.