
Äldst & Dyrast & Bäst Den klassiska Svenska Punschen fyller 290 år på torsdag den 7 september. Detta är en av tre ursprungsskyddade svenska drycker tillsammans med Svensk Vodka och Svensk Akvavit som har EU:s ursprungsskydd precis som parmesanost eller parmaskinka.
Detta innebär att tillverkning och blandning skall ske i Sverige enligt vissa kvalitetsnormer. Detta innebär bland annat att en minsta mängd batavia arrak måste finnas i punschen.
Batavia arrak är en rom från Indonesien som av historiska skäl alltid funnits i svensk punsch. Fast allt är inte som det ska i den svenska punschmyllan, menar Lars Renbjer, som producerar Kronan Punsch:
– Trots ursprungsskyddet var 92% av all punsch som såldes på Systembolaget under 2022 inte tillverkad i Sverige. Det beror på att de två mest säljande varumärkena numera tillverkas i Finland och därför inte kan klassificeras som svensk punsch.
I Systembolagets sortiment finns inte mindre än 19 olika svenska punsch men som då totalt bara utgör 8% av försäljningen. Det mest säljande svenska punschvarumärket utgör 2,6% av den totala volymen.
Den svenska punschen historia är minst sagt pampig. 1732 skickades det Svenska Ostindiska Companiets första fartyg iväg från Göteborg för att i Kina köpa te, porslin, kryddor och siden som skulle säljas på auktion i Holland.
Under resans gång gjorde fartyget ett stopp i Batavia (nuvarande Jakarta), där köpte man på sig en för tiden populär sprit så kallad Batavia Arrak vilken är en form av rom gjord på sockerrör.
Under den långa resan hem till Göteborg blandades Batavia-arraken med vatten, socker och citrus, samt förmodligen lite te som man hade i lasten, till en “Rum Punch”. Denna tradition fanns redan på många brittiska skepp, förklarar Lars Renbjer:
– För att blanda punschen värmde man den så att sockret skulle lösa sig. Ombord på fartyget åt man ofta en form av gryta baserad på torkade ärtor och fläsk vilket har lett till våra dagars tradition med ärtsoppa på torsdagar, som i vissa fall även avnjuts med en varm punsch.
När fartyget sedan kom hem till Göteborg den 7 september 1733 blev det ett stort firande. De hemkomna sjömännen var hjältar fyllda av historier om den långväga resan.
Med sig tog de även tradtionen av att blanda punsch, något som blev otroligt trendigt bland förmögna svenskar eftersom Batavia-arraken var dyr att frakta hela vägen till Sverige.
Traditionen att dricka punsch spred sig snabbt och i Sverige reglerades i en förordning redan 1767 att punsch skall tilllverkas på Batavia-arrak.
Cajsa Warg gjorde sitt recept på punsch och under 1800-talet blev drycken otroligt populärt, och den som hade råd byggde till och med en punschveranda på sitt sommarhus.
Under tidigt 1900-tal spred sig punschen ut i världen med hjälp av de svenska utvandrarna och man kunde dricka svensk punsch i cocktails på världskända barer i både New York och London.
Efter andra världskriget hade dock punschen fallit i glömska i cocktailvärlden och det blev återigen främst en svensk tradition, konstaterar Lars Renbjer:
– Vi vill slå ett slag för Svensk Punsch som kan avnjutas i många moderna och klassiska cocktails såväl till och i desserter, kaffe och bakverk eller bara rent som den är. Punsch kan med fördel serveras sval men kan även avnjutas rumstempererad.