Nya släpp Svenskwhiskyn anCnoc Peatheart är tillbaka med sin andra batch. Knockdhu i Skottland tog fram en special-rökare till oss svenskar på uppdrag av Tommy Isaksson på importören TOMP.
Peathearts karaktär börjar med torven som bryts i distriktet Moray, torkas och sedan eldas vid torkningen av kornet. Rökhalten i maltkornet är så stor som 40 ppm vilket motsvarar en Lagavulin. Men de större pannorna och den lokala torvens kvalitet ger en mer elegant och finstämd rökighet som mer påminner om nytänd brasa än tjära eller jod som man förknippar med rökön Islay. En typ av rök som verkar uppskattas av svenskarna, menar Tommy Isaksson på importören TOMP:
– Stilren rökighet möter näsan först i en underbar komposition av citrusfrukter och mogna päron som får en att tänka på en kväll i skogen där lägerelden sprakar i samklang med den omgivande naturen. Röda äpplen och choklad kommer i smaken i ljuv harmoni med vanilj och citronzest. En subtil men lång varm rökighet i avslutningen. En upplevelse för alla sinnen helt enkelt.
Tommy Isaksson gillar att matcha whisky till ost. Vilken ost ska man ha till Peatheart?
– Låt dig förföras av den ljuvliga rökigheten till en bit blåmögelost, då når smakerna sitt crescendo. Luta dig tillbaka och dröm om skotska rullande berg och ljunghedar invid stockelden. En riktigt bra bras-DVD funkar som nödlösning.
- anCnoc Peatheart 46% batch #2 | SB-nr 40381, 549 kr (släpps 6 dec)