Sverige har fått ett nytt romhus. Romboksförfattaren Lars Renbjer och rom-krögaren Niklas Blomqvist står bakom rommärket Cane Bottling Company. Romtrion som släpps på Systembolaget har på grund av pandemin tillbringat de sista fyra åren i fat på svensk mark. Det handlar om urgammal rom från 1988, 1998, 2002.
Nya släpp Cane Bottling Company är ett varumärke för Single Cask-rom buteljerad i Sverige. Idén uppstod när två barndomsvänner insåg att de båda hade ett gediget romintresse. De två ägarna, Niklas Blomqvist och Lars Renbjer, bestämde sig för några år sedan för att tillsammans köpa några fat med rom.
Niklas är ägare till den karibiska restaurangen Cane Rum Society i Stockholm som har ett utbud på drygt 2000 (!) olika rom vilket gör etablissemanget till en av världens största rombarer. Lars Renbjer är grundare av spritimportfirman Renbjer Fine Spirits och har även skrivit boken ”Stora Romboken” tillsammans med Robert ”Rom-Robban” Sandqvist, som i våras av Gourmand Awards International utsågs till världens bästa spritbok 2022.
– Det är verkligen roligt att få ta fram den här romen som i sig är gyllene droppar av historia, säger Lars Renbjer. På så sätt kan även en svensk publik få uppleva historisk rom som inte längre tillverkas. Vi ville verkligen ta i med våra första släpp och lyckades efter mycket om och men få tag i de rätta faten. Sen kom pandemin och allt hamnade på is. Så nu har all rom även lagrats i Sverige i drygt 4 år.
De rara dropparna buteljerades i somras och släpps nu på Systembolaget. Tanken med Cane Bottling Company är att hitta unika fat som sedan buteljeras vid fatstyrka, helt utan tillsatser och sötning. Varje flaska är individuellt numrerad och signerad. De första tre släppen är från Guyana, Trinidad och Fiji.
Äldst i släppet är den guyanska romen destillerad i en ’Single Column Still’ på Enmore Distillery år 1988. Denna panna byggd 1832 i trä av ett träslag som heter Greenheart och som växer just i Guyana. Detta är den enda kolonnpanna i drift i romvärlden som är byggd i trä. Men faktiskt har svenska Hven en coffey-panna i trä som man kokar grainwhisky i.
Enmore-pannan användes på 1800-talet för att destillera rom till den brittiska flottan och 1993 lades destilleriet ner. Dock köptes pannan och flyttades från Enmore till den nuvarande platsen för det enda kvarvarande destilleriet i Guyana, förklarar Lars Renbjer:
– Min personliga favorit är nog Enmore, den är destillerad i en kolonnpanna byggd i trä på den tiden destilleriet Enmore fortfarande fanns. Pannan är fortfarande i bruk men har flyttats till Guyanas enda kvarvarande destilleri i Georgetown. I och med åldern på det här fatet är den naturliga fatstyrkan nere i 55% och smakerna är otroligt fylliga och sammansatta.
Enmore-utgåvan är destillerad i träkolonn i november 1988, importerad som olagrad rom till Storbritannien där den tappades på ett återanvänt romfat i januari 1989 för att 2007 tappas om till ett annat begagnat romfat, buteljering skedde 2023, efter hela 34 år på fat. Cane ger ut 139 flaskor vid fatstyrka 55%.
Från Trinidad hämtas en xx år gammal rom. Namnet Caroni är för romintresserade precis lika känt som Port Ellen är för whiskyfantaster, menar Lars Renbjer:
– Caroni är naturligtvis den rom som röner störst intresse då destilleriet helt lagts nere och detta är en av de sista årgångarna, man kan säga att det är detta romvärldens motsvarighet till Port Elllen.
Trinidad-destilleriet tillverkade en extra smakrik rom som användes bland annat till brittiska flottans rom men även i många andra sammanhang. Destilleriet grundades 1918 på ett redan existerande sockerbruk. Som mest fanns det på Trinidad över 50 olika romdestillerier men i slutet av 1990-talet fanns bara två kvar.
2001 sålde staten, som då ägde Caroni, sina aktier till det andra kvarvarande destilleriet på ön och årets därpå stängdes Caroni för gott. Rariteten destillerades i kolonnpanna i januari 1998 och lagrades på ett bourbonfat till 2009 då man flyttade vätskan till ett tomt Scotch whiskyfat för att 2017 tappa om innehållet i ett äldre romfat. 194 flaskor räckte tunnan till efter 25 års lagring.
Fiji är för de flesta troligen inte känt som ett romproducerande land. Men redan 1862 började man odla sockerrör på ön. South Pacific Distillery har både en kolonn och en pot still i bruk. Deras pot still kommer från ett Nya Zeeländskt whiskydestilleri som lades ner 1995.
– South Pacific tycker vi är kul att lyfta fram då Fiji för många är ett lite okänt ursprung, men här tillverkas sedan länge riktigt bra rom. Stilmässigt är smaken nästan som ett hopkok av jamaicansk fruktig och funky rom med inslag av Caroni och dess petroliumtoner som sedan är balanserat med en mer fyllig barbadosstil.
Fiji är en vulkanisk ö med gynnsamt klimat för sockerodling. Sockerrören på ön skördas fortfarande för hand. Denna 21-åring destillerades i pot-still i februari 2002 och har lagrats på Fiji i sju år innan fatet skeppades till Europa. I år tappades 205 flaskor upp efter 21 års lagring.
• Cane Bottling Company Ed. 1 Caroni 1998 Single Cask 25 år 61% | SB-nr 54308, 5995 kr
• Cane Bottling Company Ed. 2 Enmore 1988 Single Cask 34 år 55% | SB-nr 50297, 5595 kr
• Cane Bottling Company Ed. 3 South Pacific Single Cask 61% | SB-nr 50374, 1595 kr