Reviews Veckans svensk-derby kan beskrivas som nördig VS folklig whisky. Alla ni som vill ha en lättdrucken fruktrökare köper genast Mackmyras Körsbärsrök. Den har hög svansföring och gör inga fel (förutom att den luktar ungt).
Men vill du ha utmanande karaktär och grov-rök är collab-whiskyn Bländande ett lämpligare köp – en mix av 8-årig rökwhisky från Hven och Smögen.
Svensk whiskys ”stormakter” håller annars till på den östra sidan av landet. Mackmyra är jätten och High Coast är utmanaren. Båda befinner sig någorlunda i mittfåran med sina storsäljande tappningar.
Det vore fel att säga att Hven i jämförelse skulle vara särskilt utmanande i sitt uttryck men skärpan är möjligen större över tid.
Smögen däremot är per definition en nördig företeelse. Produktionen är minimalistisk och sker med kraftigt torvrökt maltkorn vilket gör smakerna allt annat är lättåtkomliga för den stora massan.
När man nu går samman i en och samma flaska och Hven lassar in sitt värsta rökdestillat borde whiskyn bli oförsonligt tungdrucken? Det beror förstås på vem som ska dricka.
Bländande har en dämpad arom. Det luktar bacon och rökt skinka med tjärat rep i periferin. Under skirat salt smör. Inte publikfriande men bra.
Rund fet smak av söt fruktkola med tjock rök överallt, torvrök och bakad rök. Ekvärme växer ur röken, sockrig kanel virvlar upp mot slutet.
Eftersmaken är burkigt rökig, lång och lågmäld. Värme driver. Överlag luftig ändå. Stannar i prickig korv.
Med vatten lever aromen upp. Bröstkarameller och fruktkaramell överskuggar bacon-tonen. Maryland cookies blandas med torvrök och söt tobak. Mineraler stramar.
Smaken blir smörigt kakig med torvrök och den där söta kaneltonen. Smaken är simmig och god. Mot slutet gummi och svavel-vibbar som fortsätter in i eftersmaken där tobak blandar sig i. Torvrök dyker upp, fruktsyrup bär. Avslutningen är halvlång till lång.
Vattnet skruvar till balanserna och ökar sötman som välter över röken i ovanligare gummi-liknande röktoner. Det är både gott och lockande. Något att njuta av för den som gillar mycket rök i sitt whiskyglas.
Mackmyras Körbärsrök är läckert paketerad. Man får ihop rökwhiskyn med körbärsvinfaten på ett snyggt sätt. Vilket inte varit en självklarhet genom åren. Idén att para högkvalitativ maltwhisky med oftast primitiva lågtstående larvviner är riskabel.
Whiskyvärldens förstaval sherry är ju en av jordens mest högklassiska starkviner. Men det är klart att körsbärsvinfat på pappret låter bra. Just körsbär är en arom som framkallas ur sherryfat av olorosotyp.
Och det är den där sherryliknande körsbärstonen som dyker upp i smaken som gör whiskyn minnesvärd och speciell. Röken utmärker sig inte men måste finnas där som kontrastskapare för helheten. Röken lyfter såklart kreationen några snäpp.
Frisk ungdomlig arom. Gräsig och sötaktig påminnande om fruktsoda med mandelmassa i djupet. Ändå isbergsalladslätt med inslag av matolja.
Fruktig maltig smak som är ren och trevlig. En bit in händer något när körsbärssaft ger sig till känna, följt av torvrök. Spänningen stiger! Eftersmaken är ungkolarökig men väl sammanhållen. Sötrökig i stilen med torvrök och läder som stannar i tobak.