fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 6 mars 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Svensk rökwhisky att njuta av

av Henrik Aflodal
25 november 2020


 Reviews    Veckans svensk-derby kan beskrivas som nördig VS folklig whisky. Alla ni som vill ha en lättdrucken fruktrökare köper genast Mackmyras Körsbärsrök. Den har hög svansföring och gör inga fel (förutom att den luktar ungt).

Men vill du ha utmanande karaktär och grov-rök är collab-whiskyn Bländande ett lämpligare köp – en mix av 8-årig rökwhisky från Hven och Smögen.

Svensk whiskys ”stormakter” håller annars till på den östra sidan av landet. Mackmyra är jätten och High Coast är utmanaren. Båda befinner sig någorlunda i mittfåran med sina storsäljande tappningar.

Det vore fel att säga att Hven i jämförelse skulle vara särskilt utmanande i sitt uttryck men skärpan är möjligen större över tid.

Smögen däremot är per definition en nördig företeelse. Produktionen är minimalistisk och sker med kraftigt torvrökt maltkorn vilket gör smakerna allt annat är lättåtkomliga för den stora massan.

När man nu går samman i en och samma flaska och Hven lassar in sitt värsta rökdestillat borde whiskyn bli oförsonligt tungdrucken? Det beror förstås på vem som ska dricka.

Bländande har en dämpad arom. Det luktar bacon och rökt skinka med tjärat rep i periferin. Under skirat salt smör. Inte publikfriande men bra.

Rund fet smak av söt fruktkola med tjock rök överallt, torvrök och bakad rök. Ekvärme växer ur röken, sockrig kanel virvlar upp mot slutet.

Eftersmaken är burkigt rökig, lång och lågmäld. Värme driver. Överlag luftig ändå. Stannar i prickig korv.

Med vatten lever aromen upp. Bröstkarameller och fruktkaramell överskuggar bacon-tonen. Maryland cookies blandas med torvrök och söt tobak. Mineraler stramar.

Smaken blir smörigt kakig med torvrök och den där söta kaneltonen. Smaken är simmig och god. Mot slutet gummi och svavel-vibbar som fortsätter in i eftersmaken där tobak blandar sig i. Torvrök dyker upp, fruktsyrup bär. Avslutningen är halvlång till lång.

Vattnet skruvar till balanserna och ökar sötman som välter över röken i ovanligare gummi-liknande röktoner. Det är både gott och lockande. Något att njuta av för den som gillar mycket rök i sitt whiskyglas.

Mackmyras Körbärsrök är läckert paketerad. Man får ihop rökwhiskyn med körbärsvinfaten på ett snyggt sätt. Vilket inte varit en självklarhet genom åren. Idén att para högkvalitativ maltwhisky med oftast primitiva lågtstående larvviner är riskabel.

Whiskyvärldens förstaval sherry är ju en av jordens mest högklassiska starkviner. Men det är klart att körsbärsvinfat på pappret låter bra. Just körsbär är en arom som framkallas ur sherryfat av olorosotyp.

Och det är den där sherryliknande körsbärstonen som dyker upp i smaken som gör whiskyn minnesvärd och speciell. Röken utmärker sig inte men måste finnas där som kontrastskapare för helheten. Röken lyfter såklart kreationen några snäpp.

Frisk ungdomlig arom. Gräsig och sötaktig påminnande om fruktsoda med mandelmassa i djupet. Ändå isbergsalladslätt med inslag av matolja.

Fruktig maltig smak som är ren och trevlig. En bit in händer något när körsbärssaft ger sig till känna, följt av torvrök. Spänningen stiger! Eftersmaken är ungkolarökig men väl sammanhållen. Sötrökig i stilen med torvrök och läder som stannar i tobak.

Mackmyra Körsbärsrök 43%

 89p   Doft 21, Smak 23, Exit 22, Balans 23   Destillerad på Mackmyra Bruk 2010-2011. Rökdestillat lagrat på bourbonfat, samt rökfri sprit tagen ur fat som mättats med körbärsvin. Mix av 30-litersfat med rökwhisky och 100/128-litersfat med röksvans och 200-liters barrels med rökfritt. 1500 flaskor till SE.  SB 83522, 1199 kr

Bländande blandmalt 55,5% Spirit of Hven/Smögen

 88/90p   Doft 21/22, Smak 22/23, Exit 23/23, Balans 22/23   8-årig blandmalt från västsvenska Hven och Smögen. Gjort på kraftigt torvrökt malt. Nio stora fat (200-250 liter). Fyra jungfrufat i barrelstorlek av amerikansk Chinkapin-ek som innehållit Hven. Fyra 1st fill bourbon barrels samt en 1st fill sherry hogshead med Smögen-whisky. Collaboration mellan Pär Caldenby på Smögen och Henric Molin på Hven. 2600 flaskor till SE.  SB 40860, 1495 kr

Senaste nytt

Barracuda släpper vaniljkryddad rom

Nya släpp
fre 14:00

Ha-begärets gåta…

Nyheter
tor 14:55

Sveriges mest sålda maltwhisky 2020

Nyheter
tor 5:03

Modet att våga bryta ny whiskymark

Nyheter
tis 13:25

“För många utrop i årets första dryckesauktion!”

Nyheter
tis 5:23

En 50-årig Macallan för en halvmiljon…

Nya släpp
fre 10:42

Starka värderingar framgångsfaktor i whiskybranschen

Nyheter
fre 5:14

Världens äldsta bryggeri är över 5000 år

Nyheter
tor 11:24

Bröderna Singh ska bygga mer traditionellt destilleri i Port Ellen

Nyheter
tor 5:52

Så här smakar Barcelós prestige-rom ONYX!

Nyheter
ons 13:19

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.